Диамантите от новия ансамбъл

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6022051 www.24chasa.bg
Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Теодора Александрова, Елена Бинева и Лаура Траатс (от ляво на дясно) излизат за първото си контролно.

Не правете паралел със златните момичета, вижте кои са бижутата на бъдещето

“Направете така, че хората да не говорят за златните момичета, а да говорят за вас.” С тази реплика започва новата ера за ансамбъла на България по художествена гимнастика. Е, най-трудното започна – как да засенчиш отбор, обичан от цялата държава и съставен от грациозни “кюлчета злато”? Има шанс – ако блестиш като диамант!

Формирането на диаманта е рядко явление, а натуралният материал може да бъде намерен в малко области на света. В сферата на художествената гимнастика обаче една от тях е България. И ето че на сцената вече е отбор от диаманти, които само трябва да повишават цената си, за да съберат възможно най-много злато, сребро и бронз по време на своята собствена ера. Но и диамантите от новия ни ансамбъл вече знаят най-важните характеристики – макар и лекички на килограми, да тежат на мястото си, показвайки, че каратът им е голям; да бъдат чисти, за да отразяват максимално блясъка и светлината; да показват цвета си на целия свят, като не се отказват, а се мотивират, ако някой ден чуят за себе си, че са безцветни – безцветните диаманти са най-скъпи; да позволят да бъдат обработени в подходящата форма – да вярват на треньорите си, те са техните шлифовчици.

Репликата: “Направете така, че хората да не говорят за златните момичета, а за вас”, изрича Илияна Раева. Прави го пред всички диамантчета от новия ансамбъл. Но още по-интересно – в присъствието на самите златни. “Те не може да бъдат забравени с всичко, което постигнаха, но вие трябва да се стараете да ги забравят”, продължила Раева. “Тогава златните момичета с усмивка веднага ми подхвърлиха: “Ааа, госпожо, това няма как да стане.” Знаете колко си ги обичам. Но всички трябва да разберат едно – няма нищо общо между стария и новия ансамбъл. Няма място за съпоставки. Не правете сравнения. Новите момичета са уникални. И вече вярвам, че ще пренесат тази своя уникалност на върха. Още сме в самото начало на пътя, но вече го разбрах. Когато им казвах да правят така, че да се говори за тях, знаех, че това ще се случи някой ден. Но като ги видях как блеснаха още на първото си официално контролно, как с поведението си провокираха веднага да започне да се говори за тях, бях повече от приятно изненадана. Та те изпълниха заръката ми още с първата си поява. Да, за тях ще се говори, защото са изключително дисциплинирани и наистина са уникални”, заяви за “24 часа” председателят на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева.

Шлифовчик на новите ни диаманти е Весела Димитрова. Дясна ръка на треньора е досегашната капитанка Михаела Маевска – да, и тя вече работи новите да надминат успехите ѝ. Но кои са новите? Какви са основните характеристики на отделните диаманти от ансамбъла на България? “24 часа” ви представя момичетата, които все още не познавате, но за които ще се говори. В ролята на оценител е Илияна Раева.

Симона Дянкова: Оригиналната

“Впечатляваща индивидуалност и харизма. Винаги съм смятала, че Симона трябва да остане в индивидуалното. Винаги съм го казвала и на личната ѝ треньорка Филипа, и на Ина Ананиева, но те настояваха да бъде в ансамбъла. Виждах как живее за индивидуалното. А тя ме опроверга тотално. Не само, че пасна прекрасно в отбора, но показа качества да е капитан. Симона е много смела и артистична. Когато играе гимнастика, се забавлява истински. Прави едни от най-оригиналните елементи. И от най-рисковите. Нейните емоция и хъс вдигат нивото на ансамбъла. Емоционална, оригинална, уникална.”

Симона Дянкова е родена на 7 декември 1994 г. във Варна. Започва да тренира на 6 г. в “Чар ДКС” при МарияЧиприянова. После я поема треньорката Филипа Филипова, с която работят и досега. Има много успехи като индивидуален състезател. През 2007 г. е шампионка в многобоя при девойките старша, а на държавното в категория “А” е със сребро. От 2009-а вече е и на финали в категория “Елит”. Започват потоци от златни медали в различни състезания и престижни класирания в многобоя на държавното. През 2014 г. печели правото да е част от ансамбъла за жени с треньор Ина Ананиева. Резерва на златните момичета, спечелили бронз на олимпийските игри в Рио.

През 2016 г. печели титлата в многобоя за “Приз Царица Маргарита”, взема всички първи места и на турнира “Руми и Албена”. На държавното “Елит” е пета в многобоя. Вече е с нова роля – капитан на ансамбъла на България за жени.

