Българин управлява УЕФА близо 30 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6256252 www.24chasa.bg
Михаил Дафинов (вдясно) управлява УЕФА като заместник-генерален секретар близо 30 години.

На 15 март 2011 година Мишел Платини и Джани Инфантино подписват некролог, в който съобщават, че е починал Мишел Дафиноф, един от хората, които имат огромни заслуги за УЕФА. Българин, който 30 години управлява евроцентралата като заместник на генералния секретар, който обаче у нас е напълно непознат. Днес Инфантино е президент на ФИФА, а Платини изтърпява наказание за непочтени сделки със Сеп Блатер.

Юристът Михаил Дафинов наистина е един от хората, които са управлявали УЕФА близо 3 десетилетия. Той влиза в централата през май 1961 г. като помощник на генералния секретар Ханс Бертенгер.

В документите през годините може да се открие малко за дейността на българина, но е достатъчно да се види, че е бил един от най-високопоставените служители в евроцентралата.

Той е човекът, който организира първия офис в историята на организацията в Базел. След това поема и финансите на УЕФА в доста тежки моменти за организацията.
Михаил Дафинов е роден на 6 април 1925 г. Започва да работи във федерацията по футбол и олимпийския комитет от 1950 г., като задачата му е да превежда на шефа на делегацията. Знае перфектно френски и немски, ползва английски и руски. Напуска България след игрите в Рим и се явява на конкурс в УЕФА, когато се установява в Швейцария.

Митичният генерален секретар Ханс Бангертер дори му издава пълномощно за негов представител. След това за кратко помага и на Герхард Айгнер, който поема поста на генерален секретар на УЕФА.

По време на престоя си в евроцентралата българинът е близък и работи с петима
президенти - Ебе Шварц (Дания), Густав Видекер (Швейцария), Артемио Франки (Италия), Жак Жорж (Франция) и Ленарт Йохансон (Швеция).

Дафинов се връща в България за първи път чак през 1991 г., когато сме домакини на изпълкома на УЕФА. “Тогава Мишо Касабов трябваше да му гарантира, че никой няма да го преследва в родината. Спомням си, че бе много развълнуван. Много фин човек, който разбираше доста от футбол”, спомня си бившият международник в БФС Бончо Тодоров.
Тогава Дафинов се среща за първи път със сестрите си, които живеят в София.
“Направихме и една среща, на която присъстваха бившият председател на федерацията Димитър Николов, бившият международник Дочо Нанов. Беше нещо изключително”, допълва Тодоров. Той за първи път се среща с Михаил Дафинов през 80-те години на миналия век в централата на УЕФА.

Главната задача на българина е била да координира работата на всички комисии в евроцентралата, пише в документите на евроцентралата.

“Безкрайно уважаван заради своя професионализъм и изключително познание на материята”, се казва в официалното съобщение на евроцентралата за смъртта на българина.

В първите години на организацията тя е имала точно трима служители и един от тях е Михаил Дафинов.

През 2005 година Иван Славков организира в София тържество за 80-ата годишнина на известния деятел на европейския футбол. Прави го в барчето на тогавашната нова сграда на БФС.

Българска връзка има и в самото основаване на УЕФА Тя е стартира на 15 юни 1954 г. в Базел от 25 държави, като една от тях е и България. Подписът под учредителния протокол е на Стоян Орманджиев, по това време съюзен треньор към Върховния комитет за физическа култура и спорт. Не е ясно защо точно той води родната делегация, а не някой от федерацията. Орманджиев обаче знае езици, което вероятно е натежало в случая.

Всъщност Европа се сеща доста късно да си направи континентална федерация. Това става, след като се губи водещата роля във ФИФА заради новоприети страни членки, като всяка от тях получава по един глас. В един момент европейците са изтласкани. В Южна Америка вече има обединение. КОНМЕБОЛ е създаден малко след като се прави ФИФА през 1916 г.

Основатели са 30 държави, като някои от тях ползват и свои пълномощници, като например СССР представлява и Чехословакия. Румъния и Полша закъсняват, но в крайна сметка подписват протокола.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.