Самоков - градът по пътя към Бога, обграден от пет планини

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6091494 www.24chasa.bg
Градът е сгушен в полите на пет планини и вечна зеленина.

“24 часа” почти година

води читателите си на

уикенди в България

С помощта на кореспондентите ни в страната групираме българските градове и местности така, че всеки маршрут може да се посети за 48 часа.

Целта е да покажем както известните места в родината, които задължително трябва да посетите, така и тайните, не толкова познати, но любими кътчета за местните хора.

Има справочна информация за цените и работното време на музеите, маршрути за туризъм, страхотни гледки.

Препоръчваме и ястията, които трябва да опитате в съответния регион, както и идеи за шопинг от фирмените магазини на местни заводи и фабрики.

Красиво, романтично и много патриотично е да подарим свободните си дни на български дестинации.

Да почиваме в България, не може да стане с призиви от политици. Става със сърце, любопитство и малко предварителна информация. Ето я.

Четете, ходете и след това ни пратете снимки и текст от вашия уикенд в България на имейл

rdaskalova@24chasa.bg

или с писмо на адрес: 1202 София, ул. “Кирил и Методий” 84,

за Ралица Даскалова

В него е открита първата българска печатница, Иречек го определя

като “пръв град на западните български земи”

Ваш екскурзовод

е журналистката

на “24 часа”

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

Легендата гласи, че който веднъж пийне само глътчица ледена вода от Голямата чешма, остава завинаги в нейния град - Самоков.

Казват, че в това малко градче животът тече леко и спокойно, а хората остават задълго млади.

Казват още, че дори когато остареят, хората са щастливи, че са останали в това райско място.

Градът е “полегнал” в Самоковската котловина. На 60 км южно от София край две реки - Искър и Бистрица, и ограден от цели пет планини -

Рила, Средна

гора, Плана,

Витоша и Верила

Всичко знаещите археолози изобщо нямат спорове по това, че живот в нея е имало още от тракийско време. И сочат, че “следи” за това има край Белчин баня, Горни Пасарел и по поречието на река Палакария.

Колегите им историци пък определят Самоков като град, успял някак си да бъде едновременно ключов железодобивен център на Османската империя в устрема ѝ срещу християнска Европа, и

като крепост

Празникът на самоковския зелник привлича кулинари от страната и чужбина

на българщината

Спускането през нощта по осветените писти на Боровец е истинско удоволствие.

и православието

Кметът на София Йорданка Фандъкова

Докато самоковите - сами ковящите желязо под силна водна струя машини, дали името на града, осигуряват материала за оръжията на османската армия, самоковецът Авксентий Велешки оглавява църковната борба през Възраждането. А роденият в самоковска епархия Паисий Хилендарски реди първо в главата си, а след това и на папируси “История славянобългарская”.

Майсторът на ските Петър Попангелов

Икономическият просперитет от началото на XIX в. превръща Самоков, според свидетелствата на Константин Иречек, в “пръв град на западните български земи” и в

Захарий Зограф

просветен

Сестри Аджови

център, прочул

се с учители

Румяна Денчева

и просветители от ранга на Константин Фотинов, Неофит Рилски, Христодул Сичанов.

В този град Никола Карастоянов открива първата българска печатница. А малко по-късно там се дава живот на Самоковската художествена школа, неизменно свързвана с прославените зографи Христо Димитров, Захари Зограф и мнозина други.

И днес Самоков е град, който събира в едно историята и модерността. Старите му символи - Голямата чешма, Чадър чешма, читалището, музеят, съжителстват с новите - художествената галерия, площада с множество заведения и кафетерии, а през зимата и с открита ледена пързалка.

 А отколешният мир между българи, турци, помаци, арменци и хора от всякаква вяра, които населяват града, е белязан от символи като красива джамия в центъра и много християнски църкви и параклиси.

И, разбира се, едно от

култовите места

в града -

женския метох

В средата на XIX век в него има 100 монахини и послушници. Работи килийно училище за девойки, в което ги обучават на четмо, писмо, смятане, гръцки, вероучение и пеене. А също и на тъкане, шиене и везане. Прочутата бяла аба, която произвеждали, била отличена с грамоти на изложенията в Пловдив, Лиеж, Лондон. През 1871 г. Васил Левски основава в метоха първия женски революционен комитет. И до днес монахините

пазят

скривалището,

в което укривали

Дякон Игнатий

А години по-късно красивият цветен двор и спокойствието на метоха ще привлекат една от примите на българската музика - Лили Иванова, която често гостува на монахините.

Самоков е точно на пътя към най-високия връх у нас Мусала. Името му идва от арабски език и се превежда като “Път към Бога”

“близо до Бога”,

молитвен връх

Гледан от север, той прилича на пирамида, от запад и юг - на купол, а от изток - на гребен. Освен най-високото място, той е и най - студеното място, наричат го “българския полюс на студа.”

Пак от Самоков тръгва пътят и към Централния рилски резерват. В него освен Мусала, има и други високи върхове - Дено, Манчо, Голям и Малък Скакавец. Дълбоките трогови долини на реките Марица, Бели и Леви Искър и множество циркусни езерни групи - Маричини, Мусаленски, Скакавишки.

Малко по-надалеч, само за най-калените туристи, в Източна Рила е и друг резерват - Ибър. По северните склонове на връх Белмекен расте

алпийската роза -

рядко цвете

с вечнозелени

листа,

което цъфти през юли и август с изящни розови съцветия. В близост са и двете ледникови езера- Маричините, наричани “Очите на Марица”.

