Вежди Рашидов тръгва за Москва с два ордена “Златен век” - за Никита Михалков и за Валери Гергиев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5475790 www.24chasa.bg

С две от най-високите отличия за принос в българската култура - ордена с огърлие “Златен век”, тръгва към Москва министърът на културата Вежди Рашидов.

Единият ще бъде връчен на прочутия актьор и режисьор Никита Михалков - доктор хонорис кауза на НАТФИЗ. По-късно министърът ще има срещи с руския си колега Владимир Медински и с шефовете на Болшой театър, Третяковската и Кремълската галерия.

Вторият “Златен век” е за световноизвестния дигирент Валери Гергиев. Решението да му бъде присъден е взето отдавна, но връчването съвпада със събитие, отразено от световните информационни агенции. Ръководеният от него симфоничен оркестър на Мариинския театър от Санкт Петербург изнесе концерт с класическа музика сред руините на античния римски театър в сирийския град Палмира.

Гергиев е организатор и на престижния “Московски пасхален фестивал”, провеждан т. г. с благословението на Негово Светейшество Кирил, патриарха на Москва и цяла Русия. Сред участниците от 18 страни е и “Драгостин фолк национал”. “В програмата има песен, с която се благославя руския народ - “Български благослов”, и още няколко композиции, специално написани за гостуването” - каза прочутият композитор проф. Стефан Драгостинов.