Дуда развя къдрици пред 50 млн. зрители

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5980251 www.24chasa.bg

Диригентът Густаво Дудамел е прототип в хитовия комедиен сериал “Моцарт в джунглата"

Наричат го Дуда. Него!  Диригентът, застанал на пулта пред самата Виенската филхармония! Пред каймака на света! Кой би си позволил да каже на Караян “Кари”? На никого и през ум няма да му мине да интимничи с патриарх!

Но Густаво Дудамел позволява това скъсяване на дистанцията. Той е само на 35 години. Най-младият маестро за 75-годишната история на институцията, поел от достолепните владетели на палката “магическия жезъл”, с който поведе виенските филхармоници. За да изпълнят виртуозно и с млада енергия “На хубавия син Дунав” и “Радецки марш” в първия ден на новата 2017 г. в Златната зала на “Мюзикферайн”. За да ги гледат 50 милиона зрители в 90 страни. И да го аплодират със същия възторг като тези в залата, платили солидно за удоволствието да го видят на живо.

Густаво Дудамел дирижира виенските филхармоници на новогодишния концерт, гледан от 50 милиона зрители от 90 страни.
Густаво Дудамел дирижира виенските филхармоници на новогодишния концерт, гледан от 50 милиона зрители от 90 страни.

Дребничък, пъргав, маестро Дудамел се движи като на пружини към музикантите. Пружинира и прочутата му коса от стотици къдрици, която така бързо реагира на устрема на палката му, политайки нагоре. В нея вече се забелязват сребристи нишки. На 35 години, а дирижира от 10-годишен.

Тв сериалът за потайностите на един оркестър стана хит, а прототип на главия герой е маестро Дудамел.
Тв сериалът за потайностите на един оркестър стана хит, а прототип на главия герой е маестро Дудамел.

“Да си вундеркинд,

Дуда развя къдрици пред 50 млн. зрители

е и благословия,

Със съпругата си Елоиза се разделят след 10 години брак.
Със съпругата си Елоиза се разделят след 10 години брак.

и проклятие,

Дудамел е лицето на венецуелския модел за ранно музикално възпитание на деца от най-уязвимите социални групи
Дудамел е лицето на венецуелския модел за ранно музикално възпитание на деца от най-уязвимите социални групи "Ел Система".

но вече надраснах тази възраст”, шегува се венецуелецът. Още 8-годишен той “дирижирал” оркестъра на играчките си.

Дуда, както го наричат, е най-яркият пример на една колкото хвалена, толкова и критикувана политика във Венецуела - страна с много контрасти. Родният му град Баркисимето, където се ражда на 26 януари 1981 г. в семейството на тромбонист - ръководител на салса банда, се слави като музикалната столица на латиноамериканската държава. Съвсем малък Густаво е поет от “Ел Система” (El Sistema) - прочута практика за интегриране на деца и младежи в оркестрите чрез репетиции и концертни изяви. Идеята е на маестро Хосе Антонио Абреу- музикант и филантроп, в подкрепа на деца и младежи от бедните слоеве на населението да намерят път в живота си чрез музиката. Парите, които правителството отпуска годишно за финансирането ѝ, са 29 милиона долара. Това става в страна, в която годишният доход е под 3500 долара. “Бедността означава самота, тъга, анонимност. Оркестърът означава радост, мотивация, работа в екип и стремеж към успех”, убеден е Абреу.

Днес “Ел Система” във Венецуела включва 13 симфонични оркестра, 2 джазбенда, 5 ансамбъла, 4 камерни формации и 3 хорови състава. Тя вече се приема като успешен модел на всички континенти.

