Седмица преди финала на детската Евровизия Лидия Ганева заминава за Малта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5826752 www.24chasa.bg
ЛИДИЯ ГАНЕВА

Владимир Ампов-Графа отдавна доказа, че знае как се правят хитове и може да превърне млади певци в истински звезди. Неслучайно той е човекът, който се нагърбва със задачата да напише песента, с която страната ни ще се яви на тазгодишното издание на детската Евровизия.

Докато работи по парчето, в главата му звучи все един и същи глас - на 10-годишната Лидия Ганева. Момичето беше избрано да представи България, след като спечели вота и на жури, и на зрители в националната селекция през юни. Още тогава Графа се запознава с гласовите данни на Лидия - той е в комисията, която оценява малките певци. Когато започва да работи по песента за детската Евровизия, си мисли, че ще трябва да направи няколко проекта и да избере най-правилния. Но греши - парчето се получава от раз, докато си представя как мелодията би звучала с гласа на Лидия. Малко след като е готов, Ампов праща диск със записа на песента на детето, което живее с родителите си в Пловдив. “Много ми хареса текстът на “Вълшебен ден”, защото е много приказен. Защото е за вярата в чудеса, да, и аз вярвам в тях”, разказва детето.

Лидия получава демо на песента - самият Влади Ампов я пее, а тя тепърва трябва да я научи. Но това става доста лесно - все пак момиченцето пее отдавна и е носител на 22 първи, 4 втори и 2 трети награди от престижни фестивали. “Репетирахме я с вокалния педагог Румяна Иванова. Всъщност песента има и английски вариант, който сме записали и той ще излезе скоро”, обяснява майката на Лидия Невяна Ганева.

За първи път момиченцето представя “Вълшебен ден” в училището си на първия учебен ден. Пред очите на събралите се в двора на Арменското училище в Пловдив ученици, учители и родители Лидия изпълнява откъс от песента за детската Евровизия. “Беше ми малко притеснено и в същото време бях много развълнувана да пея пред цялото училище”, разказва Лидия, която сега е в четвърти клас. Разбира се, че се вълнува, но чувството да пее пред тази публика не ѝ е ново. Откакто е приета в I клас в ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджян”, тя пее на всичките му празници, но сега за първи път представя своя песен. “Разговаряхме няколко пъти с директора дали ще може да изпълни тази песен, нейните съученици нямаха търпение да я чуят. От всички страни решиха, че е удачно и хубаво да пее “Вълшебен ден”, обяснява Невяна Ганева. А Лидия добавя: “Когато я чуха моите съученици, научиха цялата песен, дори сега

звънецът звъни

с част от

“Вълшебен ден”

и всички си я припяват в междучасията.” Откакто в Арменското училище имат електронен звънец, той звучи с песни от детската Евровизия.

Същинската премиера на “Вълшебен ден” е на 2 октомври, когато БНТ показва видеоклипа към парчето. В него участват повече от 20 деца - всяко със свой талант.

Най-малкото е на

5 години, а

най-голямото - на 11

Но това не им пречи да се държат като големи пред камера. И Лидия, и другите дечица са изключително дисциплинирани - работят цял ден, снимат с часове пред камерата, без да се налага да повтарят едно и също по безброй пъти. За по-малко от 20 дни видеото събира над 129 000 гледания в официалния канал на детската Евровизия в ютюб.

Може да е още дете, но Лидия следи внимателно конкурса от години. А дали сега имаме шанс в детската Евровизия, не може да прецени, защото винаги е критична към себе си - иска всеки следващ път да пее по-добре от предишния.

Остава по-малко от месец до финала на конкурса - той ще е на 20 ноември в Малта, и Лидия много се вълнува. Тя и родителите ѝ, както и екип от БНТ ще заминат по-рано, защото преди същинския финал има

цяла седмица

от репетиции,

пресконференции

и срещи

на всички 17 участници в детската Евровизия. “Вълнувам се, защото ще видя Малта и ще се запозная с много нови хора, с които имаме общи интереси. Моята класна ме подкрепя, както и всички в училището, така че няма да имам никакви проблеми с отсъствията”, разказва Лидия.

Тя е родена на 2 февруари 2006 г. и от съвсем малка проявява музикалния си талант. За първи път излиза на конкурс, когато е още в детската градина и не е навършила 5 г. Още тогава печели награда - за най-малък изпълнител в конкурса. Две години след това започва да пее във вокална група, а след това тръгва на индивидуални уроци при нейния вокален педагог Румяна Иванова. Тя е човекът, който забелязва големия талант на Лидия.

Детето наследява музикалните заложби от своите родители. Майка ѝ Невяна от 1-и клас е в детски ансамбъл, после завършва музикалното училище в Котел, а след това - Шуменския университет. От 20 г. е част от ансамбъл “Тракия”, а от 2 години пее и в “Мистерията на българските гласове”. Бащата на Лидия Иво Ганев е танцьор в ансамбъл “Тракия” и е преподавател в детската школа към състава.

Лидия вече е натрупала опит на голяма сцена. Едно от последните ѝ участия е от 16 септември на фестивала за избор на песен на София. На същия конкурс в зала 1 на НДК пеят още Маргарита Хранова, Христо Кидиков, Орлин Горанов. Всички ѝ се радват и ѝ пожелава успех на финала на детската Евровизия.