Елена Бинева: Мис Дисциплина

“Изключително дисциплинирана. По този показател е като Християна Тодорова. Почти не говори. Каквото и да ѝ кажеш – просто мълчи и го прави. Веднъж на тренировка ми се стори, че е напълняла. Казах ѝ го. Тя отвърна: “Така е, госпожо.” Веднага е отишла на диетолог. Оказало се, че някои храни не ѝ се отразяват добре. Седмица по-късно отивам на тренировка и не мога да я позная. Това беше декември. Оттогава е в перфектна форма. Толкова е отговорна и дисциплинирана. Отдадена на работата и посветена изцяло. Тя е най-затворена в себе си, но притежава невероятно чувство за хумор. Това беше друга приятна изненада. Както си стоеше тихичко, когато се измайтапих, веднага отвърна подобаващо и ме разсмя от сърце. Оттогава обичам да си я бъзикам. Чувството ѝ за хумор е пленяващо.”

Елена Бинева е родена на 18 септември 1999 г. в София. Започва да тренира на 3 г. в “Левски Триадица” с треньор Мария Кънчева. На 6 г. се премества в “Левски” при Мариана Василева, а след това при Бранимира Маркова. От 2017 г. е състезател на “Левски-Илиана”. Има множество отличия като индивидуална състезателка. Печели златни медали с ансамбъла за девойки по време на световната купа в Италия и на “Саникс Къп” в Япония. Най-големият ѝ успех е сребърният медал с ансамбъла за девойки от вторите младежки олимпийски игри в Нанджин.

Обича да чете, да ходи на кино и да се разхожда в парка. С удоволствие слуша Майкъл Джексън и Уил Ай Ем.

Лаура Траатс: Танцуващата актриса

“Тя е като актриса. Тя е откритието ми на официалното контролно на ансамбъла. Винаги съм я смятала за много притеснителна, а на контролното тя беше толкова артистична и вдъхновена. Вместо притеснена дебютантка в женския ансамбъл видях актриса, танцьорка и шампионка. И то не обикновена – все едно вече бе печелила най-големите награди в тези области и знаеше, че хората я обичат. Лаура е универсалната гимнастичка. Няма качество, което да не притежава.”

Лаура Траатс е родена на 13 декември 1998 г. в София. Започва да тренира на 4 г. в “Левски Триадица”. Баща ѝ е холандец. Лаура имаше двойно гражданство. Когато навърши 18 г. в края на декември 2016-а, трябваше да избира - българско или холандско. Дилема нямаше – мечтите ѝ са свързани с българския национален отбор. От 8-годишна почва да печели златни медали в международни състезания. От 2012 г. е член на ансамбъла за девойки с треньор Камелия Дунавска. През 2013 г. с отбора печели бронз от европейското първенство във Виена.

Обожава да чете книги, да гледа хубави филми, да се разхожда със семейството си и с приятели. Много важно за нея е учението и въпреки че се подготвя на индивидуален план, Лаура завършва всяка година с отличен успех в училище.

Обича да яде сладолед, шоколад и суши, а музиката я зарежда с положителна енергия.

Мадлен Радуканова: Лидерът

“Абсолютният лидер. Тя е роден лидер. Много силен характер. Като вляза в залата, тя е първият човек, който винаги ми се набива в очите. Най-много забележки й правя на нея, а тя реагира моментално, не се притеснява. Ако някога на този отбор му се налага да има нужда от тонус или от чисто морална подкрепа, ще я получи от нея. Усещането ми е, че тя ще помага на отбора в трудните моменти. Мадлен е и изключително изпълнителна и трудолюбива. Тя също беше сред най-добрите ни индивидуалистки. За нея настоявах да продължи да се готви индивидуално. А тя ме контрира: “Госпожо, моля ви се, мястото ми е в ансамбъла, искам да играя в него.” И при нея, както при Симона, се оказа, че решението е правилно.”

Мадлен Радуканова е родена на 14 май 2000 г. в София. Тя е дъщеря на футболния треньор Милен Радуканов. Започва да тренира на 5 г. в “Левски Триадица” при Мария Кънчева. С ансамбъла за девойки печели бронзов медал от европейското първенство в Минск през 2015 г. Година по-рано има бронз и от “Саникс Къп” в Япония – първото голямо състезание на отбора с треньор Силвия Стойнева. С тима има и златен медал от “Афродита Къп” в Гърция. През 2015 г. индивидуално печели сребро в многобоя на международния турнир в Загреб. През 2016-а е с бронз. Голям успех е бронзовият ѝ медал в многобоя в Лисабон 2016 в турнира, съпътстващ световната купа. На държавното първенство “Жулиета Шишманова” миналата година е 6-а в многобоя между всички най-добри гимнастички. Но вече бъдещето ѝ е с ансамбъла за жени.

