Самоков - градът по пътя към Бога, обграден от пет планини

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6091494 www.24chasa.bg
Градът е сгушен в полите на пет планини и вечна зеленина.

“24 часа” почти година

води читателите си на

уикенди в България

С помощта на кореспондентите ни в страната групираме българските градове и местности така, че всеки маршрут може да се посети за 48 часа.

Целта е да покажем както известните места в родината, които задължително трябва да посетите, така и тайните, не толкова познати, но любими кътчета за местните хора.

Има справочна информация за цените и работното време на музеите, маршрути за туризъм, страхотни гледки.

Препоръчваме и ястията, които трябва да опитате в съответния регион, както и идеи за шопинг от фирмените магазини на местни заводи и фабрики.

Красиво, романтично и много патриотично е да подарим свободните си дни на български дестинации.

Да почиваме в България, не може да стане с призиви от политици. Става със сърце, любопитство и малко предварителна информация. Ето я.

Четете, ходете и след това ни пратете снимки и текст от вашия уикенд в България на имейл

rdaskalova@24chasa.bg

или с писмо на адрес: 1202 София, ул. “Кирил и Методий” 84,

за Ралица Даскалова

В него е открита първата българска печатница, Иречек го определя

като “пръв град на западните български земи”

Ваш екскурзовод

е журналистката

на “24 часа”

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

Легендата гласи, че който веднъж пийне само глътчица ледена вода от Голямата чешма, остава завинаги в нейния град - Самоков.

Казват, че в това малко градче животът тече леко и спокойно, а хората остават задълго млади.

Казват още, че дори когато остареят, хората са щастливи, че са останали в това райско място.

Градът е “полегнал” в Самоковската котловина. На 60 км южно от София край две реки - Искър и Бистрица, и ограден от цели пет планини -

Рила, Средна

гора, Плана,

Витоша и Верила

Всичко знаещите археолози изобщо нямат спорове по това, че живот в нея е имало още от тракийско време. И сочат, че “следи” за това има край Белчин баня, Горни Пасарел и по поречието на река Палакария.

Колегите им историци пък определят Самоков като град, успял някак си да бъде едновременно ключов железодобивен център на Османската империя в устрема ѝ срещу християнска Европа, и

като крепост

Празникът на самоковския зелник привлича кулинари от страната и чужбина

на българщината

Спускането през нощта по осветените писти на Боровец е истинско удоволствие.

и православието

Кметът на София Йорданка Фандъкова

Докато самоковите - сами ковящите желязо под силна водна струя машини, дали името на града, осигуряват материала за оръжията на османската армия, самоковецът Авксентий Велешки оглавява църковната борба през Възраждането. А роденият в самоковска епархия Паисий Хилендарски реди първо в главата си, а след това и на папируси “История славянобългарская”.

Майсторът на ските Петър Попангелов

Икономическият просперитет от началото на XIX в. превръща Самоков, според свидетелствата на Константин Иречек, в “пръв град на западните български земи” и в

Захарий Зограф

просветен

Сестри Аджови

център, прочул

се с учители

Румяна Денчева

и просветители от ранга на Константин Фотинов, Неофит Рилски, Христодул Сичанов.

В този град Никола Карастоянов открива първата българска печатница. А малко по-късно там се дава живот на Самоковската художествена школа, неизменно свързвана с прославените зографи Христо Димитров, Захари Зограф и мнозина други.

И днес Самоков е град, който събира в едно историята и модерността. Старите му символи - Голямата чешма, Чадър чешма, читалището, музеят, съжителстват с новите - художествената галерия, площада с множество заведения и кафетерии, а през зимата и с открита ледена пързалка.

 А отколешният мир между българи, турци, помаци, арменци и хора от всякаква вяра, които населяват града, е белязан от символи като красива джамия в центъра и много християнски църкви и параклиси.

И, разбира се, едно от

култовите места

в града -

женския метох

В средата на XIX век в него има 100 монахини и послушници. Работи килийно училище за девойки, в което ги обучават на четмо, писмо, смятане, гръцки, вероучение и пеене. А също и на тъкане, шиене и везане. Прочутата бяла аба, която произвеждали, била отличена с грамоти на изложенията в Пловдив, Лиеж, Лондон. През 1871 г. Васил Левски основава в метоха първия женски революционен комитет. И до днес монахините

пазят

скривалището,

в което укривали

Дякон Игнатий

А години по-късно красивият цветен двор и спокойствието на метоха ще привлекат една от примите на българската музика - Лили Иванова, която често гостува на монахините.

Самоков е точно на пътя към най-високия връх у нас Мусала. Името му идва от арабски език и се превежда като “Път към Бога”

“близо до Бога”,

молитвен връх

Гледан от север, той прилича на пирамида, от запад и юг - на купол, а от изток - на гребен. Освен най-високото място, той е и най - студеното място, наричат го “българския полюс на студа.”

Пак от Самоков тръгва пътят и към Централния рилски резерват. В него освен Мусала, има и други високи върхове - Дено, Манчо, Голям и Малък Скакавец. Дълбоките трогови долини на реките Марица, Бели и Леви Искър и множество циркусни езерни групи - Маричини, Мусаленски, Скакавишки.

Малко по-надалеч, само за най-калените туристи, в Източна Рила е и друг резерват - Ибър. По северните склонове на връх Белмекен расте

алпийската роза -

рядко цвете

с вечнозелени

листа,

което цъфти през юли и август с изящни розови съцветия. В близост са и двете ледникови езера- Маричините, наричани “Очите на Марица”.

