Гръмнат ли взривове, първи в опасната зона е Валентин Радев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6207437 www.24chasa.bg
2009 г. Валентин Радев и тогавашният американски посланик Джеймс Уорлик пред купищата гилзи и парчета от взривени снаряди в района на складовете край Челопечене.

В семейството на новия вътрешен министър първа с ГЕРБ

се  ангажира съпругата му Лорита

Ако близо до вътрешното министерство открият взривно устройство, нищо чудно пръв до него да стигне самият министър. Но не да гледа как работят специалистите от СОБТ, а да изкаже компетентно мнение за обезвреждането му. Защото новият МВР шеф Валентин Радев е един от най-известните ни експерти по боеприпаси и взривни вещества.

Валентин Радев като депутат
Валентин Радев като депутат

Радев е полковник от запаса от Българската армия. Почти целият му военен стаж е преминал сред оръжия и боеприпаси. Той е вторият представител на армията, който за годините на прехода оглавява МВР. Първият бе ген. Чавдар Червенков в служебния кабинет на Ренета Инджова в далечната 1994 г.

Съпругата на Валентин - Лорита
Съпругата на Валентин - Лорита

Името на Радев нашумя, след като през лятото на 2008 г. гръмнаха военните складове край софийското село Челопечене. Полковникът бе един от първите, които дръзнаха да стъпят в кратерите, останали от стотиците тонове снаряди, авиобомби и гранати.

Зам.-министър Радев награждава редник Найден Илиев за безценната помощ в разгадаването на взривателя за мината, убила деца в Крумовград.
Зам.-министър Радев награждава редник Найден Илиев за безценната помощ в разгадаването на взривателя за мината, убила деца в Крумовград.

Там той изкара почти цяла година. Журналистите помнят как пръв ги поведе по единствената пътека през лунния пейзаж на хиляди гилзи и невзривени боеприпаси.

Полковник Радев разяснява мерките за безопасност на репортерите, които първи влизат в района на взривените складове край Челопечене
Полковник Радев разяснява мерките за безопасност на репортерите, които първи влизат в района на взривените складове край Челопечене

Затова и никой не се учуди, когато Николай Младенов, номиниран за военен министър в първия кабинет на Бойко Борисов, покани Радев за свой заместник. В масивната сграда до Народния театър Радев изкара 4 г. След това натрупа депутатски стаж от парламентарната група на ГЕРБ в две народни събрания - 42-ото и 43-ото. Избран бе и в последното - 44-о Народно събрание.

В семейство Радеви обаче първа с ГЕРБ се ангажира съпругата на Валентин - Лорита. Преди почти 10 г. тя се набива в очите на тогавашния столичен кмет Бойко Борисов като лидер на екосдружение и върл противник на балирането на софийския боклук. Тогава тя е лидер на протестите в квартал “Дружба” срещу площадката при гара “Искър”, на която извозваха балите. Борисов я поканил на разговор и ѝ предложил

да реализира

екологичните си

възгледи в общината Така Лорита става шеф на комисията по екология в Столичния общински съвет, познават я като борец за запазването на зелените площи. С работата си вече трети мандат като общински съветник от ГЕРБ е спечелила уважението и доверието не само на колегите си в СОС, но и на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Двамата с Валентин имат син и дъщеря. Орлин е на 32 г. и развива собствен бизнес с компютърни технологии и биохрани. А 2 г. по-малката Далия вече е утвърден стоматолог.

Валентин Радев е роден на 6 февруари 1958 г. в Елин Пелин. Той притежава рядката специалност инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества от Висшето военно артилерийско училище в Шумен.

Освен това е защитил аспирантура по аеродинамика и балистика във Военния научно-технически институт в София, а от 1983 г. става научен сътрудник там. След това е бил хоноруван преподавател в УНСС и НБУ.

В периода 1999-2002 г. е зам. директор и директор на Института за перспективни изследвания на отбраната. От 2005 г. е председател на Сдружението на специалистите по боеприпаси в България.

След Челопечене, където за луд късмет нямаше човешки жертви, Радев е сред първите, които влизат в района на тежките взривове край Петолъчката и в изпепелените складове край Горни Лом.

Най-опасно било при Петолъчката заради очаквани вторични експлозии. В такива случаи важи 24-часова забрана за влизане в опасния обект. Тя обаче е полицейска норма, затова експертите от армията изчакали едва 20 минути. Умишлено не взели каски и бронежилетки, за да не уплашат войниците, които по-късно трябвало да започнат прочистване. Знаехме къде да стъпваме и какво да правим, си спомня Радев. “Когато знаеш, че вътре има хора и че можеш да ги спасиш, мислиш по друг начин, границата на страха се размива. През цялото време

усещах, че дишам

прахта на убитите”,

твърди той.

При Горни Лом опасността била далеч по-малка. Там не очаквали вторични взривове, защото първичната експлозия в двата склада е била толкова мощна, че буквално е изпепелила намиращите се там хора.

Особено показателен за човека и специалиста Радев е разказът на един от неговите ученици - Найден Илиев. Той видял за първи път Радев като студент в края на 90-те години. Тогава Валентин бил главен асистент в УНСС по специалността “Въоръжение и техника”. Един светъл ден Радев влязъл в аудиторията и се представил: “Аз съм полковник Радев”. В отговор на това откъм студентските банки прозвучало: “Аз пък съм редник Илиев”.

Оттогава двамата са

на “полковник Радев”

и “редник Илиев”,

на шега, разбира се.

Найден и до днес пази първите публикации на Валентин Радев за защита от самоделни взривни устройства. Най-яркият му спомен е от 2010 г. Тогава взривател за противотанкова мина уби деца при нещастен случай в Крумовград. “Редник, помагай”, се обадил зам.-министърът на Найден. Двамата обменяли информация всеки ден. От свои колеги Найден получил стотици дискове с данни за боеприпаси. Накрая стигнал до извода, че в случая става дума за взривател за съветска противотанкова мина, а как е дошъл той в България, остава и загадка и до днес. Вероятно е пристигнал по време на някое учение през 80-те години.

За тази помощ на официална церемония зам.-министър Радев връчил на редник Илиев награда – щик-нож за автомат “Калашников”. Той заел достойно място в уникалната колекция на редника от няколкостотин щик-ножове за “Калашников”, която по редица мнения е най-пълната в света.

За пореден път полковник Радев помогнал на редник Илиев през 2013 г. Тогава младежът сключил договор с либийското военно министерство за унищожаване на планините боеприпаси, останали след революцията срещу Кадафи. Когато Найден получил списъка на опасните муниции, които му предстояло да обезвреди, депутатът Радев излязъл от парламента, отворил багажника на колата си и му подарил няколко макета и разрези на боеприпаси. Да разглобиш макета и да си наясно с него, това спасява живот, твърди редник Илиев.