Екоминистърката влюбена в морето и Родопите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6021886 www.24chasa.bg
ИРИНА КОСТОВА

Ирина Костова е втората бургазлийка, която поема околната среда и водите

"Аз съм от Бургас и не мога без морето. Обичам много и разходките в Родопите.” Така новата екоминистърка Ирина Костова описа пред “24 часа” най-любимите си кътчета от България.

Но не ѝ остава много време да се любува на прекрасната ни природа. Тя е натоварена с десетки ангажименти като декан на хидротехническия факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Затова и сега се налага да ги прехвърли на свой заместник.

“Ще се посветя изцяло на министерството. Времето на служебния министър е много кратко, за да се раздвоявам. А и все пак съм на 57 години и трябва поне малко да си пазя здравето”, обясни доц. Костова. Затова и докато разговаря с “24 часа”, подготвяше документите за служебен отпуск от УАСГ. Като отговорен човек е посочила и кой да я замества в качеството ѝ на административно лице, както и кой да води лекциите ѝ.

Колега ще води курса ми за 2 месеца, после ще си го довърша, разказа доцентката.

За първи път в министерството на околната среда ще има пълна приемственост - и стар, и нов министър са все от Бургас. Въпреки това доц. Костова уточнява, че

с Ивелина Василева

не се познават от

морския град,

а от срещи в София вече като декан на хидротехническия факултет на УАСГ.

От Бургас обаче е познанството на Ирина Костова с бившата зам.-министърка на екологията Атанаска Николова, която преди това беше зам.-кмет по еврофондовете. “Оказвах съдействие на общината при подготовката на някои от проектите им”, каза тя.

Новата екоминистърка призна, че се вбесява от безобразното отношение на повечето българи към природата. Според нея това трябва да се промени, защото е най-голямото ни богатство.

Макар и ново лице за екологията, непознато за повечето от т.нар. еколози, Костова е свързана тясно с дейността на министерството. Нейна “специалност” са секторите води и отпадъци. Костова е член на Висшия консултативен съвет по водите към екоминистерството, както и на управителния съвет на Българската асоциация по водите.

Участвала е и в експертни работни групи за оценяване на проектни предложения на бенефициенти по оперативна програма “Околна среда” по приоритетна ос 1 (сектор “Води”), ISPA и кохезионен фонд. Извършвала е консултантска дейност към JASPERS за оказване на техническа помощ на общините и МОСВ в подготовка на проекти във водния сектор, финансирани от Европейската комисия.

Когато успява да си “открадне” малко свободно време от академичните и професионални ангажименти, чете книги.

Ирина Костова

има две

големи деца,

които са поели свой път на развитие. Самата тя е дипломиран строителен инженер по водоснабдяване и канализация във Висшия институт по архитектура и строителство от 1982 г. 6 години по-късно защитава и докторантура в него. През 1997 г. е специализирала в Центъра за изследване на водите VITUKI в Будапеща, Унгария.

Понастоящем е доцент в катедра “Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите” в хидротехническия факултет към Университета по архитектура, строителство и геодезия. Член е още на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Говори свободно английски и руски език.

В биографията ѝ влизат още участие като експерт към работна група по проект “Подкрепа на реформата в отрасъл водоснабдяване и канализация” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Била е строителен мениджър на реконструкцията на пречиствателна станция за отпадъчни води на Враца.

Снимките се оказват най-трудният момент около доц. Ирина Костова. Веднага след номинацията ѝ за служебен министър всички медии се оказаха пред огромно препятствие, защото единствената нейна, и то съвсем малка снимка е на сайта на УАСГ.

“Не обичам да

се снимам

и почти нямам фотоси, дори и със семейството”, призна доц. Костова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Краят на традиционният есенния фестивал в Китай предизвика огромно задръстване от автомобили в близост до Тол-станция на магистралата в Женгжу, провинция Хенан, Китай. Снимка: REUTERS /

Бизнесменът Тодор Хаджижеков, станал известен с прякора си Тотко Поршето, който бе погнат за нелегална фабрика за цигари край Костинброд, е оправдан тихомълком! След шумната акция през декември 2012 г. по разбиване на тайния цех Хаджижеков е оневинен окончателно, а сега с юристи подготвя иск срещу прокуратурата за 100 хиляди лева,

Със здрав банкет и кючеци на Азис загря отборът на "Атлетик" (Куклен) за мача с "Левски". Днес храбрият аматьорски тим ще посрещне "сините" в двубой от турнира за Купата на България. За отбора от малкото градче, разположено в полите на Родопите, това ще бъде най-големият мач в цялата му история. Срещата ще се играе в Пловдив,