48 часа в Несебър: На полуострова дишаш история и море, а може и да се ожениш

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5492949 www.24chasa.bg

“24 часа” поема с читателите си на 52 уикенда в България

С помощта на кореспондентите ни в страната ще групираме българските градове и местности така, че всеки маршрут може да се посети за 48 часа.

Целта е да покажем както известните места в родината, които задължително трябва да посетите, така и тайните, не толкова познати, но любими кътчета за местните хора.

Ще има справочна информация за цените и работното време на музеите, маршрути за туризъм, страхотни гледки.
Ще ви препоръчаме и ястията, които трябва да опитате в съответния регион, както и идеи за шопинг от фирмените магазини на местни заводи и фабрики.
Красиво, романтично и много патриотично е да подарим свободните си дни на български дестинации.
Да почиваме в България, не може да стане с призиви от политици. Става със сърце, любопитство и малко предварителна информация. Ето я.
Четете, ходете и след това ни пратете снимки и текст от вашия уикенд в България на имейл
rdaskalova@24chasa.bg
или с писмо на адрес: бул. “Цариградско шосе” 47,
за Ралица Даскалова

Несебър е сред най-древните градове в Европа, основан преди 3200 години

За да усетите красотата на Несебър, минете пеша по провлака към Стария град.

Само така ще попиете от уникалната атмосфера, характерна за морския град. Ще видите отблизо Вятърната мелница - един от символите на града. Малцина обаче знаят, че тя не е онази мелница, улавяла вятъра преди 100 г., въпреки че мястото ѝ не е променено.

Земетресение

и страшна буря

разрушили оригинала през далечната 1929 г. Днес мелницата е само за красота, а нейно копие има дори в Гърция.

Две автентични мелници от XIX в. обаче могат да се видят и днес в Несебър. Едната е на северния бряг на полуострова, близо до църквата "Богородица Eлeуса", а другата е вградена в хотел в новия град.

Минавайки по провлака към Стария град отделете няколко минутки, за да разгледате рибното пазарче. Местни рибари ще ви предложат пресен улов, а рибните ресторантчета, разположени в преддверието на стария град, изкушават с морски дарове.

Минавайки през портата на Стария Несебър и стъпили веднъж на калдъръмените улички, имате десетки възможности. 

Казват, че 48 часа за разглеждане на полуострова не стигат за всичките му красоти, но спомените са страхотни. Впрочем за някои спомените от града са за цял живот- оказва се, Несебър е търсено място за венчавки от хора от цял свят.

Започнете сутринта с кафе сред хилядолетна история - в Стария град се намира архитектурно-историческият резерват Несебър, включен преди 33 г. от ЮНЕСКО в Списъка на паметниците на Световното културно наследство.

Несебър е сред най-древните градове в Европа, основан преди 3200 г.

По време на цялото си съществуване е бил ограден от крепостни стени, чиито останки днес са туристическа атракция и любимо място за снимки.

Прекарвайки уикенд в Несебър, непременно трябва да посетите старинните църкви и Археологическия музей.

Той е разположен непосредствено зад крепостните стени на града.

Експозицията “Несебър през вековете” ще ви пренесе хилядолетия назад във времето, когато на полуострова възниква тракийското селище Месамбрия.

За улеснение на туристите са изградени информационен киоск и информационна система “Гайд порт” (мобилен екскурзовод). Информацията е на 6 езика, а екскурзоводите на музея развеждат туристите по всички обекти и правят панорамни обиколки на Стария град.

Разказът за историята на Стария Несебър съвсем естествено продължава и в Етнографския музей. Експозицията е уредена в къща “Москояни”, строена през 1840 г. от богат гръцки търговец.

В нея може да се видят гравюри и описания на пътешественици, посетили Несебър през ХVII -XIX век, елегантни женски тоалети от началото на ХХ в., предмети, ползвани в градския бит. 

Най-посещаваният музеен обект в Несебър обаче е църквата “Св Стефан” - т.нар. Нова митрополия. Тя е с добре запазени стенописи и иконостас, владишки трон и амвон. Стенописи от XVII в. може да се видят и в храма "Св. Спас".

В разположената в самото сърце на Стария град църква “Христос Пантократор” може да се разгледа една много интересна изложба - “Несебър и заливът в стари карти”. Останалите две църкви - “Св Йоан Кръстител” от Х в. и “Св.Параскева”, бяха реставрирани по проект “Вяра в Несебър” и отново са отворени за туристите.