Теодора Александрова: Смелата

“Тя е попивателна с изключителен интелект. Когато Ина Ананиева събра разширения отбор и Весела Димитрова започна да работи с момичетата преди олимпиадата, тя ги учеше на много сложна техника. Теодора беше момичето, което не се страхуваше да пробва веднага всичко. Това ме впечатли много. Смела е, а това помага много. Дори да има нещо, което не знае, няма нещо, което да не може да научи и да изпълни. Толкова е упорита. А в същото време е много интелигентна гимнастичка.”

Теодора Александрова е родена на 17 юли 2001 г. в София. Започва да тренира на 4 г. в “Левски” при Божидара Ламбова. Най-големият ѝ успех е спечеленият бронзов медал с ансамбъла за девойки на европейското първенство в Минск през 2015 г. На държавното първенство за приз “Жулиета Шишманова” в Бургас през 2016 г. Теодора се класира 4-а в многобоя. На държавното първенство в категория “Елит” в старшата възраст е шеста. Но вече мечтите ѝ са насочени към почетната стълбичка на олимпийски игри, където да стъпи заедно със съотборничките си от женския ансамбъл.

Резерви ли? Конкуренция като за световно

Колко е важна ролята на резервите в ансамбъла по художествена разлика, вече всички в България знаят. Но сега ще разберат, че този път имаме три момичета, абсолютно равностойни на титулярките. “За първи път виждам такова нещо. Титулярките ще са винаги под пара. Резервите са много подготвени. Весела е изготвила такава програма за тях, че всяка една е на нивото на основните състезателки. Влизат и играят безгрешно”, разказа Илияна.

Трите скрити коза за ансамбъла ни са Стефани Кирякова и Камелия Стоилова от “Левски-Илиана” и Мадлен Сергеева от “Грация” (Варна).

Стефани Кирякова е момиче, за което няма невъзможни неща, няма нещо, което да не може да направи. Всичко ѝ се удава много лесно. А тя е и много работлива. Има чувството, че поведението й в залата говори: “Аз никога няма да се откажа да стана титуляр в отбора.”

Мадлен Сергеева е кротко момиче, което всички много обичат. Страшно дисциплинирана и надарена с талант. За едно изиграване се наложи да влезе на мястото на Мадлен Радуканова, а по играта нито за миг не си пролича, че не е титулярка в състава.

Камелия Стоилова е нешлифованият диамант в отбора. Уникално дете - тя беше най-зле от всички и напредва най-добре от всички. Притежава фантастични качества и много силна психическа устойчивост”, описва ги Илияна Раева.

Треньорът, който не спира да иска

“За нея чашата винаги е наполовина празна, винаги има какво още да се направи и как да се направи по-добре.” Това казва Илияна Раева за Весела Димитрова, треньорът шлифовчик на грациозните диаманти от ансамбъла.

“Изключително педантична в работата си. Много изискваща и много можеща. С невероятен треньорски потенциал. Сред много силните ѝ качества е комуникативността. Тя успява и да изслушва, и да вземе съвет, ако е полезен. Удоволствие е да комуникирам с нея. Умее да “купува” от опита на хората. Но в същото време създава уникални неща. Обича риска. Невероятен хореограф постановчик. Оригинална. Понякога малко трябва да отпуска юздите. Но пък още на първото контролно доказа, че методиката ѝ е правилна. Толкова е добра, че швейцарките, които нямат слава в гимнастиката, ги изведе до медали на световни купи и 4-о място на световно първенство. Като си тръгна, тях пак ги няма на картата. Толкова е опасна, че швейцарките ги беше научила да говорят български”, добавя Раева.

Самата Весела е сребърна медалистка на световно първенство с ансамбъла на България през 1991 г. и на европейското през 1992 г.

Кои са те в очите на Михаела Маевска

Едно момиче покрай новите момичета знае отлично какъв е пътят да успеха и какви са препятствията. Досега тя беше капитан. Вече е помощник-треньор и ще дава от опита си на наследничките си. Сега Михаела Маевска даде кратко описание на петте титулярки спрямо първите си впечатления от тях.

Лаура Траатс - момиче с много данни за художествена гимнастика. Малко ми напомня на мен в залата, защото гласът ѝ никога не се чува и винаги се съгласява.

Мадлен Радуканова - умее да организира. Амбициозна е. Знае за какво ще се бори.

Теодора Александрова - добро дете, което събира най-много забележки от треньорския щаб, но и самата тя знае, че всичко е, за да се подобри качеството на работата и за общия успех.

Симона Дянкова - познавам я най-добре, защото беше и част от нашия отбор. Тя излиза и не я е страх да играе. Има най-голям опит и затова е капитан.

Елена Бинева - тя ми е най-трудна за определяне, все още не мога да достигна до нея. От време на време ми пуска по някоя усмивка на тренировка и това е!