Симеонов - рокаджия, боксьор и отличен математик

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6161138 www.24chasa.bg
Валери Симеонов

Всеки уикенд пътува до Бургас, за да разходи с инвалидна количка майка си

Валери Симеонов е динамото на коалицията “Обединени патриоти”. Ако Каракачанов е умиротворител и обединител, а Сидеров - лидерът, който предпочете да мине в сянка, за да не дразни опонентите си, то Симеонов е същински перпетуум-мобиле. Въпреки че наскоро навърши 60 г., той кипи от енергия. Нормална гледка в парламента е да вземе на бегом разстоянието от стаята на патриотите до пленарната зала. А в работата поема всяка задача с ентусиазма на 18-годишен младеж.

Рядко може да го види човек отпуснат, вглъбен или вперил празен поглед в тавана. Симеонов винаги е на бойна нога.

Репортерите го харесват

заради пиперливия език, който на места надхвърля нормите на добрия тон.

Ако не е на трибуната на парламента или на заседания на комисии, лидерът на НФСБ и съпредседател на коалицията е на път - все по-често за срещи с избиратели из страната и все по-рядко - към родния Бургас. Малцина знаят, че остане ли свободен ден, Симеонов пали 12-годишния “Ситроен” и отпрашва към бургаския квартал “Меден рудник”. Там го чака възрастната му майка, която трудно се придвижва сама и всяка разходка в инвалидната количка из Морската градина е истински празник.

Такъв е Валери Симеонов - яростен и непримирим в политическите борби и синовно смирен пред родната си майка.

Колегата му Каракачанов отдавна не се дразни на внезапните разграничения, които неотдавна 2-3 пъти стреснаха публичното пространство.

 Не е съгласен с позицията на Красимир - добре, ама защо не вдигне един телефон и да се разберат, се дивеха съратници. Е, да, ама това нямаше да е Валери Симеонов.

Той е типичен пример за човек, който, каквото му е на сърцето, това му е и на устата.

Изглежда строг и затворен, понякога открито честолюбив, но никога потаен.

През есента не му трепна окото да разкритикува Бойко Борисов, че е сдал без бой властта, и затова повече не бива да бъде премиер. Тези дни също се пробва да прокара това виждане, макар прекрасно да знаеше, че ГЕРБ няма друга кандидатура и ще издигне само него. Така и не посочи публично обаче кой тогава, ако не Борисов, трябва да е начело на новото правителство.

По същата схема - като че ли на инат, разви идеята за кабинет на широката коалиция с участието на БСП, макар Корнелия Нинова предварително бе обявила, че за нищо на света няма да приеме такава оферта.

Колегите на Симеонов го знаят като човек с рядко бърза и точна мисъл. Малцина обаче знаят, че е математик,

завършил е с отличие

ямболската

математическа

гимназия,

а после с висок успех и МЕИ.

Гордее се с това, че е изкарал три години като елмеханик на борда на един от корабите на “Океански риболов”.

В Бургас открай време е известен като шефа на местната телевизия СКАТ. Навремето стресна града, като отвори люта война с кмета Йоан Костадинов. Месеци наред в телевизионни предавания ограждаше с червен кръг него или някой от местната администрация заради гафове в управлението. Дори и на моменти да не е бил съвсем прав, хората го уважаваха заради това, че е дръзнал да се опре на тогавашното червено управление.

От този период датира дружбата му с бъдещия лидер на партия “Атака” Волен Сидеров. Съучениците от ямболската гимназия дотам се били сближили, че през ноември 2006 г. Валери станал кум на сватбата на Волен с дългогодишната му приятелка Капка Георгиева. Той бил главно действащо лице на сватбата в Кърджали, където свещенодействал отец Боян Саръев.

Раздялата на двамата приятели отекнала гръмко поне за бургаската общественост. След това месеци наред Волен организирал митинги под прозорците на телевизията. Разменили си тежки обвинения и грозни квалификации.

