Чехите недоволни, че българинът Иван Бърнев ще играе във филм на Иржи Менцел

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6148329 www.24chasa.bg
ИВАН БЪРНЕВ

Актьорът научава чешки език, след като го канят за главната роля в “Обслужвал съм английския крал”

С Иржи Менцел
С Иржи Менцел

В кадър от филма “Обслужвах английския крал”
В кадър от филма “Обслужвах английския крал”

“Точно преди 10 години на кинофестивала “Берлинале” излязох на сцената с останалите от екипа, за да се поклоним след филма, и една от най-ценните ми награди и признания е реакцията на публиката тогава. Този момент пазя и до ден днешен в съзнанието си”, казва Иван Бърнев.

Чехите недоволни, че българинът Иван Бърнев ще играе във филм на Иржи Менцел

Около снимките на филма “Обслужвал съм английския крал” една година всеки месец актьорът лети до Чехия, защото чехите не приемат факта, че българин ще играе главната роля във филма, и трудно дават одобрение той да влезе в ролята на Ян Дитйе. Чешкият режисьор Иржи Менцел обаче не се съгласява да отстъпи пред продуцентите, той вече е избрал актьор за ролята.

Така започва връзката между Чехия и Иван Бърнев. Самият актьор казва, че е мислил да заживее там заради многото театри и работата в изобилие, която имат тамошните актьори. “А освен че имат много театри, публиката има и голям интерес към културата, при тях е традиция да се наслаждават на чешките филми и постановки”, разказва Бърнев.

Въпреки хубавите спомени от Чехия обаче актьорът си спомня и защо не е добре прието, че той ще влезе в ролята на Ян Дитйе. “Когато вървях по улиците, навсякъде по витрините на чейнджбюрата имаше

разлепени български

банкноти и надписи

да се внимава с

фалшификатите

Българин тогава беше нарицателно за престъпник.”

Към Бърнев обаче има различно отношение, защото негов спътник в Чехия е Иржи Менцел.

Запознанството му с Менцел е в Сатиричния театър в София. “Навсякъде се пише, че съм му любимец. Това не е вярно, но не отричам, че има симпатии към мен. Не се чуваме с години, но когато дойде в България, все едно сме се виждали всеки ден.”

След дълга борба с продуцентите Менцел побеждава и българин взема главната роля в чуждоезичния филм. Но най-големият препъникамък пред Бърнев е чешкият език. За актьора това е голям стрес и когато получава сценария, е шокиран колко много текст има всъщност. “Една или две седмици имахме сцени в ресторант, но дойде и моментът, в който трябваше да изрека първите си реплики пред камера. Ресторантът беше на 2 етажа и на втория имаше масовка от около сто човека. Всички погледи бяха вперени в мен, няма да забравя как цялата масовка се надвеси отгоре. Помня, когато видях как лицата на масовчиците грейнаха в усмивки, тогава разбрах, че всичко върви наред, и си отдъхнах.” И до днес, когато е в Прага, Бърнев посещава този ресторант.

Когато снимките на филма приключват, идва време и за реакциите. Актьорът и досега помни думите на Менцел тогава: “Тук е така,

чехите са

националисти,

не им обръщай внимание.” Но на “Берлинале” филмът се възприема толкова бурно, че името на Иван Бърнев се чува от виковете на тълпата. Менцел го дръпва встрани и му казва: “Чуваш ли какво става тук, никога не се съмнявай дали си си свършил работата добре!”

Освен че Менцел и Бърнев се сприятеляват, режисьорът харесва артистите от Сатиричния театър у нас и често прекарва време с тях. Бърнев описва чешкия си приятел като човек, който изглежда сериозен и не обича хората да се вземат на сериозно.

“Дължа на Менцел много за наученото за театъра, за актьорската игра, за боравенето с текста. Изживях това приключение покрай филма благодарение на него, дори и в България интересът към мен като актьор се засили”, казва Иван Бърнев.

Българският актьор е научил от Иржи Менцел и че един мъж трябва да бъде естет.

Във филмите

на Менцел

жените винаги са

подбрани специално,

затова са

магнетични,

хубави, излъчващи красота. За “Обслужвал съм английския крал” чешкият режисьор се спира на млада актриса, току-що завършила университет. Тогава Бърнев не разбира избора му и едва когато гледа филма за първи път, се чуди как не е забелязал нейното излъчване.

Спомените на Иван Бърнев от Чехия не се свързват само с Иржи Менцел. Той с усмивка разказва за любимото си място в чешката столица Прага, а именно кино “Луцерна”. Кино, което напомня за детството на актьора, запазило своя уютен стар стил с дървени столчета.

“Тези кина от едно време не са толкова удобни, но са направени така, че ти да си част от едно цяло”, казва Иван Бърнев. Освен че с носталгия си спомня за любимото кино в Прага, актьорът разказва и за опита си по баровете и ресторантите там. Харесва типичната чешка кухня като гулаш и кнедли, но любими са му печеното гулено и свинският джолан. А бирата, или т.нар.чешко пиво преоткрива като напитка, която свързва хората. “Разбрах колко свързани са чехите с тази напитка и как те общуват чрез интереса си към пивото.”

В момента Бърнев не спира да работи и подготвя ново представление - “В очакване на Годо”, по пиесата на Самюел Бекет. Премиерата беше на 23 март, играе заедно с Деян Донков, Цветан Алексиев и Калоян Трифонов.

Иван Бърнев не престава да работи с желание, защото, както сам казва: “За мен най-ценната игра е, когато някой ме засече с колата си, спре и дойде да ми каже: “Ей, колко много те харесвам във филма “Стъпки в пясъка”. Това ме зарежда и след това дълго време не свалям усмивката от лицето си.”

Освен театралните роли снима филма “Врагове” на Светослав Овчаров вече 3 години, който тепърва ще излезе на екрана.