С 15 деца Джон Тайлър е най-многодетният президент на САЩ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5871413 www.24chasa.bg
Кланът Тръмп позира след избора на Доналд Тръмп за 45-ия президент на САЩ.

Досега Роналд Рейгън бе единствен с разтрогнат брак, с двата си развода Доналд Тръмп  го изпревари

Избраният 45-и американски президент Доналд Тръмп е много различен от предшествениците си - най-богатият е, не е заемал държавен пост, не се е занимавал с политика, женил се е три пъти.

Семеен портрет на президента Джордж Буш и първата дама Барбара Буш с петте им деца, съпрузите им и внуците им в Хюстън през 1992 г.
Семеен портрет на президента Джордж Буш и първата дама Барбара Буш с петте им деца, съпрузите им и внуците им в Хюстън през 1992 г.

С петимата си наследници надхвърля средния брой деца, които се падат на президентите на САЩ - четири. Най-многодетният е Джон Тайлър (1841-1845) - имал е 15 деца от два брака. Той е и първият, сключил брак по време на мандата си, но не го прави в Белия дом.

При встъпването в длъжност за втори президентски мандат Роналд Рейгън и съпругата му Нанси се снимат със семейството си в Белия дом.
При встъпването в длъжност за втори президентски мандат Роналд Рейгън и съпругата му Нанси се снимат със семейството си в Белия дом.

Първата съпруга на Тайлър, с която имат 8 деца, умира година след избирането му за президент. Две години по-късно той се жени повторно и му се раждат още 7 деца. С втората си съпруга се запознава при инцидент - при церемониално плаване по река Потомак

През 1976 г. президентът Джералд Форд и първата дама Бети Форд се снимат пред Белия дом с децата си - Майк и съпругата му, Джак, Сюзън и Стив (от ляво на дясно).
През 1976 г. президентът Джералд Форд и първата дама Бети Форд се снимат пред Белия дом с децата си - Майк и съпругата му, Джак, Сюзън и Стив (от ляво на дясно).

оръдието на

Франклин Делано Рузвелт на почивка със семейството си в Кампобело през 1920 г. Съпругата му Елинор е племенница на президента Теодор Рузвелт.
Франклин Делано Рузвелт на почивка със семейството си в Кампобело през 1920 г. Съпругата му Елинор е племенница на президента Теодор Рузвелт.

кораба гръмва и

Джон Тайлър е най-многодетният американски президент.
Джон Тайлър е най-многодетният американски президент.

убива на място

Президентът Джеймс Гарфийлд, прострелян пред очите на две от седемте си деца, е около масата със семейството си през 1881 г.
Президентът Джеймс Гарфийлд, прострелян пред очите на две от седемте си деца, е около масата със семейството си през 1881 г.

двама от министрите му. При експлозията е убит и бащата на бъдещата му жена.

Най-малкото дете на Джон Тайлър се ражда, когато той е над 70 г., и издъхва 100 г. след смъртта на най-голямото му дете. Един от синовете му е бил щатски конгресмен в Джорджия, друг завършва минно инженерство в Германия, трети е бил историк.

След Тайлър по брой на деца е предшественикът му Уилям Харисън - имал е 10. 67-годишният генерал и герой от войните с индианците и британците е

бил президент само

месец през 1841 г.

Полага клетва в студен ден, без палто, речта му по встъпването е близо два часа. Настива, развива пневмония и издъхва. Така става не само президентът с най-кратък период на президентстване, но и първият, починал по време на мандата си, и то в Белия дом.

Един от синовете му - Джон Харисън, е бил щатски конгресмен в Охайо. Втората му съпруга и тази на брат му Уилям са сестри. От двата си брака конгресменът има общо 13 деца. Едно от тях - Бенджамин Харисън (1889-1893), е 23-ият президент на САЩ. Той също произнася речта по встъпването си в дъждовен и студен ден. За да не допусне грешката на дядо си, моли отиващия си президент Гроувър Кливланд да му държи чадър.

