Психоигра между Стоян Алексиев и Емануела Шкодрева в “Някъде в този живот”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6127264 www.24chasa.bg
Авторът Димитър Стайков е водещ театрален и кино критик, автор на няколко книги за най-добрите български актьори и режисьори.

Като цигулковата соната на Бах, която Стоян Алексиев слуша през цялото време, тече представлението “Някъде в този живот” на Камерната сцена в Народния театър.

Героят на Алексиев живее с класическите ноти, защото е бивш преподавател по музика, сега пенсионер и самотник. Когато на обявата му за домашна прислужница се появява Катлийн (Емануела Шкодрева), тя идва с рок музиката си. Така сблъсъкът между тях се мержелее на хоризонта, макар че започват с внимание един към друг, с хиляди извинения и учтивости.

Зрителят ще

Звездите на Народния театър Стоян Алексиев и Емануела Шкодрева в премиерния спектакъл
Звездите на Народния театър Стоян Алексиев и Емануела Шкодрева в премиерния спектакъл "Накъде в този живот", който се играе на Камерната сцена. СНИМКА: Божидар Марков

потъне в

Режисьорът Гаро Ашикян е подписал успеха на спектакъла още с избора на актьорите.
Режисьорът Гаро Ашикян е подписал успеха на спектакъла още с избора на актьорите.

сладкото

Емануела Шкодрева е Катлийн - домашната помощница, която нахлува в света на класиката с рокмузика.
Емануела Шкодрева е Катлийн - домашната помощница, която нахлува в света на класиката с рокмузика.

съпреживяване на чувствата между стареца и жената, които постепенно отронват разкрития за минали случки в живота си.

Героят на Алексиев живее с класическите ноти, защото е бивш преподавател по музика, сега пенсионер и самотник.
Героят на Алексиев живее с класическите ноти, защото е бивш преподавател по музика, сега пенсионер и самотник.

В един момент атмосферата ще се взриви - Катлийн казва имената на родителите си, също като нея унизени от едновремешните двойки в курса на бившия даскал, и старецът Бракиш ще избухне. Коя е тази жена и защо е в дома му? Тайната ще остане скрита до финала. Катлийн ще продължи да се мотае насам-натам с домашната работа, а Бракиш ще се свира в креслото - убежище от околния свят. Двамата актьори превръщат предметите и баналните жестове в знаци, които държат нащрек вниманието на зрителите, очакващи всеки миг да се случи нещо.

Авторът Израел Хоровиц, известен американски майстор на психологическите интриги, умело успокоява напрежението на сцената, за да го накара отново да избухне след малко. И после пак настъпва примирие и спокойствие. В тази скрита възбуда и неизговорени тайни Алексиев и Шкодрева намират точните реакции, за да няма неутрален минимализъм, нито неестествено претрупване.

Режисьорът Гаро Ашикян

е подписал

успеха на

спектакъла

още с избора на актьорите, много печени в психологическия театър. Те пък са му се доверили, след като той успешно намери контакт с големите звезди на Народния в асистентството му на Крикор Азарян от “Вишнева градина”, лебедовата песен на маестрото на голямата сцена.

Сензационната новина около пътя на “Някъде в този живот” на Камерната сцена е гостуването тук на автора Израел Хоровиц през май. Така той ще стане втората след Олби голяма фигура на световния театър, влязла в Народния театър.