Без труд талантът е само фойерверк

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6178639 www.24chasa.bg

www.facebook.com/bijuto.sofia

Запролети се. Сменихме часа, деня стана дълъг а това предразполага към разходки, къси или дълги, но задължително по женски. Какво по хубаво с приятелка да обикаляме след работа малките улички на лов за нещо различно, уникално, единствено.

Така случайно попаднахме на магазин „Бижуто”, на ул. Стамболийски 55. Посрещнаха ни Гери и Гина наричащи себе си весело „бижутки” и Весела -собственик на магазина. Не може да не ги харесаш, когато ги видиш. Усещаш и обичта, която ги свързва, и силата, която движи ежедневието им. Те имат мисия – да ни покажат, че там в тяхното царство всяко бижу и аксесоар е направен от ръцете им и има история, вплетена любов и послание, че всяко тяхно творение е за определена жена и то търпеливо я чака.

Очаровани сме и искаме от Весела да ни разказва, Защо? От кога?! Как?! Художниците са пестеливи на думи но щедри на претворена красота. Това се оказа Весела, талантлива и безпощадно трудолюбива. Сподели, че всяко бижу, всеки аксесоар има път, той минава първо през ума , после през сърцето и на края ръцете и го изработват. Дълъг процес с красив финал. Весела е родена във Варна, щастливо омъжена и майка на две прекрасни деца. Разказа ни, че живота и минава в пътуване, скициране на новите модели, забързани следобеди с най-обичните и ,и дълги нощи в творчество .

"Без труд таланта е само фойерверк: за миг ослепяваш, а след това нищо не остава." - Роже Мартен дю Гар

Весела Йорданова собственик на магазин „Бижуто” на бул. Ал. Стамболийски 55 увлекателно ни разказва за магията в изработването на бижута и аксесоари.

Сентенцията „Зад всеки успял мъж, стои по една силна жена.” тук важи в обратен ред, до Весела има силен, любящ и всеотдаен съпруг. Дали е обичана, не се съмняваме от бижутата и лъха любов и хармония.

Началото е плахо.

„Започнах на шега, когато родих дъщеря си. Исках малката ми принцеса да има най-красивите панделки, най-пъстрите шноли и фиби. Така се роди страстта ми по изработване на цветя от сатен, органза и коприна. Много ми помогна професионалното ми образование, като конструктор-моделиер. И така моето малко момиченце, всеки ден беше с различна диадема, с различно цвете и аксесоар. Неусетно тази чисто майчина любов премина в страст по изработка на аксесоари и бижута и за вече пораснали момичета. „

Подкрепата на най-близките.

Сестра и собственик на модно ателие е първата, която и вдъхва кураж и вяра, че може да превърне хобито си в малък бизнес а мъжът до нея влага всичките си спестявания в творчеството и. Така най-любимите и хора сбъдват мечтата и за собствен магазин.

“Семейството ми винаги ме е подкрепяло в това ми начинание. В интерес на истината популяризирах бижутата си благодарение на упорит труд, (спя мялко, но за това пък имам време да живея по-много), на собствените си усилия и на подкрепата на прекрасните ми клиентки.”

Помощта без, която не може.

„ След, като магазина вече беше факт бързо трябваше да се замисля за персонал, който да ми помага. До сега можех да се справям сама, но мащабите вече са други. Гергана, която е дясната ми ръка и лявата също,(смее се) вече е толкова сраснала се с този бизнес, попадна в магазина съвсем случайно. Момичето си търсеше работа, без да има никаква представа от изработка на аксесоари.”

Весела, предава опита си, знанията си и заразява с толкова цвят и позитивизъм младото момиче, че тя вече участва на равно с нея при търсенето на нови модели, при зареждане с материали.

„Гергана успешно може да ми замести за кратко време, което е голям подарък”

Гергана: „В началото беше страшничко, особено ако нямаш никаква представа как трябва да се изработи определен детайл. Весела ме научи на всичко, на абсолютно всичко. Това е страхотен подарък за мен. Тя ме зарази с тази добра магия да създавам, да творя, да виждам красотата на всякъде и след това да я претворя в пръстен, в гривна или колие. Смело мога да кажа, че съм щастлив човек, няма как да е иначе с такъв ментор”

По късно персонала се увеличава с още едно момиче- Гина, която бързо навлиза в тази шарена, щедра на красота и динамична работа.

Вдъхновение дебне от всякъде.

„Вдъхновявам се от всичко. От времето, от случайна среща. Вдъхновявам се от прочетена книга, от напъпило цвете. Орисана съм да виждам красотата във всичко и на всякъде. Обичам да гледам улицата. Да преплитам мисли и крачки… Страхотно е усещането да крачиш през тази улица, изпълнена с разлюляното море от други крачки, други присъствия, други погледи. Оглеждам се в тях.Така се раждат идеи, които претворявам в модели. „

Нова колекция, нови тенденции, нови материали…

„ Няма да залагаме на колекция (смее се) ще подходим съвсем авангардно, ще творим с широко отворени очи. От опит знам, че така се получават най-красивите ми бижута. Най-цветните, най-креативните. Ще смесваме техники и материали, немислими като комбинация до сега. Общо взето ще сложим гърнето с бяла магия и ще забъркаме цветове, форми, материи и различни текстури. Замислила съм щедри на цвят летни аксесоари.”

Жените, които избират магазин Бижуто.

„Те са еклектика от пъстри, цветни жени, които искат нещо уникално, нещо изработено специално за тях. Жените, които са единственост. Неповторимите. Уникалните. И жените-творци, тези които изработват сами бижута, за тях поддържам голям избор от материали, мъниста, вълна за филц, кристали и др. С голяма част от тях, съм скъсила разстоянието и вече сме приятели. Обменяме идеи, мисли. Творим на глас. Общуването с всички мои клиентки ме зарежда, кара ме да мечтая. Удовлетворява ме.”

За какво мечтае бижуто Весела?

„ Аз съм щастлив човек, който сбъдва мечтите си. Една голяма моя мечта вече е факт, магазина. Сега мечтите ми са по-краткосрочни, да успея на време с нов модел или всеки ден да направя поне една жена щастлива и успявам. Когато работиш красота, целият свят е приказно вълшебен.”

За какво не стига времето

„ Искам повече време за семейството си. Пътувам често до Варна. Това е родния ми град, там съм оставила сърцето си. Искам повече време за тях, искам да повтарям по-често забързаните следобеди с децата, тихите вечери с любимия ми мъж. Обичам морето във всички сезони. За тези простички радости не ми достига времето.”

Какво да очакваме от Бижуто.

„Красота във всичките и форми”

Посетете ни на адрес:

София

Бул. „Александър Стамболийски” 55А

www.facebook.com/bijuto.sofia

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да