Градът пази мощите на Свети Валентин и Константин Велики

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5648856 www.24chasa.bg

“24 часа” пое

с читателите си на

52 уикенда в България

С помощта на кореспондентите ни в страната групираме българските градове и местности така, че всеки маршрут може да се посети за 48 часа.

Целта е да покажем както известните места в родината, които задължително трябва да посетите, така и тайните, не толкова познати, но любими кътчета за местните хора.

Има справочна информация за цените и работното време на музеите, маршрути за туризъм, страхотни гледки.

Препоръчваме и ястията, които трябва да опитате в съответния регион, както и идеи за шопинг от фирмените магазини на местни заводи и фабрики.

Красиво, романтично и много патриотично е да подарим свободните си дни на български дестинации.

Да почиваме в България, не може да стане с призиви от политици. Става със сърце, любопитство и малко предварителна информация. Ето я.

Четете, ходете и след това ни пратете снимки и текст от вашия уикенд в България на имейл

rdaskalova@24chasa.bg

или с писмо на адрес: бул. “Цариградско шосе” 47,

за Ралица Даскалова

Градът пази мощите на Свети Валентин и Константин Велики

l 48 часа няма да стигнат да видите толкова история и прекрасно море

l Туристи тук са били Александър Велики и Атила

Ваш гид за Варна е

кореспондентът на

“24 часа” в града

ЦАНКО ЦАНЕВ

Морската столица, както бе прието да се назовава градът по времето, когато в резиденция “Евксиноград” заседаваше Политбюро, винаги е била символ на свобода.

Хилядолетия, може би още от времето на наколните жилища във Варненското езеро, градът е отстоявал независимостта си. И не се е преклонил пред “туристи” с нечисти намерения като Александър Велики, Атила или готите, докато все пак не става български благодарение на Аспарух, който тук установява първата си столица, и на цар Калоян.

Варна винаги е почитала само един бог - великия тракийски Дарзалас, покровител на благоденствието и парите.

И по това си е съперничила дори с Константинопол, макар че дълго време е била неговата северна реплика.

Случайният странник би бил поразен от

гледката

на града, ако

застане вечер

на нос Галата Извисеният на 50 метра над вълните някогашен ресторант до фара отдавна падна в морето, но гледката към светлините на залива и нощния град е все така екзотична.

Същият е ефектът и от птичи поглед от срещуположната страна, която е Франгенското възвишение.

Варна започва на север от Златни пясъци, минава през Св. св. Константи и Елена, покрай резиденцията на цар Борис Трети “Евксиноград”, продължава през градскиата крайбрежна алея и стига през Аспаруховия мост и парка на квартал “Аспарухово” на 20 километра на юг до любимия плаж на Парцалев и соцнудистите до хижа “Черноморец”.

Преди това обаче са плажът под нос Галата, който има 300 стъпала, и екзотичният бряг на Фичоза. Градът отдавна е децентрализиран независомо от обновеното ларго по бул. “Сливница”, което трябваше да завършва с възстановения легендарен централен мост с кула в морето.

Непознаващият града турист може да започне атаката си на Варна от много места, от различни посоки. Препоръчваме началото да е с едно кафи на ларгото, от което се открива поглед към пълната със средиземноморски растения и дървета Морска градина и към самото море.

Духът на Варна обаче

няма как да бъде

уловен без вход

в катедралата

“Св. успение

Богородично”

на емблематичния площад “Независимост”, на който княз Батенберг е обявил Съединението. Благодарение на покойния митрополит Кирил в катедралата се пазят мощи дори на покровителя на влюбените св. Валентин. Варненските храмове обаче се надпреварват по оригиналност.

 Централната църква “Св. Никола” е тачена от моряците. Старите варненци и почитателите на чудотворната икона на Св. Богородица бързат към вкопаната в земята малка църквичка “Св. Богородица”, а над Римските терми се извисява храмът “Св. Атанасий”. Любителите на чудесата могат да отскочат до църквата в манастира “Св. св. Константин и Елена” в едноименния курорт, където има вълшебен извор за влюбените и мощи на Константин Велики и майка му.

Уникални за християните места са Аладжа манастир със скалните килии и останките на манастира на Борис Покръстител, които сега ще бъдат реставрирани.

