Тютюнът е партията на земеделския професор Христо Бозуков, а не пуши

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6021894 www.24chasa.bg
ХРИСТО БОЗУКОВ

Министърът има създадени 2 сорта. Книгоман - чете от ужаси до класика

“Досега моята партия е била “Тютюн”. Вече става “Земеделие”. Това декларира пред “24 часа” новият земеделски министър в служебното правителство проф. д-р Христо Бозуков. И въпреки че той е един от най-добрите специалисти по тютюна у нас, се оказва, че не пуши. Поне от 2013 г. насам. А и преди е палел не повече от 5-6 цигари дневно, и то заради “дегустация”.

“Знаете, че при нас в института по тютюна и тютюневите изделия минават цигари за анализ”, казва професорът.

Всъщност целият му живот е свързан с тютюна.

Низал го е

още като малък,

майка му е от Свиленградско, където навремето всяко семейство е отглеждало тази земеделска култура. Болно му е, че от годишно производство от 160 000 тона през 90-те години на миналия век за 2016 г. България е паднала на 16 хил. тона. Дори и

в Гърция вече

отглеждали двойно

повече от нас

“За съжаление, управляващите досега не се задълбочаваха, че тютюнопроизводството си е просто един бизнес, който носи заетост и доходи на много хора”, обяснява Бозуков. И че след като престанат да го отглеждат, повечето се оказват безработни и разчитат на социални помощи, които са на гърба на всички данъкоплатци.

Професорът си дава ясна сметка за трудностите, които го очакват начело на земеделското министерство.

“Това е едно мегаведомство, с много агенции и служби. Често отделните браншове се ръководят от принципа “Разделяй и владей!”, описва ситуацията Бозуков. Затова и една от първите му задачи е да се срещне с по-големите организации в отрасъла.

“Да видя какви са им проблемите и какво можем да направим за това малко време, още повече без законодателни промени”, казва новият министър. И държи да уточни, че тютюнопроизводството няма да се ползва с някаква специална протекция, защото “всички браншове са еднакво важни”. Все пак ще отправи запитване до Европейската комисия дали може да се постигне по-голяма справедливост за тютюнопроизводителите, защото се получавал

парадокс пари да

вземат хора, които

са се отказали,

а да не получават такива, които реално го отглеждат сега. Причината е, че подпомагането става според референтен период, който е 2007-2010 г.

Проф. Бозуков е един сериозен и отговорен човек, личеше си още като студент при бригадите, разказва за него и друг професор - Димитър Греков, който също беше земеделски министър. Двамата завършват Аграрния университет в Пловдив с разлика от една година. Там Бозуков среща и съпругата си, с която са състуденти. Дипломира се като инженер-агроном по защита на растенията и почвата със специализация “Растителнозащитни технологии при полските култури”. На практика от студентската скамейка започва работа през 1985 г. като стажант-агроном в Института по тютюна и тютюневите изделия в пловдивското село Марково. Постепенно през годините минава през всички етапи - от научен сътрудник трета степен до първа през 1993 г. 6 години по-късно става доктор по фитопатология, а от 2003 г. Висшата атестационна комисия му присъжда званието “старши научен сътрудник втора степен” или доцент по специалност “Растителна защита”. От 19 ноември 2014 г. е на академичната длъжност “професор”.

Във “визитката” си има създадени 2 нови сорта ориенталски тютюни, признати с авторски свидетелства от патентното ведомство. 7 пък са авторските му свидетелства в областта на тютюнопроизводството, растителната защита и хранителната промишленост.

От 2002 г. насам е бил ръководител-отдел, главен секретар, председател на научния съвет и директор в Института по тютюна и тютюневите изделия. През 2013 г. по предложение на проф. Греков става председател на Селскостопанската академия. Напуска през 2015 г.

Проф. Бозуков

не крие, че е

член на БСП

Но държи да уточни, че е редови, така, както е и на Съюза на учените в България, а не участва в структури и партийни администрации. Болно му е, че се правят опити да го свързват с КОЙ и ДПС само защото се занимава с тютюн.

Поканата за служебен министър идва директно от президента Радев. Христо Бозуков е бил част от инициативния комитет за издигането на кандидатурата му. Професорът обещава приемственост в работата на министерството на земеделието. И декларира, че основен приоритет е да продължи работата по плащанията към земеделците по европрограмите. Декларира, че

ще се спазва

графикът с

отварянето на мерки

и подмерки от Програмата за развитие на селските райони, за да има предвидимост за фермерите.

Амбициите му за краткото време, което му предстои в министерството, е да се промени отношението към стопаните. Като че ли се гледа малко отвисоко към производителите, а министерството е призвано да ги обслужва и да работи в техен интерес, казва новият му ръководител. И допълва, че не е реваншист, но е задължителна една проверка на дейността на предишния екип и анализ на ситуацията.

“Най-малкото, защото хората го очакват от нас, а и да проверим разните слухове за корупционни практики и пр.”, обяснява професорът. И си признава, че е експанзивна натура, бързо пламва, но с годините се опитва да го потиска и да разсъждава повече. Вероятно е от ЕГН-то, пошегува се служебният земеделски министър.

Определя себе си като книгоман. Чете всичко - като се започне от книги на ужасите през фантастика до класика. И, разбира се, научна литература, която приема като част от работата си. Има дъщеря, която следва право в Пловдивския университет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.