Разхождайки се из Стария Несебър, можете да разгледате и останките от ранновизантийски терми (бани), които се намират в близост до църквата “Св Параскева”.

Ако времето е хубаво, непременно си направете разходка с корабче из Несебърския залив. Най-добре по залез- слънце, когато гледката е достойна за сетивата и на най-взискателния фотограф...

Вечерта може да отскочите до Слънчев бряг, където кипи от нощни емоции по крайбрежните заведения.

Или пък до Свети Влас с прочутото яхтено пристанище. За любителите на природата е подходяща екскурзия до защитена местност “Калината”. Тя се намира на 10 км западно от курорта Слънчев бряг до селата Тънково и Кошарица.

На площ от близо 1000 дка се простират 200-годишна лонгозна гора, вековен полски ясен, полски клен, бряст и летен дъб, както и декоративни и лечебни растения. Сред тях е и блатното кокиче, вписано в Червената книга на България.

Императорските терми с водоснабдителна система като тази на Константинопол

Мащабното строителство е свидетелство за значимостта на града като стратегическа крепост

Д-Р ЕВТЕЛПА СТОЙЧЕВА*

Уникална водоснабдителна система и императорските терми от старохристиянската епоха са съхранени в Несебър. Те са част от голяма строителна програма, осъществена от централната власт, заедно с монументалната крепостна стена и обществените сгради - базиликите.

Изграждането на тази система се базира на приложението на най-съвременни за времето техники. А целта е изграждане на императорските терми, снабдени с минерална вода.

Една част от съоръженията на водоснабдителната система са разположени на сушата - зиданият водопровод и шахтата утаител.

Прилагайки физическия закон за скачените съдове, водата достига до полуострова, като преминава през шахта приемник в глинен тръбен водопровод, разположен в подземни коридори, и достига до голям резервоар.

Оттук глиненият тръбен водопровод продължава до императорските терми. Подземните коридори са прекъснати от контролни шахти. 

Императорските терми са разположени в северната част на полуострова, т.е. в най-ниската му част. Проучени са 9 помещения - три топли, две хладни и едно студено, както и три помощни помещения. Остава непроучена южната част, която е застроена.

Строителните материали и особено многобройните тухли с печати, мраморните архитектурни елементи, открити при проучванията, десетките тубули - гърла на амфори (за облицовка), както и строителните техники, приложени при отделните съоръжения на водоснабдителната система, са доказателство за изпълнението на мащабна строителна програма, разгърната в западната половина на полуострова.

Необходимостта от реализацията на такава строителна програма е свързана със значимостта на града като важна стратегическа крепост, осигуряваща защитата на столицата на Източната римска империя - Константинопол.

Ако и днес крепостните стени на Месемврия напомнят константинополските, то добре съхранените съоръжения на месемврийската водоснабдителна система дават представа за водоснабдителната система на Константинопол.

*Авторът е гл. експерт при отдел “Несебър - Световно наследство” към община Несебър

КАЛЕНДАР НА АТРАКЦИИТЕ

18 май - Международен ден на музеите. В Археологическия музей ще бъде открита фотоизложба "Несебър в обектива на времето".

21 май - Европейска нощ на музеите - ценителите ще могат да разгледат свободно Археологическия музей, да слушат джаз и класическа музика, да гледат документални филми.

24 май - Ден на славянската писменост - празнична програма

24 май - Празник на село Гюльовца

1-5 юни - фестивалът "Пясък в сандалите", семейни първоюнски игри.

5-7 юни - III Международен фолклорен фестивал "Несебърски накит"

15-20 юни - ХVII Международен детски фестивал "Слънце - Радост - Красота".

24 юни - Еньовден - Празник на град Обзор

2-7 юли - II Международен фестивал "Несебър - остров на изкуствата".

7 юли - Празник на хляба в село Оризаре.

14-17 юли - III Международен гимнастически фестивал

20 юли - Празник на село Баня

26 юли - Празник на село Равда

28-31 юли - VIII европейски шампионат по фолклор

15 август - Голяма Богородица, Ден на Несебър. Богата програма от концерти, изложби, атракции, светлинно и звуково шоу. В този ден градът се радва на близо 100 хил. гости от страната и чужбина. 

