Българин управлява УЕФА близо 30 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6256252 www.24chasa.bg
Михаил Дафинов (вдясно) управлява УЕФА като заместник-генерален секретар близо 30 години.

На 15 март 2011 година Мишел Платини и Джани Инфантино подписват некролог, в който съобщават, че е починал Мишел Дафиноф, един от хората, които имат огромни заслуги за УЕФА. Българин, който 30 години управлява евроцентралата като заместник на генералния секретар, който обаче у нас е напълно непознат. Днес Инфантино е президент на ФИФА, а Платини изтърпява наказание за непочтени сделки със Сеп Блатер.

Юристът Михаил Дафинов наистина е един от хората, които са управлявали УЕФА близо 3 десетилетия. Той влиза в централата през май 1961 г. като помощник на генералния секретар Ханс Бертенгер.

В документите през годините може да се открие малко за дейността на българина, но е достатъчно да се види, че е бил един от най-високопоставените служители в евроцентралата.

Той е човекът, който организира първия офис в историята на организацията в Базел. След това поема и финансите на УЕФА в доста тежки моменти за организацията.
Михаил Дафинов е роден на 6 април 1925 г. Започва да работи във федерацията по футбол и олимпийския комитет от 1950 г., като задачата му е да превежда на шефа на делегацията. Знае перфектно френски и немски, ползва английски и руски. Напуска България след игрите в Рим и се явява на конкурс в УЕФА, когато се установява в Швейцария.

Митичният генерален секретар Ханс Бангертер дори му издава пълномощно за негов представител. След това за кратко помага и на Герхард Айгнер, който поема поста на генерален секретар на УЕФА.

По време на престоя си в евроцентралата българинът е близък и работи с петима
президенти - Ебе Шварц (Дания), Густав Видекер (Швейцария), Артемио Франки (Италия), Жак Жорж (Франция) и Ленарт Йохансон (Швеция).

Дафинов се връща в България за първи път чак през 1991 г., когато сме домакини на изпълкома на УЕФА. “Тогава Мишо Касабов трябваше да му гарантира, че никой няма да го преследва в родината. Спомням си, че бе много развълнуван. Много фин човек, който разбираше доста от футбол”, спомня си бившият международник в БФС Бончо Тодоров.
Тогава Дафинов се среща за първи път със сестрите си, които живеят в София.
“Направихме и една среща, на която присъстваха бившият председател на федерацията Димитър Николов, бившият международник Дочо Нанов. Беше нещо изключително”, допълва Тодоров. Той за първи път се среща с Михаил Дафинов през 80-те години на миналия век в централата на УЕФА.

Главната задача на българина е била да координира работата на всички комисии в евроцентралата, пише в документите на евроцентралата.

“Безкрайно уважаван заради своя професионализъм и изключително познание на материята”, се казва в официалното съобщение на евроцентралата за смъртта на българина.

В първите години на организацията тя е имала точно трима служители и един от тях е Михаил Дафинов.

През 2005 година Иван Славков организира в София тържество за 80-ата годишнина на известния деятел на европейския футбол. Прави го в барчето на тогавашната нова сграда на БФС.

Българска връзка има и в самото основаване на УЕФА Тя е стартира на 15 юни 1954 г. в Базел от 25 държави, като една от тях е и България. Подписът под учредителния протокол е на Стоян Орманджиев, по това време съюзен треньор към Върховния комитет за физическа култура и спорт. Не е ясно защо точно той води родната делегация, а не някой от федерацията. Орманджиев обаче знае езици, което вероятно е натежало в случая.

Всъщност Европа се сеща доста късно да си направи континентална федерация. Това става, след като се губи водещата роля във ФИФА заради новоприети страни членки, като всяка от тях получава по един глас. В един момент европейците са изтласкани. В Южна Америка вече има обединение. КОНМЕБОЛ е създаден малко след като се прави ФИФА през 1916 г.

Основатели са 30 държави, като някои от тях ползват и свои пълномощници, като например СССР представлява и Чехословакия. Румъния и Полша закъсняват, но в крайна сметка подписват протокола.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.