Редки тъпанари кроят обир на сейф, босът е Теди Москов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6298750 www.24chasa.bg
Сцена от спектакъла "Редки тъпанари"

Теди Москов се изкачи на сцената на “Сълза и смях”, за да поздрави актьорите си от “Редки тъпанари” с щастливо лице. Не съм го виждал толкова усмихнат и доволен от годините на “Улицата”.

Спектакълът на русенския театър имаше премиера край Дунав през май, наскоро бе показан в “Сълза и смях” с две претъпкани представления едно след друго, а в края на август отива на “Аполония”. Ако има начин някой да го откупи за няколко софийски гостувания, няма да сгреши -

той е от чисто

злато, ще носи

само печалба

“Редки тъпанари” е лъжица за всяка уста, за разлика - да речем, от спектаклите на Теди по Пирандело, изискващи по-интелектуално гледане. Историята е показана като върволица от анекдоти и смехът на зрителите не секва.

Въображението на Теди е работило бясно и спектакълът е истински тедимосковски, както беше “Ромео и Жулиета” в Младежкия театър, с който той се легитимира в София в началото на 90-те г. Може да се състави визуален речник с комичните похвати на режисьора. Има от всякакъв вид. Репликите срещат буквален прочит и ситуацията става нелепа. Или пък очевидно абсурдна ситуация се обяснява буквално на потърпевшия герой и той тутакси става смешен. Рутинни сюжети от битовия фолклор или народната митология се представят като изключителна ценност и обратно, уникални сюжети и отношения се банализират. И в двата случая финалът е смешен.

Историята е семпла, но всичко е в пълнежа

Неколцина дребни престъпници, които никога не са припечелвали с труд (само при споменаването на думата работа им се повдига) се организират да разбият сейф, до който могат да се доберат през жилищен апартамент. Разбира се, там, където очакват да е пусто, се оказва пълно с хора и обратно; там, където трябва да натискат надясно, те поемат наляво и обратно; там, където се очаква да ги посрещнат благосклонно, се отнасят враждебно и обратно. Всичко е объркано и разместено в живота на тези тъпанари. Понякога

хуморът на

ситуациите,

където те нагазват, е с вкуса на италианските битови и любовни щампи, както си го спомняме от комедиите на неореализма. Това е обяснимо - Теди Москов пояснява, че сюжетът е вдъхновен от филма на Марио Моничели “Неизвестни извършители” от 1958 г., който е с Мастрояни, Тото, Клаудия Кардинале и Виторио Гасман и печели номинация за “Оскар”. Но сценарият така е преработен от режисьора в съавторство със Симон Шварц, че да доближи ставащото до “днешна България - бедна, крадлива и безперспективна за много хора”.

Голямата

изненада на

актьорското

участие

се казва

Явор Бахаров

Премного стегнат и внимателен в софийските спектакли, той се чувства като риба във вода в тази комедия и е превъзходен комичен италианец, бранещ сестра си. Мая Новоселска, Робърт Янакиев, Йосиф Шамли и Александър Сано са столичното подкрепление на режисьора. Сред русенските актьори прекрасна в гамата на Теди Москов е Даяна Михайлова. Нейните колеги са Ясена Господинова, Петя Венелинова, Александър Узунов и Ивайло Спасимиров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.