В крайна сметка

всеки поел по своята

патриотична пътека

За да дойде денят, когато двамата стари приятели отново си стиснаха ръцете. Не им бе лесно, макар прекрасно да разбираха, че си заслужава. И слава богу, че в този момент го имаше Красимир Каракачанов, за да успокои старите страсти и да ги накара да повярват, че разделени са много по-слаби. Тази максима бе доказана както на президентските, така и на парламентарните избори.

За първи път от 27 г. преход третата политическа сила в държавата не е ДПС, а “Обединени патриоти”. Депутатската група на Доган падна от 38 на 26 души, с един по-малко от групата на патриотите.

Сговорът между НФСБ, “Атака” и ВМРО обаче изобщо не е бил лесен. Това го призна самият Симеонов, който в нощта след първия тур на президентския вот публично заяви, че е бил готов да си тръгне от коалицията при по-слаб резултат.

Все още обаче

не си признава гафа с

възрастната туркиня

на ГКПП Капитан

Андреево

30-секунден репортаж на една телевизия за миг събра бурно недоволство срещу опита му да ѝ попречи да мине границата. Дори привърженици на “Обединени патриоти” обявиха, че това е една от причините за по-ниския резултат на парламентарния вот.

Лидерът на НФСБ обаче не прие критиките. Той неколкократно цитира социологическо изследване, което сочи, че близо 80% от българите са против това преселници в Турция да гласуват и така да определят съдбините на държавата.

Малцина знаят, че Валери Симеонов е запален блусар и рокаджия, притежава голяма колекция CD, с които релаксира в свободното си време. През 90-те години спонсорираше и блусфестивала в Бургас, който после залезе. Приятел е с фронтмена на “Юрая Хийп” Джон Лоутън, който през 2013 г. дори се появяваше на публични места със значка на НФСБ, а година по-късно Симеонов го обяви за основен представител на партията за Великобритания. През 2008 г. СКАТ направи филм “Джон Лоутън представя...”, който показва Бургас през погледа на рокаджията.

Спортната си фигура 62-годишният политик дължи на увлечението си по бокса в младежките години. Спонсорира ямболския клуб “Априлец”-Бояджик, и направи от ромското момче Даниел Асенов европейски шампион през 2015 г. Така по ирония на съдбата смятаният за върл националист се оказа

ракетата носител за

възхода на един

талант от

малцинствата

Треньор на Асенов е легендарният Димитър Мутафов, при когото в началото на 70-те Симеонов прави като ученик първите си стъпки на ринга. Случайно или не, но покрай бокса се запали и дясната му ръка Валентин Касабов, с когото учредиха партията НФСБ.

За личния живот на Валери Симеонов се знае твърде малко. От десетина години е вдовец. Има голяма дъщеря, която доскоро бе студентка в София, и по-малък син, който още учи.

Той самият не обича светските изяви, рядко може да го видите на коктейл или подобно ядене-пиене. Не пропуска обаче чествания на бележити българи. Често се включва в благотворителни инициативи.

През последните години Симеонов вдигна много паметници на именити българи, сред които на покойния си приятел Николай Хайтов . Не парадира с родолюбиви каузи, но обича да ги изтъква, когато някой го засегне на тема родолюбие и патриотизъм. Често споменава крилатата фраза на големия писател:“Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш”.

Сега Симеонов

строи 8-етажна

кооперация на

мястото на старата

сграда на СКАТ

в бургаския комплекс “Зорница". Правото на строеж му остана от времето на първото коалиране с ГЕРБ в общинския съвет на Бургас след изборите през 2007 г., когато бе за кратко председател на общинския съвет.

Две години по-късно дружбата с местните управляващи “изгоря” в една баничарница в родния му квартал “Меден рудник”, която Симеонов нарочи за бъдеща джамия според заданията на общия градоустройствен план.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов