Най-старият действащ манастир в Бавария прави бира от 10 века

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6121228 www.24chasa.bg

Намира се в живописен скален разлом на река Дунав, който е природен резерват

Най-старият действащ манастир в Бавария - бенедиктинската обител “Велтенбург”, през тази година ще навърши 14 века.

В бенедиктинския манастир “Велтенбург” е една от най-старите пивоварни в света, основана през 1050 г. Често е място за семейни разходки сред природата.

В него се намира и една от най-старите пивоварни в света, която продължава да работи и днес. Води началото си от 1050 г. и вече едно хилядолетие монасите пивовари произвеждат бира с едноименната марка “Велтенбургер”.

Така изглежда манастирът “Велтенбург” от високо. Той е основан през 617 г. на живописен завой на Дунав.

Само 10 г. по-рано, през 1040 г., е създадена пивоварната в друг бенедиктински манастир в Бавария - “Вайенщефанер”, до град Фрайзинг.

Посетителският център в подземието на манастира разказва за неговата история.

Манастирът “Велтенбург” обаче е една от 10-те препоръчвани от туроператорите дестинации за любителите на бирения туризъм в Германия.

Пивоварната е вкопана в скалата под манастира преди почти 1000 г. В нея винаги има любители на вкусната бира.

Да се отиде в него, си заслужава не само заради пивото, а и поради още две причини: самия манастир и природата. Разположен е на уникално място в най-горния участък на Дунав, което е обявено за природен резерват през 1972 г. и е защитена зона.

Във вътрешния двор на манастира има множество бирарии и през лятото е пълно с туристи.

Намира се на десния бряг на реката между Инголщат и Келхайм, където тя прави остър завой и навлиза в Донаудурхбрух - Дунавския разлом, който е с дължина 6 км. По неговото протежение реката прорязва платото Швабски Алб, образувайки красивите скални форми на Велтенбургското дефиле.

Мемориалът в Келхайм, посветен на победата над Наполеон

Природният парк е обявен за защитена природна територия през 1972 г. За историята на манастира може да се научи в модерния посетителски център и в музея. Абатство “Велтенбург” е основано през 617 г. от ирландски и шотландски монаси в близост до древното келтско селище Артобрига.

Около 800 г.

манастирът става

част от

Бенедиктинския орден

В края на IХ в. е опустошен от маджарите и монасите са прогонени, но през 932 г. е възстановен и преминава под управлението на епископа на Регенсбург. През 1050 г. е основана манастирска пивоварна. През 1191 г. е осветена новопостроената манастирска църква.

През ХIV и ХV в. абатството запада. Манастирът изпитва тежки затруднения по време на германската Селска война (1525) и през Тридесетгодишната война (1618-1648).

В тези години на изпитания е принуден да се раздели с част от имотите си, но без да претърпи разрушения от войните.

През 1686 г. абатството е сред основателите на Конгрегацията на баварските бенедиктински манастири. В началото на XVIII в. е построена нова манастирска църква в бароков стил, посветена на св. Георги.

В овалното ѝ пространство има 4 ниши, като в южната има интересна фреска на Христофор Колумб в Америка, придружен от дванадесет бенедиктински монаси, водени от св. Бенедикт и Дева Мария.

В северната ниша е амвонът, изработен от колони от велтенбургски мрамор, достигащи до купола с изобразения св. Бенедикт, изричащ първите думи на неговите правила: “Слушай, сине мой!”.

Голямата ниша на изток се отваря към главния олтар, а в западната ниша са органът и галерията за църковния хор.

През 1803 г. в хода на общата секуларизация на Бавария абатството е закрито. На 25 август 1842 г. “Велтенбург” е възстановен като приорат на абатство “Метен”, а през 1846 г. е възстановено производството на манастирската бира.

През 1858 г. манастирът става част от Баварската конгрегация на Бенедиктинския орден, а през 1913 г. отново получава статут на самостоятелно абатство.

Пивоварната се

намира в подземие,

изсечено в скалния

бряг на Дунав,

и от 1050 г. в нея се произвеждат различни видове бира, като в момента годишното производство е около 30 хил. хектолитра.

При посещение във “Велтенбург” може да се види пивоварната, а след това продукцията ѝ да бъде дегустирана в някоя от многобройните бирарии във вътрешния двор през лятото. Неповторимата атмосфера се допълва от пищните девойки в традиционни носии, които сервират халбите и вкусните специалитети от местната кухня.

“Велтенбург” има и два изискани закрити ресторанта в Бароковата зала и Зимната градина.

Туристическите тълпи, оживлението и търговията трудно се вписват с представата за уединения живот на монасите, но е факт, че по всички правила абатството е действащ бенедиктински манастир с 15 монаси.

Основна функция на абатството са грижата за четири околни енории и поддръжката на манастира.

Над светата обител има хълм, от който се открива приказна гледка към дефилето на Дунав и към целия манастир. Хората от региона го използват за организиране на различни тържества сред природата и туристите могат да видят как местните се веселят.

Освен с автомобил до “Велтенбург” може да се стигне с кораб от Келхайм, което е за препоръчване, защото така туристът може да се наслади на дунавската клисура.

Корабчетата заминават на половин час, като пътуването от Келхайм до манастира продължава 40 минути, а връщането, което е по течението, е за 20 минути.

Билетът за отиване и връщане за възрастен е 10,50 евро, а семейният - за двама възрастни и до 3 деца, е 30 евро отиване и връщане.

В Келхайм също има забележителности, които да осмислят посещението на района. В него могат да се видят старият град с части от укрепленията от XIII - XIV в., археологическият музей, готическата църква “Успение Богородично” и Бефраюнгсхале - мемориалът в чест на победата на обединените немски държави в освободителните войни (1813-1815) против Наполеон Бонапарт.

Той е висок 45 м и се извисява на висок хълм над града на левия бряг на Дунав. В него има 18 монументални статуи, символизиращи различни германски племена.

18 е и датата на битката при Лайпциг - 18 октомври 1813 г., когато е разбит Наполеон. До мемориала може да се стигне с малко влакче на колела.

В близост до Келхайм е археологическият парк, който пренася посетителите в ледената епоха преди 50 000 г. В парка има възстановки на жилища от неолита и всевъзможни атракции - работилници за коване на бронзови брошки, келтски текстилни техники, художествени артработилници за деца и др.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Четиримата участници, които отиват на последна битка в големия финал на „Фермата“ на 17 декември, неделя, на живо по bTV, вече са ясни. След последния вътрешен дуел днес, на който вдовицата Виолета разгроми футболиста Алек, фермерите, които ще се борят за наградата от 100 000 лева са Яни, Калоян, Виолета и Валерия.

Добромир ДОБРЕВ Пищно парти си спретнаха футболистите на ЦСКА-София след победата над "Лудогорец" с 2:1. Това бе последният мач за годината и старши треньорът Стамен Белчев даде команда "свободно" на играчите си. Първото полувреме от купона се състоя в механа "Едно време", която се намира на полуостровче в езерото "Ариана".

Тийнсензацията Дара изненада гаджето си Константин Трендафилов за 27-ия му оржден ден с романтична вечеря, писа „Телеграф“. В нея певицата глези поета с домашни гозби, чиито рецепти е взела от баба си. Дарина често публикува клипчета в социалната мрежа, на които снима Трендафилов в кухнята, приготвяйки любимите й манджи,