В Археологическия музей на Варна се пази най-старото златно съкровище в света, което трябва бъде докоснато с поглед от всеки гост на града. Античността е жива и се разпростира като на длан в Гръцката махала. Там са останките на най-големите някога на Балканите римски бани заедно със скелета на римската стражева кула. Много Римска империя има в отстоящата на 36 километра Девня, където има блестящи мозайки и запазен античен амфитеатър.

Природата пък може да бъде видяна в девствен вид при устието на река Камчия, а пътят минава през курорта, в който правителството на Москва построи супермодерна база за отдих на деца и възрастни с фантастични зали за спорт и учение. (виж на 61-а стр.)

По реката

хитът е разходка

с лодка между

девствената

растителност на

резерват “Лонгоза”

През последната година любим за варненци стана и обновеният район на пристанището, където вече има пейки, палми и заведения. Той е в непосредствена близост до любимия за разходки вълнолом. Всяка нощ стотици гости на града се разхождат по каменната грамада над тъмното море и светлините на корабите.

Оттук тръгват и атракционните пиратски корабчета, които предлагат превземане на абордаж и бой с пълни с вода торби вместо с гюллета.

Други любими места на варненци са Морската градина и крайбрежната алея. Малки ресторантчета до самия бряг предлагат най-вече местни морски деликатеси, като първенството е на мидите и рибите.

Неизчистен сафрид на скара и шкембето тук са задължителни

Любителите на деликатесните морски риби имат шанс да опитат най-големия варненски специалитет - непочистен сафрид на скара. Тайната не е в това, че рибата се сервира с червата като цацата, а във вкуса ѝ, който е открит от древни времена от местните рибари.

Сафридът се слага неизмит и пресен поне половин час в едра морска сол. След това се вади от нея, изтръсква се леко и се мята на скарата. Консуматорът трябва само да отдели филетата, без да налапа някое горчиво черво. Вкусът на море е невероятен, твърдят рибарите. Такъв деликатес обаче може да бъде сервиран само в отделни малки кръчми в Гръцката махала.

Варна се превърна в най-големия конкурент на Истанбул по отношение на шкембе чорбата. Наше проучване показва, че групи от турски туристи масово атакуват през последните месеци варненските шкембеджийници и сърбат с удоволствие горещата супа. В последните години варненци като че ли наблегнаха на бързото шкембехранене, което принуди масови американски хранителни вериги за пици, пържени пилета да пуснат кепенците. Варна е известна и със своите пекарни за баници и милинки, каквито София не познава. Това явно е заради истанбулското влияние, което с пълна сила се отнася и за сладките гевреци тип “симид”, които се правят в морския ни град.

От Варна е първият българин, обиколил света с яхта

 От Варна е капитан Георги Георгиев - първият българин, направил околосветско пътешествие с яхтата Кор Кароли. "То, морето, ме очарова още от самото начало." С тези думи Георги Георгиев през 1975 г. прави квалификационно плаване за Трансатлантическото състезание за самотници, известно тогава като ОСТАР . На 5 юни 1976 г. “Кор Кароли” е сред 125-те допуснати до старта на ОСТАР-76. След дълъг престой за доокомлпектоване на яхтата в Ню Йорк “Кор Кароли” отплава за Маями и оттам за Куба, където на 20 декември 1976 година стартира в околосветския си рейс. Завършва го следващата година, отново на 20 декември, с рекордно за размерите и възможностите на яхтата проплавано време - под 202 денонощия. 3 години по-късно това постижение е включено в Книгата за рекорди на Гинес. След завръщането си в родината капитан Георги Георгиев е удостоен със званието "Герой на България". На името му е кръстен нов 25000-тонен кораб за насипни товари на Български морски флот.

Варненец е и Ивайло Маринов, олимпийски шампион по бокс. Роден е на 13 юли 1960 г. На 17 г. започва да тренира бокс. Звездната му кариера започва ударно - става световен шампион в Мюнхен през 1982 г., носител на Световната купа от Монреал '81, Европейски шампион през 1981, 1983, бронзов медалист на Стария континент през 1985. Връх в кариерата му е спечелването на олимпийска титла в Сеул през 1988 г. Следват две европейски шампионски титли (1989,1991). Приключва спортната си кариера през 1997 г. През 2001 г. е обявен за най-добрия български боксьор на ХХ век от Българска федерация по бокс. Награден е с Орден Стара планина II степен за заслуги в областта на физическото възпитание и спорта- 2010 г.

