Звезди от Европа се стичат за 90-ия рожден ден на "Варненско лято"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5597301 www.24chasa.bg
Откриване на фестивала “Варненско лято”

Когато през 1926 г. икони на българската музика като Добри Христов, Панчо и Любен Владигерови, маестро Георги Атанасов решават да направят музикални дни във Варна насред летния сезон, подкрепата е огромна. Още преди 90 години става ясно – в морския курорт ври от хора, които не идват тук само заради плажа и питиетата, а и

заради духовното

пиршество

През 2016-а “Варненско лято” е един от шестте най-стари музикални фестивали в Европа. За юбилея му на сцената свири кларинетистът Дарко Брлек от Словения – президент на Европейската асоциация на фестивалите, чийто член е музикалният ни форум. В 100 дни публиката ще има 46 преживявания с класика, камерна и симфонична музика, съвременни композиции, барок.

За своя 90-ти рожден ден фестивалът събира най-ценените от публиката артисти. Повечето от тях са българи с успешна кариера по света – цигуларите Веско Пантелеев-Ешкенази, Светлин Русев, пианистът Людмил Ангелов – този път и в ролята си на артистичен консултант на събитието, тромпетистът Мирослав Петков. Меломаните ще слушат също обичания

Минчо Минчев в дует

със сина си Николай

и виртуозния китарист Георги Василев. Верен на “Варненско лято” остава легендарният Юри Башмет, който ще отпразнува 25 години концертна дейност заедно с “Московски солисти”. Музиканти от Германия, Унгария, Румъния, Италия, Финландия ще свирят по сцените във Варна.

Прославени варненци по традиция се връщат от Лондон, Виена, Истанбул, за да свирят пред най-преданите си почитатели – пианистите Веселин Станев и Веско Стамболов, цигуларите Димитър и Яна Бурови, дуетът Йозджан Улуджан и Бирсен Улуджан, Пламена Никитасова с нейната барокова цигулка. Всички те – учили първите си акорди в култовото Музикално училище на Варна.

Горещи дни ще има на сцената на Летния театър – 7 оперни спектакъла, две балетни вечери и оперета ще зарадват ценителите. На 28 юни е световната премиера на мюзикъла “Граф Монте Кристо” на холивудската легенда Ив Деска – либретист и композитор, писал за Елвис Пресли и Селин Дион. Италианският бас Карло Коломбара ще сбъдне мечтата си да дебютира в “Борис Годунов” на 11 август, а Калуди Калудов излиза в “Силата на съдбата” на 13 август. Анонс на предстоящия балетен конкурс е премиерата на балета “Дон Кихот”, постановка на Сергей Бобров от Русия със солисти от Красноярския балет.

“Варненско лято” ще завърши в последните дни на септември със звуците на виола да гамба, клавесин и барокова флейта в Аулата на Икономическия университет – едно от новите пространства за музика.