Проекти, които

наподобяват

“Ел Система”

или са нейни клонове, има вече в 10 страни в Европа, 20 държави в Америка, 7 страни в Африка, 6 - в Азия, и 2 в Австралия. Политическа активистка обаче възкликва: “Докато вие си свирите, в тази страна умират хора, има диктатура, която извършва репресии”. Дудамел ѝ отговаря с писмо: “Почитаме цялата младеж, отбелязваме бъдещето, отдаваме чест на братството... Чрез нашата музика и нашите инструменти в ръка твърдо заявяваме своето “не” на насилието и своето категорично “да” на мира”.

Къде можете отново да се насладите на виртуозната интерпретация на класиката, на която дава нов прочит младият диригент? Влезте в сайта на Лосанджелиската филхармония. На 26 януари той ще дирижира там творби на Шьонберг, Прокофиев. Следва Чайковски. Има билети и по 20 долара, правят сериозни отстъпки за ученици и възрастни. Откакто Дудамел е музикален директор на тази трупа, финансовите ѝ резултати са скочили многократно. Но той посещава концертната зала и с друга цел -

да вдъхновява и

да преподава

на младежи

от латиноамерикански произход. “Музиката има и социално предназначение. Точно това олицетворява МОЛА (Младежкият оркестър на Лос Анжелис), това е и посланието на Густаво тук в Лос Анджелис - първия град в САЩ, който има младежки симфоничен оркестър, основан на принципите на венецуелския модел за музикално обучение”, казва Дебора Борд, президент на филхармонията. Ръководството на филхармоничния оркестър на Лос Анджелис оповести, че удължава договора на младия диригент до края на сезон 2021/2022. С новия контракт той вече ще бъде не само музикален, но и артистичен директор.

2004 г. е особено важна в кариерата на венецуелския вундеркинд - печели конкурса за диригенти “Густав Малер”, а после в Бон става първият носител на специално учредения приз “Пръстенът на Бетховен” на фестивала на името на големия композитор. Следват безброй отличия по цял свят и признанието на един от най-авторитетните музикални критици и ръководител на звузокаписната компания “Дойче грамофон” Богдан Рошчич, който прогнозира преди 10 г.: “На Дудамел му предстои да стане доминираща фигура на световната музикална сцена през идващите 30 години”. Познайте кой сега е президент на звукозаписния гигант Sony Classical и буквално от дни обявен за новия директор на Виенската държавна опера? Сърбинът Рошчич! Така де - като има такъв нюх за звезди.

Едва на 24 години Густаво е щастлив младоженец. Елоиза Матурен е неговата младежка любов, губят се, намират се, влюбват се...

Но приказката

свършва

Диригентът, създал сценария и написал музиката за биографичната лента, посветена на освободителя на Южна Америка Симон Боливар, се разделя със съпругата си. Тя е подала молбата за развод още на 3 март 2015 г. В нея балерината, актриса и журналистка е обяснила, че причината се дължи на непреодолими различия между нея и маестрото. Двамата имат 4-годишен син, чието попечителство Елоиза иска. Плюс издръжка, разбира се.

Дудамел не повярвал на късмета си, когато лично композиторът Джон Уилямс го поканил да дирижира оркестровото изпълнение на култовата музика към “Междузвездни войни”. Просто занемявал, когато на екрана бавно тръгвал надписът: “Преди много години в една далечна галактика...” Вложил цялата си енергия, за да чуе от сина си: “Уау, папа, уау!”. “Аз все още съм неговият герой”, казва таткото.

Той е герой и на хитовия тв сериал “Моцарт в джунглата”, вече отличен със “Златен глобус” като най-добра комедия. Дудамел е прототип на диригента Родриго. Сериалът е вдъхновен от мемоарите “Моцарт в джунглата: Секс, наркотици и класическа музика” от Блеър Тиндал и вкарва зрителя зад кулисите на Нюйоркския симфоничен оркестър, където творческият талант и отдаденост към професията се сблъскват със сплетни и инстинкт за оцеляване. Ами то успехът е заложен. Продуцент на сериала е синът на Френсис Фонд Копола - Роман. Следва продължението му. А животът на Дудамел вече е надминал фантазията на сценаристите...