Историите на Желю Желев, Исак Паси, Николай Генчев и още философи събрани в два тома

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5583735 www.24chasa.bg
Проф. Ивайло Знеполски

Проф. Ивайло Знеполски ги описа

в “Как се променят нещата от инциденти до голямото събитие”

Историите на Желю Желев, Исак Паси, Николай Генчев и още философи събрани в два тома

Желю Желев, Николай Генчев, Асен Игнатов, Исак Паси, Илчо Димитров, Добрин Спасов, Иван Славов - такива имена на университетски преподаватели са включени в двете части на книгата на Ивайло Знеполски “Как се променят нещата от инциденти до голямото събитие”.

След 5-годишна изследователска работа проф. Знеполски предлага истории с философи и историци, всички те със значителна роля в обществения живот и най-близкото ни минало. Това не са романизирани биографии на известните учени, а изследователски студии, обхванали всеки аспект на богатия им личен и професионален живот.

Самият Знеполски обяснява труда си така: “Всичко това наподобява романно писане, но не е търсено, за да се постигне убедителността на литературната фикция, а за да ни приближи до дълбокия смисъл и да удостовери истинността на историческия разказ, който от дистанцията на времето и късата памет може да изглежда като литературна фикция.”

Двете части на книгата са озаглавени “Властта в университета” и “Университетът във властта”. Името на всяка глава започва със “Случаят еди-кой си” - сякаш читателят наднича в медицинска енциклопедия или криминална хроника. Но не. По-скоро “индивидуалните истории, реконструирани на базата на продължителни архивни проучвания, на лични свидетелствания и на непознати досега документи, са проследени стъпка по стъпка, на места с достигаща до педантичност изчерпателност”, пише авторът.

Книгата е издание на Института за изследване на близкото минало и “Сиела”. Стремежът на института е да даде адекватно познание за отминалия период. Защото “на фона на общественото мълчание за комунизма и сблъсъка на различни частни памети и стратегии за манипулирането им се появяват поколения без историческа памет”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко

Футболистът на "Милан" Тео Ернандес няма спиране в последно време. Той сменя жените една след друга. Наскоро испанецът имаше кратък флирт с участничката в италианския "Биг брадър" Елиза де Паничис. Моделката сама потвърди за отношенията им в ефир. Това вбеси Ернандес. И явно е довело до край на отношенията им

Футболистите на "Левски" ще получат заплати и този месец. Клубът успя да събере средства, за да се разплати с тях на 20 февруари. Тогава е датата, на която играчите взимат месечните си възнаграждения. Парите постъпиха в касата на "сините" благодарение на отличната посещаемост на дербито с ЦСКА-София. На Националния стадион имаше над 27 000 зрители