Ретро велосипедисти пият "Брунело" и изкачват Тоскана

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6220419 www.24chasa.bg

“Ероика” събира всяка година до Сиена хиляди колекционери на
винтидж колела

Представете си Тоскана, както я знаете от картичките - вълнисти зелени хълмове, върху които се извисяват замъци, а в низините им бели пътчета лъкатушат живописно сред лозя, маслинови дървета, кипариси и храсти във всички цветове на дъгата. Тревата навсякъде изглежда като току-що окосена. Добавете към всичко това и колоездачи, облечени като от 30-те години, които въртят педалите на ретро велосипедите си, но без да се натягат кой знае колко.

Това е “Ероика” – инициативата, измислена преди 20 г., за да събира всяка пролет в Тоскана хора от цял свят, влюбени във велосипедизма от едно време, когато за допинг са служели единствено добрата храна и вино. И днес, както и по-рано, за трасе се ползва само белият път, който се гали в лозя и цветя.

Тосканските пейзажи са истинска наслада за окото по време на надпреварата на ретро велосипедистите.
Тосканските пейзажи са истинска наслада за окото по време на надпреварата на ретро велосипедистите.

Асфалтът е

"Брунело" е едно от най-скъпите червени вина в света.

строго забранен

Лучано Берути (вдясно) изкачва тосканските хълмове с колелото си.
Лучано Берути (вдясно) изкачва тосканските хълмове с колелото си.

Над 1000 души от всяка възраст и националност се събраха на 5-7 май на купон в Монталчино, родината на световноизвестното вино “Брунело” - само така може да се нарече събитието, в което любовта към колоездачния спорт се потапя в прелестна природа, кухня и вино. Тази инициатива се нарича “Ероика”, или на български “Героика”, в чест на едновремешните италиански шампиони Джино Бартали и Фаусто Копи. През 40-те години на миналия век те са стигали геройски до победите си - само с помощта на мускули, пот и невероятни усилия. По онова време не са съществували нито технологии, нито допинг, нито енергийни напитки, които да “помпат” колоездача.

Много участници в
Много участници в "Еротика" са облечени в ретро стил.

“Бяхме се събрали четирима приятели на маса. Говорехме си как голямата италианска магистрала А1, която от юг отива до север, минава от дясната страна на нашата зона. Националните жп линии пък минават отляво, така че ние останахме встрани и от двете и сме като отцепени от големия туристически трафик”, разказва основателят на “Ероика” Джанкарло Брочи. Така на влюбения във велосипедизма и в италианските митове в този спорт Джанкарло му хрумва идеята за ретро събитието. От една страна, тя се възползва именно от липсата на асфалтови магистрали, от друга - привлича като магнит туристи от цял свят.

Град Мончалчино привлича хиляди туристи.
Град Мончалчино привлича хиляди туристи.

Не че зоната на Монталчино, Вал д'Орча, Баньо Виньони, Гайоле ин Кианти и Буонконвенто (между Сиена и Гросето) има нужда да се рекламира. Като оставим настрани вълшебните пейзажи и замъци, местното сирене и вино също са невероятни и привличат като магнит туристи. Къде на шега, къде наистина, но

Зрелите сирена, покрити с листа от салвия и розмарин, са един от специалитетите в зоната на Молтанчино.
Зрелите сирена, покрити с листа от салвия и розмарин, са един от специалитетите в зоната на Молтанчино.

мнозина ги

Ретро автобуси возят туристите.
Ретро автобуси возят туристите.

използват като

Монталчино е украсен с фланелки на колоездачи по време на
Монталчино е украсен с фланелки на колоездачи по време на "Ероика".

подкуп

С бутилка “Брунело Ризерва” от няколкостотин евро може много лесно да спечелиш добронамереността на някого.

Речено - сторено, така през 1997 г. Джанкарло Брочи дава началото на най-емоционалната велосипедна инициатива с ретро вкус. В нея всичко е винтидж – много от участниците се обличат в едновремешни облекла. Улиците на Монталчино също се преобличат в ретро стил. За украса им служат едновремешни колоездачни фланелки, които се веят по стълбове и жици. Ретро автобуси пък разхождат туристите из тосканските хълмове наоколо. Целият град се оглася по високоговорители от архивни радиохроники от времето, когато италианските шампиони са печелели джирото на Италия и Франция на границата на силите си.