Варна се гордее и с световноизвестния художник Стоимен Стоилов, работещ в областта на графиката и живописта. Носител е на Хердерова награда (1991). Завършва графика и илюстрация в ВИИИ Николай Павлович при проф. Владислав Паскалев (1972). Председател на Варненската група на художниците през 80-те години. От 2009 г. е професор във Виенския университет. Стоилов е автор на илюстрации и оформление на над 50 книги, между които стиховете на Пенчо Славейков и Димчо Дебелянов. Прави самостоятелни изложби в София, Варна, Братислава, Виена, Париж, Осло, Еслинген, Москва, Одеса, Ню Йорк. През последните години работи живопис, а преди това основно графика.

Камчия е изживяване

Санаторно-оздравителният комплекс “Камчия” се намира сред живописна природа в непосредствена близост до морския бряг, устието на реката и вековната лонгозна гора под защитата на ЮНЕСКО.

В “Камчия” сте в атмосфера на спокойствие, дивна зеленина, птичи песни, морски бриз и хармония.

Комплексът е институция от ново поколение, която създава стандарти в отдиха, рекреацията, образованието, културата, здравето и спорта. “Камчия” е международно признат лидер в работата с деца и има над 10-годишен опит и традиции в осигуряването на висококачествен отдих и образование.

Комплексът предлага разнообразни възможности през цялата година.

За децата

В модерните комплекси “Радуга” и “Черноморски” се провеждат разнообразни тематични лагерни смени.

Сред най-интересните, които предстоят до края на лятната ваканция, са международната смяна “Заедно в 21 век”. Тя ще обедини талантливи деца от различни националности, за да творят, пеят, танцуват и играят.

“Космосът и ние” е звездна смяна за бъдещи космонавти. В нея участниците могат да се “скачат” с Международната орбитална станция и да се почувстват астронавти

в единствената

в България

космическа

капсула -

“СОЮЗ - ТМА”, която се намира в “Камчия”. Предстои им среща и с космонавти от България, Русия, Унгария, Полша, Румъния и др.

Професионалните проекти “Лидерът и неговият екип” и “Дело на живота” са за средношколците. Особено интересни са езиковите програми “С миром говорим на русском языке” и “Шагнуть в русский мир” на руски език и Leaders - на английски. По традиция програмата завършва с издание на Международния фестивал за детско творчество “Звездите на Камчия”, който се провежда под знака на ЮНЕСКО.

Лагерни смени има също през зимната и пролетната ваканция.

Сред акцентите този сезон са и първи конкурс “Креатив” - “Сън в лятна нощ”, посветен на 400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир - от 29 до 31 юли, и V международен фестивал на куклите - от 12 до 14 август, под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

Прочути космонавти съветват бъдещите си
Прочути космонавти съветват бъдещите си "колеги".

“Камчия” стана символ на качествения детски отдих в България. С отличната си база, уникалната природа и разнообразните програми за образование чрез игра, спорт и здраве, езикови школи, творчески мастър класове и възможностите за разкриване на таланта на всяко дете комплексът придоби популярност като Столица на щастливото детство.

Децата запомнят за цял живот лагера край морето в
Децата запомнят за цял живот лагера край морето в "Камчия".

Зелено училище

Лагерите в
Лагерите в "Камчия" са за деца от различни възрасти.

“Камчия” посреща ученици, студенти и техните преподаватели от цялата страна и по време на учебната година.

Уникалният авиокосмически център с планетариума в
Уникалният авиокосмически център с планетариума в "Камчия".

В прекрасните условия на учебно-възпитателния център могат да се съчетаят образование, наука, творчество и игра.

Градът пази мощите на Свети Валентин и Константин Велики

Децата имат възможност да се потопят с атмосферата на славянския център, да научат повече за астрономията в единствения в България цифров планетариум или да се докоснат до шедьоврите на руската литература и изкуство в международния център “Русский мир”.

Градът пази мощите на Свети Валентин и Константин Велики

В учебно-възпитателния център, който е една от най-модерните учебни бази в Европа, се намира и училището на бъдещето - средното общообразователно училище “Юрий Гагарин” с усилено изучаване на руски и английски език.

Училището е лицензирано от Министерство на образованието и науката и приема деца от 1-и до 12-и клас.

Възпитаниците му вече показаха отлични резултати на национални и регионални състезания, конкурси и олимпиади, а също и на националното външно оценяване през 2015 и 2016 г.

