В зоопарка в Ловеч посетителите ще се движат свободно между животните

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5870025 www.24chasa.bg
Д-Р ИВАЙЛО СТАНКОВ

Шефът на градината д-р Ивайло Станков очаква напролет да стартира пълното преобразяване

Животни, които се нуждаят от нови заграждения и повече територия, за да не се чувстват като клети затворници. Миловидни същества, будещи огромно съжаление заради окаяния си вид в стари клетки. Обобщено: зоопарк в недобро състояние.

Сахара е първата изкуствено отгледана лъвица в България.

Става дума за втория по големина у нас зоопарк - този в Ловеч.

Камилчето Бимбо е една от атракциите в градината.

Всяко животно

Семейството бизони е осиновено от хуманен лекар от Плевен.

трябва да бъде

отглеждано при

нормални условия,

за да изглежда

нормално,

казва директорът на зоокъта д-р Ивайло Станков. 36-годишният мъж е изключително загрижен за поверените му питомци. С болка казва, че всичко в парка е морално остаряло, клетките са от 60-те години на миналия век.

На маса в кабинета му е разгърнат проект за 23 млн. лв. При изработването му преди 3 г. било предвидено да се вложат много пари, но да се направи нещо наистина уникално и паркът да заприлича на тези в цивилизованите страни - виждали сме ги по телевизията.

Към днешна дата обаче общината няма възможност да го реализира изцяло. Кметът Корнелия Маринова заяви, че не се е отказала да търси пари.

Ако все пак не се намерят средства, се отива на втори план - поетапно ремонтиране.

“Ще се направи парцелиране и ще действаме по зони”, обяснява д-р Станков.

Това ще отнеме много време. Ще минат години, докато бъде завършен целият проект, днешните деца най-вероятно ще имат свои деца.

Общата площ на зоопарка е 111 декара. Новото планиране го разширява с още 50 декара. 63 животински вида се отглеждат в него. А проектът включва нови, изключително атрактивни животни: разнообразие от елени, тигър, рис, червена панда, черна мечка, видра, бизони, пуми, всякакви маймуни.

Предвидено е

изграждането на

огромна тропическа

зала, в която

да летят птици,

посетителите да се движат между животните свободно.

Така изглежда бъдещето. Младият, нахъсан да успее директор знае, че е необходимо да действа бързо. Защото трябва да се мисли и за безопасността на персонала. И ще започне от подмяна на загражденията на хищниците. А от идната година иска да стартира поетапното осъществяване на проекта, за да се бори за лицензиране на зооградината.

“Трябва да почистим парковата част, тъй като хората идват тук не само заради животните. В последно време има тенденция да отморяват сред питомците ни и искат да им е приятно. Нищо, че местността е гориста - тя все пак трябва да е подредена и поддържана”, казва още д-р Станков.

Предложил наскоро на общинския съвет няколко ефективни и не толкова скъпи мерки за спасяването на парка. Една от тях е изкърпването на алеите. Другата е да се възстанови целостта на телената мрежа, опасваща територията на къта.

“За всичко това може да обединим силите си с общинската фирма “Еко” и затвора. Признавам, че без затворниците съм доникъде”, разкрива намеренията си директорът.

Допълва, че от затвора му осигурявали хора, желаещи да работят на доброволен принцип. Всяка сутрин отивал да ги вземе и в края на деня ги връщал - много помагали при почистване на парковата част и на клетките. Твърде важно било да се осигури видеонаблюдение на ключови места. В настоящето само един пазач охранявал нощем. На всичкото отгоре имало електричество само до някои помещения. В останалата част било тъмно.

“Не мислете, че единствено хленча и се оплаквам. Ще се похваля, че за камерата, в която съхраняваме месо, общината закупи нов агрегат и сега тя замразява перфектно”, усмихва се докторът. Най-голямата му радост е, че няма проблем с изхранването на животните. Има хора, които помагат - спонсори, нежелаещи да се афишират.

“Когато преди 2 г. поех ръководството и още не бях ориентиран в обстановката, се появи хуманен лекар от Плевен. Предложи да осинови бизоните, а те са големи и ядат много. Това не го притесни - подари 3 камиона с ливадно сено и 3 - с люцерна”, спомня си Ивайло Станков. Тази година човекът пак позвънил да пита с какво може да помогне.

В друг случай ловешка фирма направила част от загражденията на хищниците и настояла да изработят още нещо полезно. Д-р Станков поискал пейки от ковано желязо и стативи за инфотабели с имената на дарители и осиновители. Направили му по 6 и от двете.

“Грижите на 18-те души персонал са насочени в отглеждането на наскоро роденото камилче”, продължава разказа си Ивайло.

При гостуването

на цирк в града

директорът му

специално посетил

градината,

за да се запознае с всички и да обмени опит. “Водихме дълъг разговор по камилската тема”, шегува се докторът. От година във ветеринарномедицинските манипулации му помага д-р Цветан Илиев, също млад и напорист.

“Добър екип сме, разбираме се и това е чудесно”, доволен е Станков. Той е убеден, че трябва да се върви към това, което се наложило в Англия още в началото на 90-те години на миналия век - премахване изобщо на понятието клетка, когато става дума за животни. Мечтае направата на естествени заграждения да стане факт по-скоро. Тогава лъвът ще расте в близка до естествената му среда, ще има прайд и ако иска, ще лежи на сянка, ще се къпе или разхожда.

Сахара и Дидо са по-старите лъвове. Гальовната Сахара е първата лъвица, отгледана в България по изкуствен начин. Майка ѝ родила 3 малки, но нямала майчински инстинкт - 2 от рожбите умрели.

Тогава взели невръстната Сахара и започнали да я хранят с биберон. Давали ѝ мляко през 3 часа. Имало обаче проблем с изхождането, тъй като в природата майката предизвиква перисталтични движения, облизвайки коремчетата им. При Сахара майчиният език бил заменен от мокър парцал - и така няколко месеца. Затова тя е изключително любвеобилна и с удоволствие позволява да бъде галена.

Новото попълнение

- Найден, дошъл

от Разград

“Той не е лишен от нищо, осигурена му е много добра хранителна дажба. Има данните и генетичния потенциал да стане голям и красив лъв”, хвали се шефът на зоопарка.

Сега е на година и 9 месеца и като истински тийнейджър лудува и се отдава на игри. Закача се, има специална топка за хищници, с която лудее сутрин и вечер.

“На 5-ия ми работен ден като директор получих обаждане от младежи от София. Идвали били в нашия зоопарк и останали много впечатлени от местоположението и растителността. Предложиха да организират мощна група, с която да почистят цялата площ. Не вярвах, че ще се случи”, казва младият шеф. Обаче се случило - бързата организация станала в социалната мрежа. Пристигнали млади хора от София, Плевен, Търново, Пловдив, Габрово.

Основен организатор на събитието бил Тони от София. И тази проява вече е традиция.

“Вярвам, че зоопарка го чакат светли дни - има добри и милеещи за животните хора”, казва д-р Станков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.