Ръдърфорд Хейс (1877-1881), на когото парагвайците наричат регион, след като им присъжда спорния Чако, е имал 8 деца. Един от синовете му е бил военен, участвал е в три войни, друг се е занимавал с библиотечно дело.

Джеймс Гарфийлд (1881), един от най-интелигентните президенти, е прострелян на четвъртия месец от мандата си на гарата във Вашингтон, където с две от 7-те си деца чакал влак за Уилямстаун, Масачузетс. Синовете му Хари и Джеймс-младши, на 17 г и 15 г., учели в тамошния Williams College - частен вуз, оглавил през 2010 г. класацията на “Форбс” на най-добрите висши учебни заведения в САЩ.

Президентът умира два месеца по-късно от натравяне на кръвта заради некомпетентни лекари. Вторият

куршум заседнал в

гърба на Гарфийлд

и не е открит

Доктори бъркали с мръсни ръце в раната да го търсят, един дори пробил черния му дроб. Не помогнал и детекторът за метали, който Александър Бел направил.

Джеймс-младши и Хари завършват право, отварят заедно адвокатска кантора. По-късно Джеймс Гарфийлд-младши става сенатор в щата Охайо. Той е влиятелен съветник на президента Теодор Рузвелт, който го назначава за секретар - отговаря за земите и националните паркове. Издъхва през 1950 г. - последен от администрацията на Теодор Рузвелт. Негов внук се жени за внучка на президента Бенджамин Харисън.

Хари Гарфийлд е бил професор по право. Като преподавател по политически науки в университета Принстън се сприятелява с бъдещия президент Удроу Уилсън. По време на Първата световна война той го кани да оглави специална държавна агенция, която контролира използването на въглища и нефт. Хари Гарфийлд става осмият президент на Williams College и заема поста 36 години.

По шест деца имат президентите Джон Адамс (1797-1801), Томас Джеферсън (1801-1809), Закари Тейлър (1849-1850), Теодор Рузвелт (1901-1909), Фраклин Делано Рузвелт (1933-1945) и Джордж Буш (1989-1993).

От тримата синове на втория американски президент Джон Адамс най-известен е Джон Куинси Адамс (1825-1829) - шестият президент на САЩ, изявен дипломат, посланик в четири ключови за първите години на САЩ европейски държави, държавен секретар. Другите му синове са по-известни с проблемите си с алкохола.

Томас Джеферсън е имал пет дъщери и един син, но четири от тях умират като деца. Само две от дъщерите порастват и създадат семейства. Още продължава спорът дали той е баща на всички, или на някои от шестте деца на робинята си Сали Хемингс.

Ген. Закари Тейлър, герой от войните с индианците и Мексиканско-американската война, е имал пет дъщери, три от които умират от малария, и един син. Най-малкият - Ричард, е генерал от Конфедерацията, а по-късно - военен историк.

На 22-ия си рожден ден Теодор Рузвелт се жени за Алис Лий, дъщеря на известен по това време банкер. Тя издъхва два дни след раждането на единствената им дъщеря Алис, в същия ден Рузвелт губи и майка си. След житейския удар той се преселва в дивите райони на Южна Дакота, където отглежда добитък.

Две години по-късно се жени за Едит Рузвелт, която става първа дама. И петте им деца участват в Първата световна война - четиримата им синове на фронта, а дъщеря им Етел помага като медицинска сестра на съпруга си - хирург в американска болница във Франция.

Най-големият им син - Теодор Рузвелт-младши, е бил губернатор на Пуерто Рико и Филипините и зам.-секретар на флота. По време на Втората световна война воюва в СевернаАфрика и Сардиния,

той е сред първите,

които дебаркират в

Нормандия на

6 юни 1944 г.

36 дни по-късно умира от сърдечен удар на 57 г., часове преди да стане ясно, че получава званието бригаден генерал. Последния си ден той прекарва в разговор със сина си капитан Куентин Рузвелт Втори, който също участва в десанта. Теодор Рузвелт-младши е погребан в американското гробище в Нормандия. Там е гробът и на най-малкия му брат Куентин, убит като пилот във Франция през Първата световна война.

