Силвия Станоева влиза в “Откраднат живот”, след като записва музика в Норвегия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5883284 www.24chasa.bg

Вначалото на годината всички главни роли за “Откраднат живот” са определени, но екипът все още търси хора за второстепенните герои. Тогава намират и актрисата, която влиза в ролята на Ирина - момичето, чието бебе продава героинята на Йоана Буковска в поредицата. В Ирина се превъплъщава Силвия Станоева. Предложението било за епизодична роля, като ѝ казали, че персонажът ще се развие впоследствие и ще стане по-голям. “Много съм щастлива, че ми се случи това. Работата се върши бързо, няма интриги, всички са големи професионалисти, имат интерес нещата да се случат, защото всеки гони срокове”, казва Станоева.

Преди да ѝ се случи това обаче, тя е минала през немалко кастинги. Голяма част от тях са организирани за проекти на “Дрийм Тийм”, която продуцира и “Откраднат живот”. Но с актьорството започва далеч по-рано - когато е едва 4-5-годишна.

Разигравала сценки

Актрисата в
Актрисата в "Откраднат живот"

вкъщи пред

Силвия и сестра й Ина като малки
Силвия и сестра й Ина като малки

семейството си

Станоева, Касиел Ноа Ашер и Иво Желев
Станоева, Касиел Ноа Ашер и Иво Желев

На около 10 г. решила, че иска да бъде режисьор, а идеята ѝ хрумнала покрай “Титаник”, тъй като много харесала филма. Дори обяснявала на всички по онова време, че като стане режисьор един ден, ще иде в Холивуд. Разбира се, всички ѝ се присмели, но тя устремно започнала да преследва мечтата си. Тръгнала от курс по актьорско майсторство в театъра във Варна, откъдето е родом. Започнала да учи занаята при Дафинка Данаилова, която по онова време била директор там. Изкарала три години при нея, а след две консултации в НАТФИЗ преди кандидатстудентските изпити през 2006 г. я приемат в академията в класа на доц. Веселин Ранков. Не кандидатствала нищо друго освен актьорство за драматичен театър и я приели от раз. В класа ѝ били Фахрадин Фахрадинов, Вили Марковска, Анелия Луцинова, която беше в “Комиците”, а в другия клас - Силвия Петкова и Бойко Кръстанов.

Междувременно Силвия започнала да се развива и на музикалната сцена. Всъщност това е нещо друго, което прави от малка. Като дете пеела в хор, в училище също, дори пътувала с църковен хор, в който изпълнявали и народни песни. “Не съм имала амбиция, че ще ставам певица, но на един изпит в НАТФИЗ във втори курс пях едно парче на Франк Синатра. Един композитор, който беше в публиката, ме хареса и ме покани да направим няколко записа. Оказа се, че той е интензивен джаз басист и композитор. Става дума за Руслан Купенов. Започнах да работя с него. Бях зле, особено по солфеж, затова започнах да ходя на уроци. В един момент това стана интензивно и майка ми ме посъветва да кандидатствам в консерваторията”, разказва актрисата.

С три парчета на изпита

я приемат

магистратура

“Поп и джаз

пеене” при

доц. Стефка

Оникян,

която продължава две години. “Не се считам за кой знае каква певица в интерес на истината, но след това ми се случиха много неща с пеенето”, обяснява Станоева. Две години тя прави концерти с Васил Пармаков, младия актьор Иво Желев и Касиел Ноа Ашер в столичен клуб.

С Касиел Ноа Ашер се запознава през 2011 г. в “Стар Машин” - риалити за актьори по Тв 7. Тогава неин ментор, както и на Иво Желев е именно Касиел. Тримата продължават да работят и след края на риалитито по представлението “Клер & Мадам & Соланж”, което е режисирано от Касиел Ноа Ашер. То получава и награда “Икар” за тандема Иво Желев и Силвия Станоева.

Наскоро успява да сбъдне и най-голямата си мечта - да стигне до САЩ. Поводът е присъствие на едномесечен курс в актьорската школа на Ивана Чабак, работила с едни от най-големите звезди, сред които Хали Бери, Чарлийз Терон, Брад Пит, Бионсе, Джим Кери, Силвестър Сталоун. За нея научава от книгите ѝ, които сестрата на Силвия ѝ изпраща преди 6-7 години. Станоева толкова харесала идеите на Чабак, че започнала да проучва студиото ѝ в Лос Анджелис. През 2014 г. отишла на неин уъркшоп в Рим, а впоследствие твърдо решила, че ще стигне и до курсовете в САЩ. След известно време търсене на финансиране спечелила пари от Столичната община и няколко организации и заминала през 2015-а.

Там попаднала в изцяло нов свят. Имало нейни колеги от всички краища на света и всички заедно работели сцени от филми или пиеси. В Щатите се запознава и с един норвежки композитор, който я чува да изпълнява песен на “Бийтълс”. Той ужасно много харесал гласа ѝ и предложил да работят заедно. Така тя отишла два пъти до Берген, където записала 10 парчета, а направили и една песен в Бевърли Хилс. Освен това снимали и епизод за мюзикъл сериал, но в момента проектът е замразен, защото не могат да намерят продуцент.

Сега Силвия работи и по намиране на финансиране, за да направи клип на една от песните, които записва с композитора. Междувременно друго парче вече има видео и съвсем скоро ще се завърти в ютюб.

За всичките си начинания Силвия получава най-голяма подкрепа от семейството си. Майка ѝ Румяна е гимназиална учителка по английски език, баща ѝ Николай е икономист по образование, сега работи във фирма за посредническа дейност за работници по кораби в чужбина, а сестра ѝ Ина, която е на 31 г. и също е икономист, в момента преподава в Икономическия университет във Варна. Макар че нямат нищо общо със страстта на Силвия, те вярват, че тя ще си проправи път и ще намери мястото си съвсем скоро. Още по-големи са шансовете ѝ, откакто има агент в Берлин. Случва се съвсем случайно наскоро чрез нейна колежка от Сараево, която е част от кастинг агенция. Досега Силвия е изпращала две видеа за кастинги в чужбина - за филм в Париж и един в Холандия. “Дори да не печеля кастингите, това е един страхотен опит”, казва тя.