Пълната версия на балета „Баядерка“ на сцената на Софийската опера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6104512 www.24chasa.bg
Снимки : Софийска опера и балет

На 11 март, от 19:00 часа, ще се играе пълната версия на балета „Баядерка“ от Лудвиг Минкус по хореография на Мариус Петипа и поставен от санктпетербургския режисьор Павел Сталинский. Това съобщиха от пресцентъра на операта.

„Балетът "Баядерка" от Минкус никога не е бил поставян в оригиналния му вариант в България“, казва Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета на Софийската опера. По думите й у нас са се играли само няколко съкратени версии или третото действие. 
"Сенките", което е емблематично за този балет. Причината "Баядерка" да не е поставяна у нас в пълната й версия е, че това е много скъп спектакъл, отбелязва Кръстева.

За балета, който е от класата на "Лебедово езеро" и "Спящата красавица", са ушити 187 костюма по проект на Християна Михалева. Екзотичните индийски тоалети са украсени с камъни, ширити и ръчно изработени елементи. 

Един от най-вълнуващите шедьоври на руския хореограф Петипа е вдъхновен от драмата на древноиндийския поет Калидас и баладата на Гьоте "Баядерка". Действието се развива в древна Индия, а сюжетът претворява страстната и всепоглъщаща любов на
баядерката Никия към воина Солор. "Това е добрият стар руски балет, в който всичко е разбираемо без думи и където властват трите основни принципа на танца - органичност, координация и хармония", казва гост-режисьорът Сталинский. По думите му балетът оцелява през времето заради вечните теми, които поставя - вярност, измяна, искреност и коварство.