Никола от “Гласът на България” е пял на сцена в НДК едва 3-годишен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6093698 www.24chasa.bg
Изпълнителят изправи на крака публика и жури с песента на Джеси Джей - “Flashlight".

Той се занимава с визуални ефекти, сам се подготвя за шоуто

“Ти си уникален образ. Подобен артист и талант не сме имали в музикален формат в България.” “Ти си чудо на чудесата.” “Благодаря ти, че се появи.” Това чува Никола Константинов веднага след изпълнението си на песента Flashlight (от репертоара на Джеси Джей) на сцената на “Гласът на България”.

Певецът и братовчевка му Джули, с която е много близък.
Певецът и братовчевка му Джули, с която е много близък.

Той впечатли и жури, и публика с необичайно високия си глас - треньорите първоначално дори не успяха да разпознаят дали на сцената зад тях пее мъж или жена. А когато видяха Никола, бяха категорични, че той има всички шансове да спечели риалитито. След тези заслужени комплименти и подкани да се присъедини към отборите на всички ментори Никола избра да бъде част от тима на Графа.

Константинов на дипломирането си в Библиотечно-информационни науки в Софийския университет. Снимки: Личен архив.
Константинов на дипломирането си в Библиотечно-информационни науки в Софийския университет. Снимки: Личен архив.

Само няколко часа след това видеото с

Никола Константинов на гости в редакцията на
Никола Константинов на гости в редакцията на "24 часа". Снимка: Йордан Симеонов

изпълнението

Никола по време на почивка във Валенсия
Никола по време на почивка във Валенсия

му е гледано

над милион

пъти,

а той вече усеща притеснение да излиза по улиците. Казва, че не е очаквал такава слава.

“Не съм очаквал. Отидох само за да видя докъде ще стигна. А и до някаква степен, за да се предизвикам. Това е най-рискованото нещо, което съм правил в живота си. Не обичам рисковете, тръгнах като на приключение”, признава Никола и допълва: “Приемам го като битка с мен самия. Смятам, че това предаване би могло да ми даде израстване в емоционално отношение и да преодолея страховете, които имам. Това е път, който смятам, че ще е интересен на зрителите”.

По време на изпълнението си не знае дали някой се е обърнал. Когато смъкват завесата, вижда журито и цялата публика на крака. “Изпитах шок”, казва той. Не тръгнал с конкретни очаквания. Дори не си избрал и ментор предварително. Не очаквал, че ще бъде приет така. Мечтаел да е на голяма сцена, сънувал е. Сега обаче славата му е непривична.

Притеснява се много

от вниманието върху

себе си

и в последните дни се е затворил вкъщи. Комшии и познати спират близките му и ги засипват с комплименти и поздравления за представянето му.

Талантливият младеж и друг път се е явявал по кастинги. Ходил на прослушване в “Х Фактор” и “България търси талант”, но не стигал напред в същинската част на форматите.

В най-смелите си мечти си представя за него да напишат песен Сия или Райън Тедър - вокалистът на One republic. Представя си и дует с Графа или Сия. Или Джеси Джей, Адел и Райън Тедър. В шоуто се надява да изпее песни от репертоара на Майкъл Джексън, Сам Смит, Принс. Обича и фолклор - танцува народни танци и обича да слуша фолклорни песни. Би изпял “Зайди, зайди, ясно слънце” или “Горо, ле, горо зелена” на голямата сцена.

Никола е роден на 19 януари преди 24 години в София. Има брат, който е с 6 години по-голям. По-близък е обаче с първата си братовчедка Джули, която описва като “почти сестра”. С нея са свързани и най-щурите му бели.

В семейството си

няма музиканти

“И двамата ми родители пеят вярно, имат отношение към музиката, но не са музиканти”, казва той. Сестрата на баба му е била учителка по музика в Швеция. Преподавала е там в музикално училище, след като завършила тук консерваторията.

Родителите му вярвали, че може да пее, чували са го, но сякаш не са го подкрепяли толкова и не са вярвали, че музиката може да е негова професия. Вероятно затова и в момента той е много далеч в професионален план от музиката - занимава се с визуални ефекти и цветни корекции, помага на брат си.

И все пак музиката е неизменна част от всекидневието му. “Денят ми започва с музика и завършва с музика”, обяснява Никола. Според родителите му той пропял, преди да проговори. Вероятно и връстниците му от детската градина могат да го потвърдят, тъй като не ги оставял да спят следобеден сън - предпочитал да пее, вместо да спи.

По онова време е и първата му изява пред публика - едва 3-годишен се качва на сцената в зала 9 на НДК.

Майка му го води на

прослушване в

детска вокална група

и педагожката толкова го харесва, че директно го вкарва в студио за запис и го включва в голям концерт само 10 дни по-късно.

По-късно завършва Националното музикално училище “Любомир Пипков” в София, а после - библиотечно-информационни науки в Софийския университет. Свирил е на пиано, в момента също си помага с него, но напоследък го използва само като помощен инструмент при подготвяне на изпълненията.

“Пианото изисква много отдаване, като и пеенето. Затова предпочитам да се отдам на пеенето”, казва Никола.

Освен това той може и да рисува. За рисуването обаче рядко има време.

Обича да слуша парчета, които са актуални в момента. Най-вече поп музика, но слуша и джаз, мелодичен рок - всичко, което би могъл да изпълни. Когато се влюби в песен, веднага търси текст и репетира. Сам се подготвя и за кастинга в “Гласът на България”.

Засега в сърцето на Никола място е заела само любовта към музиката. Няма гадже и не е имал сериозна връзка. Преди няколко години бил нещастно влюбен в момиче, с което пеели в дует и ходели заедно по участия. Вероятно обаче това ще се промени много бързо, тъй като фейсбук профилът му вече е атакуван от много фенки, които го заливат с коментари, харесвания и лични съобщения.