Кой ще превежда на извънземните? Отговорът във филма "Първи контакт"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5864205 www.24chasa.bg
“Първи контакт” е научнофантастичен филм за среща на земляните с космически пришълци. СНИМКА: Архив

Сюжетът на "Първи контакт"
“Първи контакт” е научнофантастичен филм за среща на земляните с космически пришълци. Човечеството е на прага на самоунищожение в ядрен сблъсък, който виси на косъм.
Дузина космически кораби се приземяват на Земята.
Властите изпращат полиглот (Ейми Адамс) за среща с извънземните. Тя се вижда няколко пъти с тях и това променя най-напред нейния живот.

Кой ще превежда на извънземните? Отговорът във филма


Режисьор:
Денис Вилньов
В ролите:
Ейми Адамс, Джеръми Рънър, Форест Уитакър, Майкъл Стулбърг и др.

Ето две мнения за филма:

"За"

Луиз Келър,

Urban Cinefile

В изпълнение, което спира дъха ни, Ейми Адамс е звездата на тази хипнотизираща научно-фантастична драма, в която общуването и времето са ключът.

Стартът и финалът се преплитат като тайнствени символи в космическия език и Вилньов майсторски гради интрига върху съдбата на персонажите.

Темите във филма, базиран върху новелата на Тед Чианг “Историята на вашия живот”, са се появявали много пъти на екрана.

Но “Първи контакт” създава почти религиозно усещане, придружено от чувство за автентичност, сякаш пътуваме през чистите сини очи на преводачката Банкс. Емоционалното сърце на филма, видяно в красиви ретроспекции, е личната история на Банкс, намесила дъщеря ѝ.

Тези сцени са най-ефектни и режисьорът, като изключителен майстор ги е поднесъл най-подходящо.

Против

Харви Картън,

Compuserve Film

“Първи контакт” не е “Годзила”, нито “Война на световете”. В него има само един епизод с експлозивен екшън, което е кофти новина за онези, които много обичат физическата сила на екрана. Новелата на Чианг ни предлага теми, които бихме оставили на теоретичните физици - детерминизъм и език, които обсъждат ролята на съдбата срещу свободната воля.

Това звучи плашещо, но във филма поне е пречистено. В ролята на професора по лингвистика Луиза Банкс Ейми Адамс въвежда в началото героинята си на лекция върху проблема защо португалският език не е романски. Тя е призована от полковник Уебър (Форест Уитакър), за да осъществи комуникация с извънземни, приземили се в Монтана. Дали те са приятелски настроени и не е ли човечеството на прага на космическа война?

Всичко зависи от проф. Банкс, която разговаря с две от космическите същества на кораба, висящ на 500 метра височина. Как се е навила популярна и заета актриса като Ейми Адамс да изпълнява такава роля, за която тя очевидно дърпа от визуалните ефекти на Спилбърговото умение за учудване?