Тютюнът е партията на земеделския професор Христо Бозуков, а не пуши

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6021894 www.24chasa.bg
ХРИСТО БОЗУКОВ

Министърът има създадени 2 сорта. Книгоман - чете от ужаси до класика

“Досега моята партия е била “Тютюн”. Вече става “Земеделие”. Това декларира пред “24 часа” новият земеделски министър в служебното правителство проф. д-р Христо Бозуков. И въпреки че той е един от най-добрите специалисти по тютюна у нас, се оказва, че не пуши. Поне от 2013 г. насам. А и преди е палел не повече от 5-6 цигари дневно, и то заради “дегустация”.

“Знаете, че при нас в института по тютюна и тютюневите изделия минават цигари за анализ”, казва професорът.

Всъщност целият му живот е свързан с тютюна.

Низал го е

още като малък,

майка му е от Свиленградско, където навремето всяко семейство е отглеждало тази земеделска култура. Болно му е, че от годишно производство от 160 000 тона през 90-те години на миналия век за 2016 г. България е паднала на 16 хил. тона. Дори и

в Гърция вече

отглеждали двойно

повече от нас

“За съжаление, управляващите досега не се задълбочаваха, че тютюнопроизводството си е просто един бизнес, който носи заетост и доходи на много хора”, обяснява Бозуков. И че след като престанат да го отглеждат, повечето се оказват безработни и разчитат на социални помощи, които са на гърба на всички данъкоплатци.

Професорът си дава ясна сметка за трудностите, които го очакват начело на земеделското министерство.

“Това е едно мегаведомство, с много агенции и служби. Често отделните браншове се ръководят от принципа “Разделяй и владей!”, описва ситуацията Бозуков. Затова и една от първите му задачи е да се срещне с по-големите организации в отрасъла.

“Да видя какви са им проблемите и какво можем да направим за това малко време, още повече без законодателни промени”, казва новият министър. И държи да уточни, че тютюнопроизводството няма да се ползва с някаква специална протекция, защото “всички браншове са еднакво важни”. Все пак ще отправи запитване до Европейската комисия дали може да се постигне по-голяма справедливост за тютюнопроизводителите, защото се получавал

парадокс пари да

вземат хора, които

са се отказали,

а да не получават такива, които реално го отглеждат сега. Причината е, че подпомагането става според референтен период, който е 2007-2010 г.

Проф. Бозуков е един сериозен и отговорен човек, личеше си още като студент при бригадите, разказва за него и друг професор - Димитър Греков, който също беше земеделски министър. Двамата завършват Аграрния университет в Пловдив с разлика от една година. Там Бозуков среща и съпругата си, с която са състуденти. Дипломира се като инженер-агроном по защита на растенията и почвата със специализация “Растителнозащитни технологии при полските култури”. На практика от студентската скамейка започва работа през 1985 г. като стажант-агроном в Института по тютюна и тютюневите изделия в пловдивското село Марково. Постепенно през годините минава през всички етапи - от научен сътрудник трета степен до първа през 1993 г. 6 години по-късно става доктор по фитопатология, а от 2003 г. Висшата атестационна комисия му присъжда званието “старши научен сътрудник втора степен” или доцент по специалност “Растителна защита”. От 19 ноември 2014 г. е на академичната длъжност “професор”.

Във “визитката” си има създадени 2 нови сорта ориенталски тютюни, признати с авторски свидетелства от патентното ведомство. 7 пък са авторските му свидетелства в областта на тютюнопроизводството, растителната защита и хранителната промишленост.

От 2002 г. насам е бил ръководител-отдел, главен секретар, председател на научния съвет и директор в Института по тютюна и тютюневите изделия. През 2013 г. по предложение на проф. Греков става председател на Селскостопанската академия. Напуска през 2015 г.

Проф. Бозуков

не крие, че е

член на БСП

Но държи да уточни, че е редови, така, както е и на Съюза на учените в България, а не участва в структури и партийни администрации. Болно му е, че се правят опити да го свързват с КОЙ и ДПС само защото се занимава с тютюн.

Поканата за служебен министър идва директно от президента Радев. Христо Бозуков е бил част от инициативния комитет за издигането на кандидатурата му. Професорът обещава приемственост в работата на министерството на земеделието. И декларира, че основен приоритет е да продължи работата по плащанията към земеделците по европрограмите. Декларира, че

ще се спазва

графикът с

отварянето на мерки

и подмерки от Програмата за развитие на селските райони, за да има предвидимост за фермерите.

Амбициите му за краткото време, което му предстои в министерството, е да се промени отношението към стопаните. Като че ли се гледа малко отвисоко към производителите, а министерството е призвано да ги обслужва и да работи в техен интерес, казва новият му ръководител. И допълва, че не е реваншист, но е задължителна една проверка на дейността на предишния екип и анализ на ситуацията.

“Най-малкото, защото хората го очакват от нас, а и да проверим разните слухове за корупционни практики и пр.”, обяснява професорът. И си признава, че е експанзивна натура, бързо пламва, но с годините се опитва да го потиска и да разсъждава повече. Вероятно е от ЕГН-то, пошегува се служебният земеделски министър.

Определя себе си като книгоман. Чете всичко - като се започне от книги на ужасите през фантастика до класика. И, разбира се, научна литература, която приема като част от работата си. Има дъщеря, която следва право в Пловдивския университет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С мощен звяр лети по столичните булеварди Стефан на Гала, видя "България Днес". След като поседя в къщата на Биг Брадър, половинката на ТВ-водещата фучи и изпреварва колите с тузарски джип БМВ, чиито данък и застраховка "Гражданска отговорност" със сигурност ще надскочат една минимална работна заплата. Лек път, Стефане и внимателно по пътищата!

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.

ДесиСлава строши кантара, певицата удари 90 кила  ДесиСлава е победителка в антикласация за най-тежка фолкаджийка. Певицата, която от няколко години води тежка битка с килограмите, почти превъртя кантара и тежи над 90 килограма, отбелязаха наблюдателни нейни почитатели. Положението й се усложни в последната една година,