Пристигнали в Самоков, любителите на историческия туризъм могат да разгледат Доспевската къща. Тя е принадлежала на семейството на Димитър Христов Зограф. В двора е запазено ателието му от 1848 г. Къщата е реставрирана през 80-те години на XX век и в нея сега е детската художествена школа “Захари Зограф”.

Доспевската

къща е точно на

туристическата

променада -

главната улица. На нея в миналото са живеели най-заможните стари самоковски фамилии.

Има защо да се отбият и през читалището и музея - две старинни сгради, почти една до друга.

В Художествената галерия, която е на самия централен площад пък се представят колекциите на музея и юбилейни изложби на известни самоковски художници- Слави Генев, Наум Хаджимладенов, Васил Захариев, Христо Йончев-Крискарец, Александър Миленков и други.

Ако продължат по Главната улица, ще стигнат най-напред до Бельовата черква, която е точно край пътя за Боровец и ще се озоват в най - стария зимен български курорт.

В него ги очакват цели 17 писти, а в самия курорт- хотели, ресторанти, заведения и магазинчета.

Преди да изкачвате Мусала, хапнете зелник с праз

Битката за това чия е тази тестена вкуснотия е толкова оспорвана, че класическият самоковски зелник вече е по-известен като рилски зелник. И се готви в повечето градове и села в подножието на Рила.

Традиционен обаче е не рилският, а точно самоковският. Това го знаят и бабите, и по-младите жени, пък и мъжете от Самоков и региона.

Рецептата е една, подобренията са много. Някъде крайщникът му е по-голям, другаде слагат пръжки от сланинка, но това са подробности, които го правят още по-вкусен.

В основата си той остава самоковски зелник, независимо дали се прави в града, или в Бели Искър, Говедарци, Ярлово, Околите - Горни и Долни.

Тестото се приготвя по традиционния начин- пресято брашно, сол. В “кладенчето” на тестото- малко вода, мая, оцет и олио. Плънката е от ситно накълцан праз, задушен в олио. Към него се добавят разбитите яйца, натрошеното сирене и киселото мляко. Тайната е в деленето на втасалото тесто на 9 равни части. Всяка от тях се разточва, 8 от топчетата се мажат със свинска мас и се налагат 2 по 2. 3 от тези питки се разточват отново и се вият на рула. Четвъртата се точи в голяма кръгла форма, която се поставя върху тавата, така че краищата ѝ да висят отвън. В центъра се изсипва запръжката от праз, а разстоянието до ръба на тавата се запълва с навитите преди това рула. Пече се до златисто. 

Тук са родени Захарий Зограф, Петър Попангелов,

Йорданка Фандъкова

Градът е родно място на известни личности - от миналото та до днес. Художникът Захарий Христович Зограф е български живописец, основател на Самоковската зографска школа.

Самоков е родното място и на повече от успешната вече два мандата столична кметица Йорданка Фандъкова.

Роденият в Самоков през 1832 г. Атанас Самоковлиев пък веднага след Освобождението през 1878 г. е назначен от Временното руско управление за пръв кмет на Пловдив. Той е известен и с това, че заема поста само 2 месеца, и си отива сам, смятайки, че длъжността не е по силите му.

Сестрите близначки Вяра и Надежда Аджови, наричани свойски Аджетата, също са от стар самоковски род. 16-годишни те стават популярни с “Айде, легнала е Лиляна”, а в 1963 г. печелят наградата за дует на България с песента ”Мари, Румено”.

Родът Попангелови също е от подбалканския град. Петър Попангелов младши бе един от най-известните български скиори, печелил международни състезания. Днес той открива млади надежди в собственото си ски-училище.

На самоковския стадион е отраснал Ивайло Йорданов - десен полузащитник и нападател за “Рилски спортист”, “Локомотив”,Горна Оряховица и “Спортинг Лисабон”. Става шампион на Португалия през 2000 г. , като отбелязва двата гола за победата срещу “Маритимо”.

Известен от миналото самоковец е Константин фотинов. От 1828 г. става учител и се занимава усилено и с книжовна дейност. Създава в град Смирна, днес Измир, частно смесено елино-българско училище. Той е редактор на първото българско списание “Любословие.”

Известният математик Любомир Чакалов, родом от Самоков, след като завършва Софийския университет и специализира в Лайпциг, Гьотинген, Париж и Неапол завежда катедра в университета в Неапол и става академик.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бил на четири вида дрога при задържането си. Оставиха го в ареста, той цитира Ботев пред съда 50 минути е изтезавал приятелката си Виола Николова наркоманът Стефан Станев, преди да я убие, се разбра в сряда в Софийския градски съд. Съседи чували писъците на красавицата от 5 сутринта до около 5,50 ч на 23 юни.

Мъжът, подал сигнала за бомба на летище София, е бил освободен срещу 300 лева. Пред bTV Георги Найденов заяви, че съжалява за „тъпата” си постъпка. Бил пийнал въпросната вечер. Подал сигнала за бомбата „по своя преценка”. Въпросната вечер се скарал с бившата си приятелка и набрал телефон 112. Преди това изпил 3 големи ракии.

17-годишно момиче почина внезапно в дома си в Лимасол. съобщи в. "Български новини". Според информация от полицията момичето е загубило съзнание около обяд и е закарано по спешност в болница, където обаче е констатирана смъртта й. Тя е страдала от епилепсия. Девойката е пребивавала с родителит си в Кипър. Води се разследване.