Оперна прима от Аржентина откри родата на баща си в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6257240 www.24chasa.bg
Аржентинската оперна прима Силвия Жотеф, в чиито жили тече българска кръв

Оперна прима от Аржентина откри живи роднини на баща си в България, след като потърси помощта на "24 часа"

“Толкова съм щастлива, че намерихте роднини на татко в България. Нямам думи, с които да ви благодаря. С нетърпение чакам да се свържа с тях.”

Това са първите думи на Силвия Адриана Жотеф от Буенос Айрес, когато разбира, че сме открили роднини на баща й Маринчо в България. Дъщерята бърза да съобщи новината на 93-годишната си майка. Двете още помнят болката, която изпитвал българинът, когато ставало дума за родината.

Силвия е оперна прима от Аржентина. Захванала да търси близките на баща си в България преди няколко години,

за да сбъдне

предсмъртната му

мечта

“Винаги съм искала това и неведнъж съм правила опити, но без успех”, споделя аржентинката.

Тя разказва, че Маринчо и няколко негови приятели от България пристигнали в Аржентина на 14 ноември 1930 г., когато той бил на 23 години. Там започнал да се нарича Марино. Установил се е в град Лухан и отворил магазин за плодове и зеленчуци. Там се запознал с майка й, която била само на 15 години. Двамата се оженили след съдебно разрешение, защото тя била непълнолетна.

След време семейството се преместило от Лухан в Сюдадела. Там се родили дъщерята Марина и синът Карлос, а Маринчо започнал да се занимава с претопяване на тенджери. Постепенно изгубил връзка и със сънародниците си, с които пристигнал в Аржентина, защото жена му, която била медицинска сестра, била много ревнива.

После семейството заминало за Буенос Айрес. Маринчо бил над 50-годишен, когато се родила най-малката му дъщеря Силвия. Фамилията живеела в голяма къща, в чийто заден двор имало навес. Там бащата имал хоби да прави маси и столове. Когато Силвия била 6-годишна, голямата й сестра заминала за САЩ.

Таткото много тъгувал

по родината

и събирал подаръци, за да ги прати на близките си в България. За съжаление, не успял, защото не знаел добре испански. По-късно научил езика по свой начин, но прекъснал връзката с България, защото всеки спомен за родината и близките му носел много тъга.

Когато ставало дума за родното място, емигрантът се натъжавал и се скривал от децата и жена си, за да не го виждат, че плаче. Постоянно гледал облаците и тъжно мълчал, а близките му избягвали да го разпитват. Веднъж, както седели, Маринчо казал на Силвия: “Дъще, след малко тези облаци ще минат и над къщата на братята ми.” И после започнал да плаче.

Баща й много обичал природата и успял да предаде тази любов и на дъщеря си. Понеже пеел добре, момичето пеело с него, а той често й казвал: “Запей, дъще, защото, като те слушам, все едно чувам сестра ми Деша.”

По-късно пеенето станало професия на Силвия. Освен че е пяла на най-големите и авторитетни сцени в страната, тя преподава оперно пеене. Преди време мечтаела да работи в “Колон” - един от най-големите театри в света, за

да събере пари и да

иде заедно с баща си

в България

Един ден обаче здравословното му състояние се влошило. Наложило се да му сложат пейсмейкър. Преди операцията дъщерята го прегърнала и му казала, че всичко ще мине добре и двамата ще могат да пътуват до родината му. Маринчо се разплакал горчиво. Тогава дъщерята го попитала дали плаче за сестра й Марина, която е чак в Америка, а той отговорил, че плаче от мъка, защото си отива, а не услял да види майка си, сестрите и брат си в България. Дъщерята го уверила, че ще се възстанови и ще успеят да пътуват, но таткото само поклатил глава:

“Аз умирам”

Силвия, майка й и брат й останали в болницата, за да чакат резултата от операцията. Внезапно излязъл силен вятър и започнал да блъска прозорците. Силвия почувствала, че баща й няма да издържи. Така и станало.

След смъртта му, за да изпълни неосъществената му предсмъртна мечта, дъщерята направила опит да намери връзка с роднините му в България чрез Аржентино-българската фондация, но без успех. После се свързала с българо-колумбийската фондация “Алианза”. Президентката на “Алианза” Дорис Дукова приела молбата й присърце и я насочила към популярната рубрика на “24 часа”. Дорис - дъщеря на българка и колумбиец, която от 20 години живее в Колумбия, и друг път е помагала на сънародници да търсят близките си. Фондацията, която основава преди 9 г., работи за развитието на културните и образователните връзки между двете страни.

Проучването на “24 часа” по молба на “Алианза” показва, че родното

село на емигранта

Сръбе отдавна носи

друго име

- Малък Вършец. Името на Маринчо и семейството му обаче е запазено в старите фамилни регистри, а роднините са пръснати в София и Варна, показва справка на секретарката на кметството Милка Тодорова по молба на “24 часа”.

“Не помня вуйчо ми Марин - родил съм се по времето, когато той заминал за Аржентина. Помня другия си вуйчо - Атанас. Той също заминал за Аржентина, но по-късно се върнал”, споделя проф. д-р Дочо Пенев, когото откриваме в София.

89-годишният автор

на няколко учебника

по анатомия

и 55-годишната Силвия се падат първи братовчеди. Докторът е син на най-голямата сестра на емигранта - Руска, а Силвия - най-малката дъщеря на Марин. Изселникът имал още брат Атанас и още две сестри - Дешка и Радка.

Тъкмо внука на Радка Иван откриваме във Варна. Той знаел, че баба му има роднини по света, но не знаел как да ги търси.

Проф. Дочо Пенев и брат му също правили опити да намерят семейството на вуйчо си Марин в Аржентина, но без успех. След време разбрали, че жена от Америка идвала в селото да ги търси, но докато им кажат, тя си заминала и така и не се видели.

Проф. Пенев разказва, че

много хора от Сръбе

заминали да търсят

късмета си

в Аржентина

през 20-те и 30-те години. Сред тях били вуйчовците му Атанас и Марин и баща му Пеньо. “Не бяха богати. Тръгнаха, за да помогнат на семействата си, но малцина се завърнаха.” Сред тях бил баща му.

“Бях 4-5-годишен. Помня как тичах да посрещна каруцата, с която си дойде. Не бях на себе си от радост”, разказва професорът. Вуйчо му Марин обаче не се върнал, въпреки че оставил в България жена си Цонка. Тя дълго го чакала да се прибере и накрая се омъжила за друг.

Сега проф. Пенев, който скоро ще навърши 90 г., се надява да успее да се срещне с непознатата си братовчедка. След като намери живи близки в Българиа, и тя се замисля дали да не предприеме пътешествие в родината на баща си. Преди време започнала да посещава празниците на българската общност в Буенос Айрес, организирани от фондация “Аржентина-България”. На един от тях, който се провел в Златната зала на кметството, изпели “Хубава си, моя горо” заедно с 28-годишната си дъщеря Исис Людмила Георгиева, която също учи пеене, а песента от сърце развълнувала емигрантите.

Преди броени дни майката участва с нови изпълнения в традиционния празник за 24 май, организиран от аржентинско-българската фондация в Буенос Айрес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.