20-25 август - Международен артфестивал "Съзвездия в Несебър"

22-28 август - XXIV Международен фестивал на изкуствата за деца и младежи

26-28 август XIX Международен поп-рок фестивал

29 август-10 септември - X Фестивал на меда

2-4 септември - II Международен фестивал за хора с увреждания "Несебър без граници", организиран от Община Несебър

9 -11 септември - "Месембрия Орфика"- форум за класическа музика.

14 октомври - Петковден - Празник на село Оризаре

28-30 октомври - Рибен фест "Есенни пасажи"

31 октомври - "Аз обичам Черно море" - международен конкурс.

1 ноември - Празник на село Кошарица

8 ноември Архангеловден - празник на село Тънково

21 - 31 декември - Коледни и новогодишни празнични събития

Около 14 февруари - Уикенд за любов и вино "Влюбени в Несебър"

МУЗЕИТЕ

До 31.05.2016

Археологически музей и църквите "Св Стефан", "Св Христос Пантократор", "Св Спас" и "Св Йоан Кръстител": - от понеделник до петък 9-18 ч. - събота и неделя 9,30-13,30 и 14-18 ч.

Етнографски музей - по заявка

От 1.06 до 10.07.

Архелогически музей и старинните църкви: от понеделник до петък 9-19 ч., събота и неделя: 9.30-14 ч. и 14,30-19 ч. Етнографски музей: понеделник - почивен ден, вторник - неделя: 10,30-14 ч. и 14,30-18 ч.

От 11.07 до 28.08 Археологически музей и църквите: понеделник-петък: 9-20 ч, Събота и неделя: 9,30-13.30 ч., 14-19 ч. Етнографски музей: понеделник - почивен ден, вторник - неделя: 10 - 14 ч. и 14,30-18 ч.

Николай Димитров: Ще вложим средствата от такса “сувенир” в нови разкопки и реставрации

Благодаря на съгражданите ми, заедно извървяхме труден път в опазването на историческите ценности, казва кметът на Несебър

- Г-н Димитров, първите организирани туристи вече са в Несебър и общината. Какво от строежите и ремонтите успяхте да приключите, преди да влезе в сила обичайната за активния сезон забрана?

- Приключихме с рехабилитацията на уличните настилки по крайбрежието - Обзор, Св. Влас, Слънчев бряг, Несебър, Равда. Тези селища са приоритетни за общината, тъй като се посещават от много гости. Напредна строежът на културния център в новата част на Несебър, но в момента той се обезопасява и спираме работата по него за активния сезон. Това ще се случи и с някои спортни площадки и училищна база. Периода, в който не можем да работим по морето обаче ще използваме за ремонти в Кошарица, Гюльовци, Оризаре, Тънково, за които не важат ограниченията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

- Организацията на градовете световно наследство без проблем поднови сертификата на Несебър за 2016 година. Смятате ли, че сте постигнали оптимален баланс между опазването на старината и защита интересите на хората, които живеят на полуострова?

- Това е процедура, която се изпълнява всяка година, защото всяка година идват експерти и на място проверяват какво е състоянието на градовете, признати като световно наследство. Не мога да кажа, че е постигнат абсолютен баланс, винаги има какво да се направи.

Но с гордост мога да заявя, че с нашите съграждани, които живеят в Стария град, извървяхме един доста труден път, споразумяхме се за доста неща, за да отговорим на голяма част от изискванията. Мога да им кажа едно голямо благодаря, тъй като без тяхното съдействие това нямаше как да се случи - и премахването на шарените реклами, и поставянето на едноцветни тенти.

През летния сезон Старият Несебър

се посещава

всеки ден между

30 и 40 хил.

туристи Продължаваме да работим по Плана за управление на Старинен Несебър. Има мерки, които предстои да се въведат на етапи - тригодишни, петгодишни, но бързата реакция и упоритият труд през последните над 8 години допринесоха за оставането на града в списъка на градовете под егидата на ЮНЕСКО. 

- Защо решихте да обложите с такса от 20 ст. всеки сувенир със символи от Старинен Несебър?

- Тази практика е въведена на много места по света. Искаме приходите от новата такса да бъдат използвани за развитието на града като туристическа атракция. Предстои ни да разширим придобилия популярност “Духовен път”. Съгласуваме ПУП за изготвяне на проект за реставрация на църквата “Христос Пантократор” в самия център на Стария град, срещу площад “Месемврия”.

