Най-старият действащ манастир в Бавария прави бира от 10 века

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6121228 www.24chasa.bg

Намира се в живописен скален разлом на река Дунав, който е природен резерват

Най-старият действащ манастир в Бавария - бенедиктинската обител “Велтенбург”, през тази година ще навърши 14 века.

В бенедиктинския манастир “Велтенбург” е една от най-старите пивоварни в света, основана през 1050 г. Често е място за семейни разходки сред природата.

В него се намира и една от най-старите пивоварни в света, която продължава да работи и днес. Води началото си от 1050 г. и вече едно хилядолетие монасите пивовари произвеждат бира с едноименната марка “Велтенбургер”.

Така изглежда манастирът “Велтенбург” от високо. Той е основан през 617 г. на живописен завой на Дунав.

Само 10 г. по-рано, през 1040 г., е създадена пивоварната в друг бенедиктински манастир в Бавария - “Вайенщефанер”, до град Фрайзинг.

Посетителският център в подземието на манастира разказва за неговата история.

Манастирът “Велтенбург” обаче е една от 10-те препоръчвани от туроператорите дестинации за любителите на бирения туризъм в Германия.

Пивоварната е вкопана в скалата под манастира преди почти 1000 г. В нея винаги има любители на вкусната бира.

Да се отиде в него, си заслужава не само заради пивото, а и поради още две причини: самия манастир и природата. Разположен е на уникално място в най-горния участък на Дунав, което е обявено за природен резерват през 1972 г. и е защитена зона.

Във вътрешния двор на манастира има множество бирарии и през лятото е пълно с туристи.

Намира се на десния бряг на реката между Инголщат и Келхайм, където тя прави остър завой и навлиза в Донаудурхбрух - Дунавския разлом, който е с дължина 6 км. По неговото протежение реката прорязва платото Швабски Алб, образувайки красивите скални форми на Велтенбургското дефиле.

Мемориалът в Келхайм, посветен на победата над Наполеон

Природният парк е обявен за защитена природна територия през 1972 г. За историята на манастира може да се научи в модерния посетителски център и в музея. Абатство “Велтенбург” е основано през 617 г. от ирландски и шотландски монаси в близост до древното келтско селище Артобрига.

Около 800 г.

манастирът става

част от

Бенедиктинския орден

В края на IХ в. е опустошен от маджарите и монасите са прогонени, но през 932 г. е възстановен и преминава под управлението на епископа на Регенсбург. През 1050 г. е основана манастирска пивоварна. През 1191 г. е осветена новопостроената манастирска църква.

През ХIV и ХV в. абатството запада. Манастирът изпитва тежки затруднения по време на германската Селска война (1525) и през Тридесетгодишната война (1618-1648).

В тези години на изпитания е принуден да се раздели с част от имотите си, но без да претърпи разрушения от войните.

През 1686 г. абатството е сред основателите на Конгрегацията на баварските бенедиктински манастири. В началото на XVIII в. е построена нова манастирска църква в бароков стил, посветена на св. Георги.

В овалното ѝ пространство има 4 ниши, като в южната има интересна фреска на Христофор Колумб в Америка, придружен от дванадесет бенедиктински монаси, водени от св. Бенедикт и Дева Мария.

В северната ниша е амвонът, изработен от колони от велтенбургски мрамор, достигащи до купола с изобразения св. Бенедикт, изричащ първите думи на неговите правила: “Слушай, сине мой!”.

Голямата ниша на изток се отваря към главния олтар, а в западната ниша са органът и галерията за църковния хор.

През 1803 г. в хода на общата секуларизация на Бавария абатството е закрито. На 25 август 1842 г. “Велтенбург” е възстановен като приорат на абатство “Метен”, а през 1846 г. е възстановено производството на манастирската бира.

През 1858 г. манастирът става част от Баварската конгрегация на Бенедиктинския орден, а през 1913 г. отново получава статут на самостоятелно абатство.

Пивоварната се

намира в подземие,

изсечено в скалния

бряг на Дунав,

и от 1050 г. в нея се произвеждат различни видове бира, като в момента годишното производство е около 30 хил. хектолитра.

При посещение във “Велтенбург” може да се види пивоварната, а след това продукцията ѝ да бъде дегустирана в някоя от многобройните бирарии във вътрешния двор през лятото. Неповторимата атмосфера се допълва от пищните девойки в традиционни носии, които сервират халбите и вкусните специалитети от местната кухня.

“Велтенбург” има и два изискани закрити ресторанта в Бароковата зала и Зимната градина.

Туристическите тълпи, оживлението и търговията трудно се вписват с представата за уединения живот на монасите, но е факт, че по всички правила абатството е действащ бенедиктински манастир с 15 монаси.

Основна функция на абатството са грижата за четири околни енории и поддръжката на манастира.

Над светата обител има хълм, от който се открива приказна гледка към дефилето на Дунав и към целия манастир. Хората от региона го използват за организиране на различни тържества сред природата и туристите могат да видят как местните се веселят.

Освен с автомобил до “Велтенбург” може да се стигне с кораб от Келхайм, което е за препоръчване, защото така туристът може да се наслади на дунавската клисура.

Корабчетата заминават на половин час, като пътуването от Келхайм до манастира продължава 40 минути, а връщането, което е по течението, е за 20 минути.

Билетът за отиване и връщане за възрастен е 10,50 евро, а семейният - за двама възрастни и до 3 деца, е 30 евро отиване и връщане.

В Келхайм също има забележителности, които да осмислят посещението на района. В него могат да се видят старият град с части от укрепленията от XIII - XIV в., археологическият музей, готическата църква “Успение Богородично” и Бефраюнгсхале - мемориалът в чест на победата на обединените немски държави в освободителните войни (1813-1815) против Наполеон Бонапарт.

Той е висок 45 м и се извисява на висок хълм над града на левия бряг на Дунав. В него има 18 монументални статуи, символизиращи различни германски племена.

18 е и датата на битката при Лайпциг - 18 октомври 1813 г., когато е разбит Наполеон. До мемориала може да се стигне с малко влакче на колела.

В близост до Келхайм е археологическият парк, който пренася посетителите в ледената епоха преди 50 000 г. В парка има възстановки на жилища от неолита и всевъзможни атракции - работилници за коване на бронзови брошки, келтски текстилни техники, художествени артработилници за деца и др.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Беше триъгълно и светеше с цветовете на дъгата "Исках извънземните да ме вземат с тях на друга планета." Това признава 69-годишният пенсионер Спиридон Андонов. Пенсионерът вижда чудноват летящ триъгълен обект през далечната 1969 г. в старозагорското село Сърнево, но оттогава гледката не излиза от ума му.

Хиляди граждани се включиха в традиционното празнично шествие в София по случай деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Участие взеха и много официални лица сред които президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кмета на София Йорданка Фандъкова и депутати.

Премиерът Бойко Борисов вкара виртуозен гол за отбора за ветераните на "Витоша", известен като "Бистишките тигри" и ги изведе на финала. Борисов наниза топката в мрежата на вратаря на "Лудогорец" Ангел Петричев, откривайки рвезултата. Бившият халф на ЦСКА Светослав Петров удвои аванса на тима от Бистрица.