Русия може да стане домакин на "Евровизия 2017" вместо Украйна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5914314 www.24chasa.bg
Украйна получи правото да бъде домакин на Евровизия 2017 след победата на певицата Джамала през 2016. Снимка: Reuters

Организационният комитет на музикалния конкурс "Евровизия" разглежда Москва като възможно място за провеждането му през 2017 г. заради проблеми на украинските власти, предаде ТАСС, цитирана от "Дарик".

Германското издание се позовава на източници от организационния комитет, според които се обсъжда въпросът за провеждането на конкурса в Москва. Обсъждането е предизвикано от проблемите на Украйна с финансирането на мероприятието.

Изданието цитира председателя на парламентарната комисия по външни работи Анна Гопко, според която съществува реална заплаха конкурсът да се проведе в друга страна. По думите й това би било "катастрофално" за Украйна.

В края на ноември изпълняващият длъжността директор на украинския Национален съвет за радио и телевизия Александър Харебин разкри, че Европейският съюз за радио и телевизия е заплашил Киев, който беше избран за домакин на "Евровизия 2017", с лишаване от възможността за провеждане на конкурса.

Сред причините Харебин изтъкна бюрокрацията, проблемите със законодателството и пренебрежителното отношение на някои чиновници към конкурса. По-рано стана ясно, че управата на Европейския съюз за радио и телевизия знае за неразрешените проблеми на Украйна във връзка с организирането на конкурса и че разполага с план за действие в непредвидена ситуация.

Окончателното решение дали Украйна ще запази правото да организира конкурса ще бъде взето на заседание на Европейския съюз за радио и телевизия на 8 декември. Украйна получи правото да бъде домакин на "Евровизия 2017" след победата на певицата Джамала на конкурса в Швеция през май тази година с песента "1944".