Планирали сме проучване и консервация на Римските терми до църквата “Св. Спас”. Средства от тази такса ще отидат и за поддържане на паметници от местно значение, стари къщи на наши съграждани, които ще могат да получат помощ за реставрационни дейности с решение на Общинския съвет. Това ще допринесе за цялостния облик на Несебър. Вярно е, че след обявяванено на идеята малко се разбуниха духовете. Но нека бъдем обективни - 20 ст. върху сувенир е нищожно облагане.

Искам да изясня, за да няма спекулации -

Несебър

не получава

финансова

помощ от

ЮНЕСКО, нито

от държавата

За да продължаваме да опазваме това културно наследство, трябва да търсим начини сами да си осигуряваме средства.

- Какво ново могат да видят туристите в Несебър и общината това лято?

- Местната администрация се опитва да осигури условия за разнообразна почивка, извън обичайното ходене на плаж и разходка в Стария град. Постарали сме се да има повече спортни и детски площадки, така гостите ни ще имат по-голям избор в свободното време.

Продължаваме с реставрацията на храма “Св. Йоан Алитургетос”. През сезона работата ще продължи с някои козметични операции, които няма да пречат на почиващите, но вероятно на много от тях ще е интересно да видят отблизо как работят реставраторите. Надявам се догодина гостите ни да я видят в пълния блясък.

Това лято

Несебър ще бъде

по-зелен -

работим по обновяването на част от площите, включително и на входа на полуострова. Повече усилия сме насочили към разнообразяване на културната и фестивална програма. Подготвили сме нова атракция, която ще бъде изненада за празника на града - Голяма Богородица, на 15 август.

- Ако имате гости, не високопоставени лица, а лични приятели, на кои три места в Несебър ще ги заведете?

- Първо на площадката пред ресторант “Ханска шатра”. Оттам се разкрива невероятна гледка към Несебър, Слънчев бряг и залива. След това ще им покажа Стария град. Тук прекрасни са не само църквите, има много интересни и не толкова популярни кътчета, които си заслужава да бъдат видени. Всеки гост на Несебър трябва да види колко е красив градът и откъм морето - затова третото ми предложение е разходка с лодка в залива.

- С фестивали през есента и зимата се стремите да превърнете общината в целогодишна туристическа дистинация. Имате ли нови идеи? - Рибарският фест “Есенни пасажи” и Уикенд за любов и вино “Влюбени в Несебър” през февруари се радват на много голям успех, а вече има постоянни гости. Най-близо във времето е фестивалът “Пясък в сандалите” - семейни първоюнски игри, в който предизвикваме родителите по повод детския празник да поиграят с децата си и да премерят сили в семейни отбори.

За есента обмисляме и нови фестивали. Ще ги обявим, когато сме окончателно готови с програма и дати.

Смело мога да кажа, че заради създадените условия за почивка всеки уикенд извън сезона в Несебър идват много хора от страната, както и от съседните страни.

- Полуостовът се налага като атрактивна дестинация за сватбен туризъм. Какви двойки избират Несебър, за да сключат брак?

- През 2014 година в Несебър са сключили брак 133 двойки от 19 държави и 51 града от страната.

Първият брак в новата ритуална зала на Несебър бе сключен на 14 февруари 2015 г., а през цялата година общо 143 двойки избраха нашия град. Чужденци предимно от Украйна, Русия, Скандинавия и Великобритания, а българите са буквално от цялата страна.

Тук пристигат и доста двойки, които искат да потвърдят брачните си клетви. Избират много интересни места за изнесени ритуали - Старата митрополия, “Св. Йоан Кръстител”, морския бряг. 

- Ще помогне ли нова инициатива на Министерството на туризма за 24-часов контрол върху шума курортите ни да станат по-спокойно място за почивка?

- Смятам, че ще помогне, но трябва да постигнем бързо координация между няколко различни институции, които имат отношение към проверките. Трябва да се създаде смесено звено, което да осъществява контрол, но трябва да има и санкции, за да се постигне ефект. На предсезонната среща с министър Ангелкова предложих и друга практика, която се прилага в Малта и Русия- там след 22 ч е забранена продажбата на алкохол в магазините за хранителни стоки. Мисля, че това би дало добър резултат и у нас.

