Майката на Андрей Баташов направи книга със спомени за него

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5906620 www.24chasa.bg
Теодора на представянето на книгата в Народния театър СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Майката на Андрей Баташов Теодора събра близки, приятели и колеги на големия актьор, за да представи книгата си за него. В томчето "С любов в душата", богато илюстрирано със снимки от личния архив на актьора, тя разказва спомени за сина си, а негови колеги и приятели - какъв е бил той в техните очи.

"Никога не съм имала грижи, неприятности, каквито са днешните тийнейджърски истории. Той беше много разумно дете. Когато четете книгата, ще кажете, че е бил светец. Не, но той се отнасяше с любов към всички. Факт е, че се събрахме по този повод", каза майката на представянето на книгата.

Тя не избира случайно деня, в който да я покаже за първи път. Андрей Баташов почина преди 6 години, а в днешния ден - на Андреевден, роднини, приятели и почитатели го изпратиха в последния му път.

"Сега, като идвахме насам, се сетих, че като той се роди, имахме един месец да му дадем име. Такъв беше законът в Русия. Моят баща беше Стефан и таткото на Андрей искаше да го кръстим така. Не, тук ще му викат Стьопа, казах аз. После баща му предложи Марк", разказа Теодора. Тя не се съгласила и на това име. Но една вечер, ей така, младият баща предложил да нарекат детето на свети Андрей Първозвани - първия апостол, тръгнал с Христос. "Така и стана с Андрей", спомни си Теодора.

По-късно, когато подготвят книгата с Велислава Дърева, разбира, че той не е първият от рода Баташови с това име. Оказва се, че през 19-и век основателите на руската металургия и военната промишленост били братята Андрей и Иван Баташови. "В книгата има снимки на техни бюстове и ще видите голямата прилика между нашия и онзи Андрей", разказа още Теодора Баташова.

"Острието беше винаги начело на характера му, Андрей не го интересуваха компромисите в името на едно или друго нещо", каза директорът на Сатиричния театър проф. Здравко Митков.

В книгата за Баташов своите спомени за него разказват Стефан Данаилов, Андрей Слабаков, Аня Пенчева, Искра Радева, Христо Мутафчиев, Милен Велчев, Цветелина Узунова.

"С любов в душата" описва цялата история на рода Баташови, която тръгва още от 7-и век. "Ние държим на неговия талант, аристократизъм, затова и направихме тази книга. Тя може да не е съвършена, но е искрена", обясни Велислава Дърева.

На представянето й в сряда бяха Милен Велчев, Антон Кутев, Жорж Ганчев, студенти и колеги на Андрей Баташов. Симеон Сакскобургготски лично звъннал да се извини, че няма да може да присъства заради международна среща. Но изпрати свой представител на представянето в Народния театър.