На всяка българска трапеза за Великден традиционно присъстват поне три неща: варени боядисани яйца, печено агнешко и вкусни козунаци. Всяка страна обаче си има свои специалитети, с които посреща празника.
Френски омлет с 15 хил. яйца
В Южна Франция Велики понеделник се свързва не само с началото на Страстната седмица. По традиция тогава амбициозни майстор-готвачи излизат на централната градска улица и палят голям огън. След това приготвят гигантски омлет, който трябва да засити всички присъстващи. Минала та година в Безие традицията струвала счупването на 15 хил. яйца. Макар че това се практикува едва от 1973 г, се вярва, че началото му идва от Наполеон. Френският държавник поръчал омлет при готвач от Бизие. Толкова му харесал вкусът, че
заповядал да се
съберат яйцата
от целия град,
за да се направи огромен омлет, който да бъде поднесен на армията му, която командвал.
Гръцки хляб с тъмночервени яйца
Гърците слагат на масата си обичаен за празника хляб, наречен цуреки. Той е подобен на българския козунак, но има много по-силен анасонов аромат. Интересното е, че го слагат във фурната, като преди това го декорират с вече боядисани твърдо сварени яйца. Те символизират кръвта на Исус Христос.
Солена торта и сладък хляб в Италия
Традиционен десерт в Италия, който е подобен на българския козунак, е хлябът във формата на гълъб, наречен коломба. Той винаги е декориран с
бадеми, които
символизират
мъдростта
Вярва се, че е посветен на двойка гълъби, появил исе в небето над Милано веднага след победата над армията на германския крал Фридрих Барбароса. Много по-късно гълъбът започва да бъде символ на жертвоготовност, което и го свързва с божия син.
В Италия на Великден се приготвя и солена торта “Паскуалина”. Тя се прави с първите зеленолистни зеленчуци като спанак, лапад и цикория. Няма как да мине без яйца, разбира се. Те се добавят към плънката.
Горещи кифлички с кръст в Гвинея
Всяка година в Гвинея на Великден традиционно се пускат хвърчила. Смята се, че техният полет в небето символизира възкресението на Исус Христос. Два дни преди това, на Велики петък, се приготвят традиционни горещи кифлички с кръст. Вярва се, че ако дадеш от тях на някой болен, това ще му помогне да оздравее. Поделянето ѝ между приятели пък ще гарантира тяхното приятелство. Някои вярват, че ако окачат в кухнята си такава кифличка, това
ще ги предпази
от пожар
и всички хлябове, които омесят през годината, ще бъдат великолепни.
Мексиканският хляб капиротада е пълен със символи
В Мексико също се приготвя традиционен за Великден хляб. Наричат го капиротада. Мексиканците смятат, че всяка съставка в него символизира Христовите страдания. Той се сервира на Велики петък. Сиропът се свързва с кръвта на Божия син, карамфилът - с пироните, забити в тялото му, канелените пръчици - с дървения кръст, а разтопеното сирене - със светата плащаница.
В Русия правят десерт от извара
В Русия традиционно приготвят десерт за празника, носещ името Пасха. Главната съставка в него е изварата. Най-вероятно в древността са измислили Пасхата като
преход от
постите към
по-мазните храни
Десертът има формата на пирамида, която се извисява нагоре. Традиционно той се декорора с християнски символи като кръст, направен от сушени плодове, и буквите ХВ, който значат “Христос Воскресе”.