Семейна

ваканция

Хотелски комплекс “Лонгоз” и вилно селище “Пирин” са идеално място за семейна почивка, ако предпочитате спокойствието, уюта и добрата кухня. Тук ще усетите аромата на морето и ще сте насаме с морския бриз сред красивата природа и близо до басейна. Очакват ви ненадминати кулинарни чудеса в ресторанти “Лонгоз” и в клуб-ресторант “Кристал” на морския бряг.

Спортът и здравето са на изключителна почит в “Камчия” - уникалният спортен комплекс е сред най-модерните спортно-възстановителни бази в България с многофункционална зала с лекоатлетическа писта, закрит плувен олимпийски басейн с 10-метрова кула за скокове във вода, модерни фитнес зали и открити игрища. Използва се за тренировки и спортни лагери както от професионални отбори, така и от индивидуални посетители. През зимата тук е най-голямата ледена пързалка в България.

В непосредствена близост е и Лечебно-диагностичният и балнеологичен център “Здравец” с отлични условия за рекреация, възстановяване, здраве и красота.

Конгресен

туризъм

СОК “Камчия” стана предпочитана бизнес дестинация за обучения, конференции, тиймбилдинг и др. Едни от най-големите световни брандове провеждат тук свои срещи и конференции.

На разположение на гостите са две кино-концертни зали с по 600 места, атриум с 400 места, конферентни, изложбени и хореографски зали, библиотеки, кабинети по изкуства. Тук има амфитеатър с 2000 места, отговарящ на световните изисквания за провеждане на международни форуми и фестивали.

На територията на “Камчия” са и хотелски комплекс “Лонгоз” с 400 легла, кампусите “Радуга” и “Черноморски”, във всеки от които могат да се настанят по 700 души, както и вилно селище “Пирин”- идеално място за семейна почивка.

Културният календар е изключително наситен през цялата година - гостуват световни звезди в областта на изкуствата, науката, спорта - Имперският руски балет, художникът на хилядолетието Кеазин Исинов, космонавти, проф. Жени Захариева, певците Бисер Киров и Филип Киркоров, “бащата” на звездите Игор Крутой, композиторът Стефан Димитров и дует “Ритон”, едни от най-добрите руски съвременни поети и писатели и др. Комплексът е домакин на престижни събития като Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, Европейския студентски фестивал “Друзья, прекрасен наш союз”, Grand Dance Academy, Летните студентски университетски игри и др.

Заповядайте и вие в Камчия! Ще се радваме да ви запознаем с красотата на това магично кътче от страната ни, ще ви разкажем за историята и културата на славянските ни корени, ще ви покажем безкрая на Космоса и необятността на човешкия талант.

Защото “Камчия” е изживяване.

За резервации и записвания: sokkamchia_prodajbi@abv.bg

Централен офис: София, ул. “Тунджа” 53, +359 2 8581928

sokkamchia-sofia@einet.bg www.sok-kamchia.com

Космическа капсула и музей на кристалите

В СОК “Камчия” се намира уникален авиокосмически център с планетариум. Тук е единственият в България аналог на спускаемия космически апарат “СОЮЗ - ТМА”. Това е космическата капсула, с която космонавтите излитат и се приземяват. Капсулата е сред най-атрактивните експонати на Музея на авиацията и космонавтиката, наред с образците на космическа храна и българските апарати, които и до днес се използват в Космоса.

В музея ще научите интересни истории за вековния стремеж на човека да полети. И към всичко това е обаятелният разказ лично от един от тримата българи, преминали пълния курс за подготовка на космонавти - Красимир Стоянов. В уникалния за страната ни цифров планетариум с 13-метров купол ви очаква незабравимо преживяване в космическия свят, което започва с приветствие от екипажа на Международната космическа станция.

Авиокосмическият център има и учебна обсерватория, идеална за изнесени часове по природни науки за ученици и студенти. Центърът и планетариумът работят всеки ден с предварително записване.

В Славянския център деца и възрастни се запознават с историята и общия културен корен на славянските народи. В СОК “Камчия” може да посетите и Музея на кристалите - постоянна експозиция от минерали от колекцията на Националния музей “Земята и хората”. В експозицията “Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни” са представени всички форми кристали, срещани в природата: аметистови геоди, полихромен турмалин, опализирано дърво и др. Музеят работи всеки ден с предварително записване.