Пристигнали в Самоков, любителите на историческия туризъм могат да разгледат Доспевската къща. Тя е принадлежала на семейството на Димитър Христов Зограф. В двора е запазено ателието му от 1848 г. Къщата е реставрирана през 80-те години на XX век и в нея сега е детската художествена школа “Захари Зограф”.

Доспевската

къща е точно на

туристическата

променада -

главната улица. На нея в миналото са живеели най-заможните стари самоковски фамилии.

Има защо да се отбият и през читалището и музея - две старинни сгради, почти една до друга.

В Художествената галерия, която е на самия централен площад пък се представят колекциите на музея и юбилейни изложби на известни самоковски художници- Слави Генев, Наум Хаджимладенов, Васил Захариев, Христо Йончев-Крискарец, Александър Миленков и други.

Ако продължат по Главната улица, ще стигнат най-напред до Бельовата черква, която е точно край пътя за Боровец и ще се озоват в най - стария зимен български курорт.

В него ги очакват цели 17 писти, а в самия курорт- хотели, ресторанти, заведения и магазинчета.

Преди да изкачвате Мусала, хапнете зелник с праз

Битката за това чия е тази тестена вкуснотия е толкова оспорвана, че класическият самоковски зелник вече е по-известен като рилски зелник. И се готви в повечето градове и села в подножието на Рила.

Традиционен обаче е не рилският, а точно самоковският. Това го знаят и бабите, и по-младите жени, пък и мъжете от Самоков и региона.

Рецептата е една, подобренията са много. Някъде крайщникът му е по-голям, другаде слагат пръжки от сланинка, но това са подробности, които го правят още по-вкусен.

В основата си той остава самоковски зелник, независимо дали се прави в града, или в Бели Искър, Говедарци, Ярлово, Околите - Горни и Долни.

Тестото се приготвя по традиционния начин- пресято брашно, сол. В “кладенчето” на тестото- малко вода, мая, оцет и олио. Плънката е от ситно накълцан праз, задушен в олио. Към него се добавят разбитите яйца, натрошеното сирене и киселото мляко. Тайната е в деленето на втасалото тесто на 9 равни части. Всяка от тях се разточва, 8 от топчетата се мажат със свинска мас и се налагат 2 по 2. 3 от тези питки се разточват отново и се вият на рула. Четвъртата се точи в голяма кръгла форма, която се поставя върху тавата, така че краищата ѝ да висят отвън. В центъра се изсипва запръжката от праз, а разстоянието до ръба на тавата се запълва с навитите преди това рула. Пече се до златисто. 

Тук са родени Захарий Зограф, Петър Попангелов,

Йорданка Фандъкова

Градът е родно място на известни личности - от миналото та до днес. Художникът Захарий Христович Зограф е български живописец, основател на Самоковската зографска школа.

Самоков е родното място и на повече от успешната вече два мандата столична кметица Йорданка Фандъкова.

Роденият в Самоков през 1832 г. Атанас Самоковлиев пък веднага след Освобождението през 1878 г. е назначен от Временното руско управление за пръв кмет на Пловдив. Той е известен и с това, че заема поста само 2 месеца, и си отива сам, смятайки, че длъжността не е по силите му.

Сестрите близначки Вяра и Надежда Аджови, наричани свойски Аджетата, също са от стар самоковски род. 16-годишни те стават популярни с “Айде, легнала е Лиляна”, а в 1963 г. печелят наградата за дует на България с песента ”Мари, Румено”.

Родът Попангелови също е от подбалканския град. Петър Попангелов младши бе един от най-известните български скиори, печелил международни състезания. Днес той открива млади надежди в собственото си ски-училище.

На самоковския стадион е отраснал Ивайло Йорданов - десен полузащитник и нападател за “Рилски спортист”, “Локомотив”,Горна Оряховица и “Спортинг Лисабон”. Става шампион на Португалия през 2000 г. , като отбелязва двата гола за победата срещу “Маритимо”.

Известен от миналото самоковец е Константин фотинов. От 1828 г. става учител и се занимава усилено и с книжовна дейност. Създава в град Смирна, днес Измир, частно смесено елино-българско училище. Той е редактор на първото българско списание “Любословие.”

Известният математик Любомир Чакалов, родом от Самоков, след като завършва Софийския университет и специализира в Лайпциг, Гьотинген, Париж и Неапол завежда катедра в университета в Неапол и става академик.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жорж Ганчев се забелязва отдалеч и привлича погледите повече, отколкото известен фолкпевец, видя "България Днес". Политикът седна на масичка пред заведение за бързо хранене, която видимо му бе тясна, пи кафе и чете вестник. На това му се вика да си сред

Ловът в Русия официално се спира от днес! Това обявиха властите в страната. Причината е световното първенство по футбол, което започва на 14 юни. Еуфорията в страната е много голяма заради един от най-големите спортни форуми на планетата. Това все пак никак не се харесва на запалените ловджии, които няма да могат да упражняват хобито си.

Талантлив, но непознат художник реди изложба в кошара. Срещата между изкуство и селски бит се случва в софийското село Драготинци. Дядо Иван е уникален майстор с четката и върху белите платна извайва религиозни мотиви, пейзажи и животни. Красивите му картини са наредени в кошарата му, тъй като старецът художник не може да си позволи изложба в