Покойната Емма Москова върна Рогозенското съкровище на Враца

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6196059 www.24chasa.bg
Емма Москова - финна и аристократична

Сбогуваме се с бившия министър

на културата в неделя от 14 ч в

черквата “Свети Седмочисленици”

Една среща между министър Москова, голямата актриса Невена Коканова (вляво)  и Иван Костов - дали са си говорили за театър?
Една среща между министър Москова, голямата актриса Невена Коканова (вляво) и Иван Костов - дали са си говорили за театър?

"Бог да прости майка ми.” Това написа в четвъртък по обед бившият министър на здравеопазването Петър Москов. Така синът съобщи за кончината на Емма Москова, която бе министър на културата в правителството на Иван Костов (1997-2001 г.).

Емма Москова се среща със заместника си на министерското кресло -. композитора проф. Божидар Абрашев.
Емма Москова се среща със заместника си на министерското кресло -. композитора проф. Божидар Абрашев.

Под статуса стотици приятели изказват съболезнования на Москов.

Поклонението пред паметта ѝ е в неделя от 14 ч в черквата “Свети Седмочисленици” в София.

“В живота си съм имал различни срещи. Една от важните е с Емма Москова! Тя беше личност, която ме научи на нещо много важно: че дори и в политиката може да бъдеш почтен! И да съхраниш човешкото си достойнство! Ще я помня, защото общуването с нея беше привилегия и удоволствие! Ще ми липсва... Поклон!”, написа известният журналист и тв продуцент Георги Тошев, който бе и съветник на министър Москова. Той допълни, че именно благодарение на Москова и на нейната воля у нас влиза европейското законодателство за авторските права - край на пиратството. Тя е човекът, който истински цени хората на изкуството и приема културата като “консенсусна зона”.

“Една безкрайно интелигентна, почтена и достойна жена. Много я обичах. Дълбок поклон!”, казва и бившият посланик във Франция и ООН Стефан Тафров.

Емма Москова е родена на 8 юли 1934 г. в София.

Завършва две висши образования - архитектура във Висшия институт по архитектура и строителство в София и история в Софийския университет “Св. Кл. Охридски”. Първоначално работи в “Софпроект” като проектант и ръководител на група.

Специализирала е реставрация в Рим и Париж.

Била е директор на Националния институт по опазване на паметниците на културата.

Преподавател по архитектура във Висшия институт по архитектура и строителство - София.

Емма Москова бе омъжена за д-р Стефан Москов, племенник на известния социалдемократ д-р Атанас Москов, и имат едно дете - Петър Москов.

Нарекоха я “скучната дама на културната реформа”, когато стана министър в правителството на Иван Костов. Емма Москова като министър не демонстрира салонен живот и почти не пътува в чужбина. В една сводка за министерските преходи зад граница шефката на културното ведомство се е наредила на последно място. В Япония откри изложба на старинни ръкописи и отиде при папата за 24 май. Но Рим тя познава като десетте си пръста от специализацията си по реставрация. И не досади със снимки и спомени от аудиенцията.

Емма Москова въобще не биеше тъпан за своите акции. Типично за зодиакалния си знак Рак оставя работата да говори за майстора. И греши. Не само по българските земи, но особено по тях, не се цени скромността. Липсата на реклама на това, което прави в културната област, беше най-слабата част от дейността ѝ.

Враговете ѝ

усещат

къде е уязвима

и там я удрят

Най-често я тълкуват демагогски. Обвиниха я, че започва театрална реформа, а е спец по паметниците на културата и не разбира от театър.

“Аз не давам оценки, за това други са подготвени - защити се професорката. - Аз следя логиката и съм задължена да уловя тенденциите.”

Веднага след назначаването ѝ за министър се помъчиха да извадят кирливи ризи. Докато била шеф на Института за паметниците на културата, се опълчила срещу прекатегоризацията на ценни сгради в Русе. Така спряла тяхната реставрация и ги обрекла на смърт. Разбра се обаче, че такава стъпка може да направи само финансовото министерство.

Използваха нейната защита на родните авангардисти и я обвиниха, че не мисли за народа.

Правела се на

префърцунена

аристократка

Москова наистина има вид на руска графиня от миналия век. Един от любимите ѝ тоалети е бяла якичка с дантелени джуфки върху тъмен тайор.

Тя не е динамична, говори, без да се гневи, внася спокойствие. Една астроложка обясни умението ѝ да уталожва и сдобрява с ключовото число 6 - по началната буква на името ѝ.

Типично “рачешко” е противоречието между консерватизма, придържането на министър Москова към ред и правила - от една страна, и дейността ѝ на модерен управленец.

Тя има буржоазни схващания за семейството. Твърди, че възпитанието започва между стените на дома и не бива да разчита само на държавата. Расте в стар интелигентски род и е свързана с друг представител със синя кръв чрез мъжа си Стефан Москов - роднина на легендата на социалдемократите у нас Атанас Москов, издънка на богата търговска фамилия.

Чувството за чест и достойнство не е на почит в българската политика. Но Емма Москова прибавя към него къртовското си трудолюбие - мнозина от чиновниците ѝ проклинат работата ѝ до среднощ -

и се преборва с

нагласата

на Иван Костов

да гледа на културата като на последна грижа. Това е първата ѝ победа като министър. Тя свърши повече от най-ухажваните си колеги. Всъщност направи всичко, което поиска. Може би защото си поставя само изпълними задачи.

Първия си приоритет Емма Москова формулира през май 1997 г. - да иска постоянен процент от бюджета. Пет години преди това тогавашният финансов министър Иван Костов отдели на културното министерство мизерните 0,5 на сто от бюджета. Той смяташе, че почти никой творец не заслужава внимание заради това, че е работил при цензура, демагогия и верноподаничество.

После премиерът не се меси в делата на културната министърка и ѝ дава рамо. Може би влияние има и президентът Петър Стоянов, който демонстративно ухажва интелектуалците и се смята от тяхната черга.

Министърка и президент започнаха награждаването с ордените “Стара планина”, което много се харесва на творците.

Москова говори за закона за закрила на културата като за мечта. Но той става реалност и за първи път след 1990 г. има черно на бяло правила за опазване на културните продукти.

Тя не одобрява преместването на Националния исторически музей в Съдебната палата преди години. Докато е министър, урежда имотът да се върне на юристите.

Според бившата министърка е напълно справедливо да се върне Паисиевата история там, откъдето незаконно е изнесена. Както е справедливо да се върне Рогозенското съкровище във Враца, където е открито.

Най-тежкият

период

за Емма Москова бе през лятото на 1997 г., когато обяви старта на културната реформа. До небесата вдигнаха вой за смъртта на театъра. Нарекоха я убийца.

Сигурно се е чувствала

несправедливо

оплюта

Сред егоизъм и частни интереси тя се е видяла неразбрана.

Не може да се каже, че реформата в културата е завършена. Тя не е като да копаеш кладенец и да му видиш водата. Но Емма Москова постигна най-важното, което искаше - пари да се дават за свършена работа, а не за щатно присъствие. Театрални представления се продават, а не се изпращат като държавна делегация. Никога досега не е имало такъв интерес към театъра ни като пазарен продукт.

Това е справедливо за хората, които са талантливи и пробивни, смята Москова.

Тя знаеше, че като министър ще има и сътресения, и неуспехи. Но беше сигурно, че никой няма да ѝ благодари.

Така и се случи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта