Тед Кочеф: Искам да направя филм за цар Борис III

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5361847 www.24chasa.bg
Тед Кочеф СНИМКА: bTV

Тед Кочеф разказа пред bTV, че би преподавал няколко седмици в НАТФИЗ, ако го искат. Иска да направи и филм в България – за това как цар Борис III спасил евреиje.

Тед Кочеф е роден в Канада през 1931 г. Потомък е на български емигранти – баща му е от Пловдив, а майка му от Въмбел, Македония. Става режисьор за канадската телевизия на 24 години. Филмът му "Чиракуването на Дъди Крейвиц" печели награда "Златна мечка" в Берлин през 1974 г. Световна слава получава в Холивуд за филма си "Рамбо: Първа кръв" със Силвестър Сталоун, за който има и номинация за Оскар.

Любимата ми българска гозба е баница, много обичам и българско вино, каза още Кочеф. Той разказа, че в дома му в Канада са се готвили много традиционни български ястия – боб, леща, сарми – с месо и без месо, както и баница.

Вкъщи бях българин, а навън канадец и не ми беше лесно, разказа още режисьорът с български корени. Той смята, че на този живот се дължи фактът, че повечето му герои са самотници. Такъв е и Рамбо – цялото общество не го иска, уточни той.

„Обичам филма за „Рамбо”, но човек никога не знае дали един филм ще бъде успешен, каза още Тед Кочев.