Вторият син на Теодор Рузвелт Кермит го придружава при експедициите му в Африка и джунглата на Амазония. По време на Втората световна война служи в Аляска, където се самоубива с куршум в главата. Страдал е от депресия и алкохолизъм. Третият син Арчибалд е изявен офицер и командир и по време на двете световни войни, много пъти е раняван и награждаван. След това развива успешен бизнес.

Франклин Делано Рузвелт и съпругата му Елинор, племенница на президента Теодор Рузвелт, губят 8-месечен син от сърдечен удар. Петте им пораснали деца водят скандален живот,

имат общо

19 брака и 29 деца

И четиримата им синове са награждавани офицери от Втората световна война. Джеймс и Франклин-младши са били конгресмени, но не стигат до върховете на властта. Първата от петте съпруги на Франклин-младши е от известната фамилия Дюпон.

От шестте деца на Джордж Буш най-известен е първородният Джордж Буш-младши, 43-ият президент на САЩ. Брат му Джеб бе губернатор на Флорида. Нийл има бизнес в Тексас. Марвин е управяващ партньор в инвестиционна компания. Дъщерята Дороти има фондация, занимаваща се с проблемите на психичното здраве. Първата му дъщеря Робин е починала от левкемия на 4 години.

Президентите Мартин ван Бурен (1837-1841), Андрю Джонсън (1865-1869), Гроувър Кливланд (1885-1889 и 1893-1897), Роналд Рейгън (1981-1989) и Донълд Тръмп имат по пет деца.

Най-големият от петимата синове на Мартин ван Бурен Ейбрахам завършва военната академия на САЩ Уест Поинт и прави военна кариера. Прекъсва я, за да бъде частен секретар на баща си в Белия дом. Вторият му син Джон е бил адвокат и главен прокурор на щата Ню Йорк.

Андрю Джонсън, единственият президент, подложен на импийчмънт преди Бил Клинтън, е имал две дъщери и трима синове. По-голямата му дъщеря се жени за сенатор от Тенеси, влязъл в Сената на мястото на баща ѝ.

Гроувър Кливланд е единственият президент с два непоследователни мандата, вторият, който се жени по време на мандата си, и единственият, който прави това в Белия дом. На 49 г. сключва брак с 21-годишната Франсис, имали са три момичета и две момчета. Втората им дъщеря идва на бял свят по време на втория мандат на Кливланд и е

първото

президентско бебе,

родено в Белия дом

До Доналд Тръмп Роналд Рейгън бе единственият президент, разтрогвал брак. От първия си брак с актрисата Джейн Уаймън са дъщеря му Морийн и осиновеният Майкъл, сега президент на фондацията “Наследстото на Рейгън”. Дъщеря им Кристин се ражда преждевременно и умира на следващия ден. От втория брак на Рейгън с актрисата Нанси Дейвис са дъщерята Пати Дейвис, актриса и писателка, и Рон, журналист и политически коментатор. Бунтарката Пати шест години бе женена за инструктор по йога, на 42 г. бе на корицата на Playboy.

Доналд Тръмп е разтрогвал не един, а два брака. От първия с модела Ивана Тръмп има три деца. Първородният му син Доналд-младши, на 38 г., е вицепрезидент в семейния бизнес The Trump Organization. Като баща си е женен за модел и има пет деца. Бляскавата Иванка, на 34 г., създаде марка със своето име за дрехи и аксесоари и интернет сайт, в който дава съвети на работещите жени. 32-годишният Ерик също работи за The Trump Organization и управлява винарския бизнес на баща си.

Тифани е плод на любовта и брака на Доналд Тръмп с актрисата Марла Мейпълс. 10-годишният Барън е най-малкото му дете и единственото от третия му брак с бъдещата първа дама Мелания, бивш модел от Словения.