“Ероика” събира

всяка година до

Сиена хиляди

колекционери на

винтидж колела

Единственото условие за участие в една от четирите надпревари сега (171, 102, 70 или 46 км) е велосипедът да е отпреди 1987 г. В “Ероика” обаче

се участва заради

купона, а не заради

победата

Мнозина от велосипедистите едва се дотътрят до финала от умора, но не от каране, а от преяждане или препиване. По време на “Ероика” се яде нонстоп, защото четирите квартала на Монталчино също се състезават помежду си кой да привлече повече народ на масите си. Жените от всеки квартал готвят, за да нагостят гостите и участниците.

Сред главните герои на събитието са т.нар. грегари – това са шерпите на колоездачите шампиони, хората, които служат за всичко, за да им помогнат да победят. Те са като сенки на големите, като “професионални” мулета, които им разчистват пътя. Всяка година имената на грегарите се регистрират предварително в официален списък - те участват и в другите инициативи около колоездачната надпревара.

Артисти, певци, художници изпълват улиците със спектаклите си, а за местните ресторанти и магазини всичко това е повече от добре дошло.

Около замъка на

Монталчино мирише

още от ранна утрин

на печено глиганско

месо,

местен специалитет. До него се намира и пазарът на открито на резервни части за ретро велосипеди.

“Ероика” жъне невероятен успех още с раждането си преди 20 г. От цял свят започват да валят предложения марката да бъде изнесена и в други страни. Изискването към всички кандидати, които искат да домакинстват такова събитие, е да предложат в едно бели пътища, красиви хълмове, висококачествена кухня и вино, история и култура. В момента “Ероика” се провежда ежегодно и в САЩ (Калифорния), РЮА (Кейптаун), Япония, Великобритания, Испания, Холандия, Уругвай. В Тоскана пък тя се организира през април в Буонконвенто, през май в Монталчино, а през октомври в Гайоле ин Кианти.

Италианец на 73 г.

кара велосипед

на 110 г.

73-годишният Лучано Берути е един от символите на “Ероика”. Той е и звездата, която канят на всички издания на “Ероика” по света. Роденият близо до Савона, област Лигурия, симпатичен бивш зъботехник е пропуснал единствено първото издание, само защото не знаел за него. С велосипед “Пежо” от 1907 г. той изкачва без помощ хълмистите пътища на Тоскана. Лучано взема веднага присърце предложението да се снима за “24 часа” с уговорката, че иска да получи брой от вестника, който да постави в Музея на велосипеда. В основания от Берути музей в Косерия, Лигурия, има богата колекция от исторически велосипеди, колоездачни екипи, аксесоари и изрезки от вестници.

“Участвал съм в 31 издания на “Ероика” в Италия и по света и навсякъде хората ме посрещат с обич и симпатия. Карам велосипед от 1907 г. и с него изкачвам прекрасните хълмове на Тоскана. За мен Джанкарло Брочи, който измисли “Ероика” през 1997 г., е гений. Всички по света сега искат “Ероика” . Неотдавна се върнах от Калифорния, а преди това бях в Уругвай и в Южна Африка. Следващата седмица пък заминавам за Япония, а после ще ходя и в Канада. “Ероика” предлага автентичните стойности на здравия, чистия колоездачен спорт, но също и на най-доброто развлечение. Към това се прибавят и пейзажите, които съзерцаваш, докато изкачваш с велосипеда си - Тоскана за мен е най-красивата италианска област. Аз съм роден в Лигурия, но жена ми я взех от Полша - и аз навремето обикалях по света.

Знам, че интерес да

провеждат “Ероика”

са проявили от

България и Литва”, разказва за “24 часа” Лучано Берути.

Той кара 110-годишното си колело от двайсетина години, когато му го подарява един циганин. “Бях приятел на едни цигани и те ми го дадоха. Реших да пробвам как се е карало едно време и видях, че мога да изкачвам височини и с този велосипед. С него съм преминал по маршрутите и на Джиро д'Италия, както и по тези на колоездачната обиколка на Южна Франция.”

Берути кара и на предишната “Ероика” в тосканското селище Гайоле ин Кианти, където през есента участваха над 5000 велосипедисти.

“Казват, че съм символът на “Ероика”, затова ме канят навсякъде”, допълва Берути. Картина с неговия лик отскоро краси и изложбата на тема ретро велосипеди в Театъра на Монталчино.