Сара-Нора Кръстева и още 16 творци получиха наградата "Златен век"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5905162 www.24chasa.bg
Художественият ръководител на балета на Софийската опера Сара-Нора Кръстева получи заедно с 16 именити творци и артисти от министър Вежди Рашидов най-високото и престижно отличие на министерството на културата.

Отличието й бе връчено от министъра на културата Вежди Рашидов

На традиционна официална церемония в месеца на народните будители – ноември, художественият ръководител на балета на Софийската опера Сара-Нора Кръстева получи заедно с 16 именити творци и артисти от министър Вежди Рашидов най-високото и престижно отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век“, съобщиха от пресслужбата на Софийската опера. Церемонията се състоя в Огледалната зала на Националната галерия – „Двореца”.

Сара-Нора Кръстева получи наградата само часове след завръщането на националния балет от триумфално турне в Испания, където в осем спектакъла пред повече от 11 хиляди зрители представи знаковата творба по музика на Микис Теодоракис „Зорба гъркът“. Прочутият хореограф Лорка Масине присъства на първия от спектаклите в Билбао. „Имахме изключителен успех. Много млади хора ни казваха, че отсега нататък ще свързват България и с това изкуство, а не както досега – единствено с Христо Стоичков. Аплодисментите бяха необичайно силни, трудно мога да посоча бисовете, които направихме“, сподели Сара-Нора.

„Златен век”, се присъжда на изтъкнати личности, допринесли за развитието на българската култура и национална идентичност – художници, музикални творци, писатели, езиковеди, театрали, журналисти, мениджъри в областта на културата, както и меценати.

Тазгодишни носители на отличието са: Любен Зидаров (художник), Костадинка Калайджиева (дългогодишен директор на Националната библиотека), проф. Пламен Джуров (диригент), Лилия Абаджиева (театрален режисьор), Димитър Георгиев (меценат), Стоян Алексиев (актьор), Магърдич Халваджиян (продуцент), Евтим Милошев (продуцент), проф. Димитър Иванов (меценат), проф. Александър Текелиев (композитор), проф. Александър Шурбанов (преводач, поет, писател и публицист), проф. Петко Петков (историк, преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”), Мария Деянова (езиковед), Тома Спространов (журналист), Иван Симеонов (писател), Елин Рахнев (драматург, поет, журналист) .

„Министри идват и си заминават, президенти идват и си отиват, но символите, знаците, хералдиката на една държава, това са „печатите” на тази държава. Държавата не си отива. Така че днес ви благодаря, че сте тук, да сте живи и здрави. Тази година награждаваме най-талантливите, догодина – пак най-талантливите и така до безкрайност, защото културата няма да умре”, увери министър Рашидов по време на церемонията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното