Мартина Вачкова пътува с тролея, след като задигнаха колата й

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5813965 www.24chasa.bg
Така изглежда Мартина Вачкова в късометражния филм “За какво служи хлябът”.

Преди година Георги Дюлгеров звъни на Мартина Вачкова и я моли да играе в дипломен филм на неговия студент по кинорежисура Ники Стоичков. “Разбира се!”, съгласява се веднага актрисата. Краткият филм се казва “За какво служи хлябът” и е по един от разказите на О'Хенри. Ролята на Марта Вачкова в лентата е на продавачка на хляб. Малко повече от 12 месеца по-късно точно този филм носи награда на Вачкова за главна женска роля. Грамотата

получава от

Грамотата, която удостоверява, че е победител в категорията за главна женска роля.
Грамотата, която удостоверява, че е победител в категорията за главна женска роля.

Европейския

Вачкова и рапърът 100 Кила си правят селфи по време на снимките на “Звездни стажанти”
Вачкова и рапърът 100 Кила си правят селфи по време на снимките на “Звездни стажанти”

филмов

Мартина с част от колегите, с които правят постановката “Секскомедия в лятна нощ”.
Мартина с част от колегите, с които правят постановката “Секскомедия в лятна нощ”.

фестивал за

популярни и

ъндърграунд

филми, който се

организира в Москва

“Когато Ники намерил разказа и го прочел, се сетил веднага за мен. Той просто си го е направил за мен”, смее се актрисата. Може би това е една от причините, заради които след края на снимките бъдещият режисьор Николай Стоичков пише във фейсбук: “Май не съм бил по-щастлив досега!”.

“Бях много впечатлена как целият клас се събира и как всеки помага на другия”, разказва Марта. Причината е, че макар че всички тогава са студенти по режисура, само един от тях реално е режисьор на късометражната лента. Останалите стават скриптъри, асистенти, отговорници за костюмите и така нататък.

Покрай снимките се случило и друго - най-после Вачкова

разбрала къде се

намира село

Алдомировци

Не е нещо, за което се е чудила цял живот, но ѝ е любопитно, откакто репетира “Рейс” на Станислав Стратиев в Сатирата. “Тръгваме на снимки и питам къде отиваме, а те ми отговарят: “Там след Сливница, едно село Алдомировци.” Та най-после видях селото, за което говоря в цялата пиеса”, допълва Мартина. Скоро, на 23 октомври, почитателите на театралното изкуство ще може да я видят на сцената на Сатиричния театър. Друга постановка, в която участва - “Секскомедия в лятна нощ” пък ще играе с колегите си на 21 октомври в “Сълза и смях”.

Тя е и една от малкото, които се съгласяват да приемат роля, независимо от това дали е главна, колко ще бъде платено за нея и дали изобщо ще получи пари за работата си. “Страшно вярвам в младите. Разбира се, че трябва да ги подкрепяме, защото, от една страна, аз помагам на тях, но от друга, те на мен колко са ми дали, че съм видяла нови млади хора, които работят с много плам и желание. Видях задружност, колегиалност, приятелство”, казва актрисата.

Вероятно това е и една от причините Мартина да се съгласи да участва в “Звездни стажанти” преди няколко месеца и в сериала по Нова тв “Откраднат живот” преди година. В поредицата влиза в ролята на сестра Жекова. Редом с вече утвърдените имена, които са част от екипа, Вачкова има възможността да играе и с много нови млади кадри. Покрай поредицата се запознава и с много други, които са почитатели на героинята ѝ. Напоследък все по-често ѝ се случва дори малки деца да я спират, за да си направят снимки с нея. А зрителите са единодушни, че тя е най-добрата актриса в сериала.

Не я забелязват обаче в градския транспорт, който тя опознава от седмица насам. С него или с таксита се придвижва актрисата, откакто откраднаха колата ѝ в средата на миналата седмица. Това става посред бял ден пред дома ѝ. Тя разбира, че това се е случило, след като тръгва за откриването на кино-литературния фестивал “Синелибри”, чийто специален гост беше френският писател Фредерик Бегбеде. “Веднага звъннах на застрахователи, полиция. Направо се побърках. Не можех да повярвам, че това ми се случва. Малка кола, не е скъпа”, обяснява актрисата. Автомобилът ѝ обаче е намерен още на следващия ден в друг район. Намират го полицаи от III РУП, което отговаря за “Възраждане”, “Красна поляна” и “Илинден”. “Не мога да повярвам колко млади и симпатични хора са влезли в системата на полицията. Светкавично действаха и тези от Трето и тези от Шесто районно, в което подадох сигнала. Дума не мога да кажа. За застрахователите си също. Много съм им благодарна.

Ако всички в тази

държава работеха

така, щеше да

бъде чудесно”,

смята Вачкова. Тя още си спомня колко била тромава процедурата преди години, когато обрали дома ѝ. Въпреки бързата реакция и скоростното намиране на откраднатия автомобил била убедена, че ще го задържат дълго като веществено доказателство по случая. Нищо подобно - той отново е в нейно владение от няколко дни. Въпреки това актрисата е принудена да използва друг транспорт, защото колата ѝ е повредена.

“Нищо не ми бяха откраднали от колата. Всичко си беще вътре. Само я бяха разбили, бяха счупили още стъкло и контакта. Не знам защо са я оставили. Може би са се изплашили, че не са могли да я запалят, и са я зарязали по средата на булеварда. И сега не върви, наложи се с паяк да я занесат до сервиза, за да я оправят. Намерили са я оставена на средата на улицата на аварийни светлини с отворени врати. Вероятно крадците не са могли да я подкарат и затова са я оставили така, за да бъде намерена по-бързо”, разказва актрисата.

Не е ново преживяване за нея возенето в градския транспорт. Всъщност дори не е рядкост да бъде видяна в автобус или тролей. Въпреки това не ѝ се случва често да я заговарят. “Извън София не е така. Там хората са по-щастливи. Тук сме по-нещастни. Не се усмихваме. Почти съм сигурна, че хората дори не ме забелязват”, допълва Мартина Вачкова.