Абсолютно задължително: скумрия на керемида по несебърски в Стария град

Първата асоциация като се каже Несебър е море, църкви и стари къщи с калдъръм. Романтиката в града под закрила на ЮНЕСКО обаче няма да е пълна без киприте му кръчми с морски деликатеси, приготвени по оригинални местни рецепти. Една от тях, за която претендират и други морски градчета, е скумрия на керемида по несебърски.

Рибата се слага в продълговати глинени съдове с формата на турска керемида. Дъното им се намазва с една супена лъжица олио, за да не залепне. Рибата се намазва обилно със сол и по-малко с черен пипер, като по протежение на гърба се правят няколко напречни разреза и в тях се вкарва резен лимон, за да попие в месото. Добре е цепнатините да са най-малко три, за да влезе повече сок в рибата. Пече се на 200 градуса и се вади след 20-25 минути, за да се залее със соса. Фурната не трябва да е загрята, нужно е температурата постепенно да достигне градусите, иначе ще се изсуши бързо и рибата ще стане тричава, а отвън ще загори. В отделен съд се запържват лук и чесън на ситно и когато придобият леко златист цвят, към тях се добяват белени домати. Към соса се сипват две супени лъжици олио и се оставя да къкри. Преди да го извадите, пуснете няколко цели зърна черен пипер и бахар и един - два дафинови листа. Добре е сместа да е вряла на котлон 15 минути, за да изври излишната мазнина. После сосът се разстила около скумриите в керемидите и отново се оставят да се пекат 20 минути на фурна.

За авторство на ястие в керемида Несебър претендира и за сафрида. След като рибата се почисти, се оставя един час да престои, осолена и намазана с черен пипер. После се поставя в керемида, намазана с много тънък слой олио. Покрива се с лимон и се пече на умерена фурна. Десетина минути преди да се извади, се поръсва с половин чаша бяло вино.

Мънички удоволствия - ръчно изработени бижута и лечение с въздух от кошери

Разходката из уличките на Старинния Несебър ще ви срещне с удивителни шедьоври на античното и средновековното изкуство, но имате възможност да видите и произведения на съвременни майстори.

Сред пъстротата на курортния град туристите ще усетят приглушения блясък на магазина за сребро на Виктория и Траян с непретенциозното име фабрика за бижута.

Двамата създават ателието след дългогодишно усвояване на ювелирното изкуство и проучване на материали и автори. Днес предлагат прецизна сребърна бижутерия на български майстори с оригинални елементи. Ателието държи на своите автори и мнозина от тях работят екслузивно за Виктория и Траян.

Всички бижута са ръчно изработени с естествени камъни. Всяко украшение е със собствен сертификат за качество.

Може да заведете децата в

музея на меда

От началото на май първият в страната подобен музей отново приема гости. Той е създаден преди повече от 10 години от Пчелар N1 на България Киро Киров и се намира на около 1 км от Слънчев бряг, по пътя за с. Кошарица.

Музеят се състои от 2 части, като едната е старинна и в нея са представени жилищата на пчелите от каменната ера до наши дни. Пресъздадени са части от Стария Несебър като макети на църквите “Св. Йоан Кръстител” и “Свети Стефан”, вятърната мелница и несебърска къща. В другата част са представени жилищата на пчелите - различните модели кошери, които се срещат в страната след въвеждането на пчелните къщички у нас през 1934 г.

Може да посетите и т.нар. „Къщичка на здравето” - бунгало за лечение с въздух от кошери. Такива къщички има в Украйна, Германия, Словения и Япония. Лекуват се заболявания на ставите, на дихателния и стомашно-чревния тракт.

В музея се предлага дегустация на медена восъчна питка, медена ракия и медовина по славянски образец. Ще намерите различни видове мед - липов, акациев, от кориандър, букет и манов, както и пчелни продукти като прашец и прополис.

Да се събуждаш

с изглед към провлака

В Несебър има десетки хотели, но има и такива с неповторимо разположение - в самото начало на провлака между новата част и старинния град.

Градината ресторант на “Мелницата” е с източно изложение и рано сутринта ще можете да видите изгрева на слънцето над морето и блясъка на лъчите му в църковния купол.

Може да пуснете децата си в парка отсреща - той е обезпаразитен и е под наблюдението на общинската служба за охрана. Крайморската алея, детските площадки и обширните поляни с къщички за джуджета, беседки и фитнес уреди са любимо място на несебърци за игри и разходки.   

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните