Порожанов - абсолютният експерт

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6207631 www.24chasa.bg
РУМЕН ПОРОЖАНОВ

Той е работохолик. Лъв, на когото е невъзможно да се влияе

Край на скатаването в земеделското министерство. В него влиза администратор, който не търпи някой да не си върши работата. Когато Румен Порожанов пое за първи път държавен фонд “Земеделие” през 2011 г., беше представен от тогавашния министър на земеделието Мирослав Найденов като “топниво експерт”. И той го доказа с действията си в една от най-сложните за управление държавни структури у нас, която с право наричат най-голямата българска банка с плащания от 2-3 млрд. лв. годишно.

Следващите дни ще са ключови за всички директори на дирекции в агроведомството и за десетките второстепенни ръководители на агенции и служби.

С всеки предстои разговор и само готовите да издържат на бурния ритъм на новия агроминистър могат да бъдат спокойни. Порожанов е известен работохолик и сега няма да почива по Гергьовден, за да въведе бързо ред в “земеделската къщичка”. А тя беше поразбутана от служебния министър проф. Христо Бозуков, който дори започна мандата си с поисканата с неясни мотиви и дадена от Порожанов оставка като шеф на фонд “Земеделие”. Там той се превърна в кошмар за чиновниците, които чакат да им свърши работното време, защото особено при кампании по плащания и обработка на проекти не се излизаше от сградата, докато работата не приключи. Сега обаче на Порожанов ще му се наложи да пътува доста повече - и в страната, и в чужбина.

Формата и кондицията си новият земеделски министър поддържа със спорт.

Почти всяка сутрин е във фитнеса. Когато има възможност кара ски. С голямо удоволствие играе и тенис на корт.

Порожанов е зодия Лъв, роден на 17 август 1964 г. в София. И в земеделския сектор знаят, че на него много трудно му се влияе. Заради многото интереси, естествено, свързани с пари в земеделието, не е тайна, че Порожанов има много врагове.

Признава, че е засегнал сериозни икономически интереси в името на изчистване на лошия имидж на фонд “Земеделие”, преди да поеме ръководството му. Но е човек, който казва за себе си, че стоически може да издържи всякакви глупости, които се пишат за него.

Новият министър е наясно, че fake новините ще го преследват. То и мандатът му започна с такава, че е от патриотите, което дори беше съобщено от националната телевизия. Сега всички чакат от Порожанов да реши с магическа пръчка натрупаните с години проблеми в земеделието.

“Имаме си проблеми в някои от системите, които непрекъснато се пропускат с надеждата следващият да ги оправи. Говоря за “Напоителни системи”, както и за други второстепенни разпоредители, които изпитват трудности. Затова трябва да положим усилия те да бъдат стабилизирани юридически и финансово”, каза новият земеделски министър.

За Порожанов семейният му живот е тема табу. Той не желае да прехвърля към близките си огромното напрежение, на което е подложен вече години. И смята, че за хората не това е важно и интересно, а как си върши работата.

Интересна случка от личния му живот, която разказа за първи път пред “24 часа”, е свързана с ученическите му години. Порожанов е завършил техникума по слаботокова електротехника “А. С. Попов”, който по това време е сред най-елитните училища в столицата. В него 2/3 са били деца на активни борци, а останалите влизали само с отлични оценки. На изпита по математика Порожанов изкарва 5,75 и е приет съобщителна техника. Любопитното е, че допуска няколко дребни грешки заради желанието си да се докаже пред родителите. Те го оставят за изпита пред техникума и отиват на кино от 10 часа. Младият Порожанов обаче набързо решава задачите, вместо да стои до края, който е в 12 ч, и още в 10 без петнайсет цъфва пред киното за ужас на родителите си.

Именно сметките обаче се оказва, че го влекат повече от техниката, и затова след средното си образование единствен от випуска си избира да учи в икономическия университет, тогава ВИИ “Карл Маркс”. Той е защитил две магистърски степени - по аграрен бизнес, икономика и мениджмънт и по отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт. После има специализации по публични финанси, публично управление и структурни реформи в Joint Vienna Institute - Австрия, и в САЩ.

Порожанов има дълъг професионален стаж в Министерството на финансите. Започва работа там през 1992 г., като до 2009 г. последователно заема от експертни длъжности до директор “Финанси на реалния сектор”. После в периода 2009-2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите Симеон Дянков, след което поема фонд “Земеделие”. През 2014 г. е избран за министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки.

На 27 ноември 2014 г. УС на фонд “Земеделие” за втори път единодушно избира Румен Порожанов за изпълнителен директор. И така до началото на февруари, когато Бозуков започна с него чистката в земеделието. Но само след 3 месеца му се наложи именно на Порожанов да предаде поста.