Редки тъпанари кроят обир на сейф, босът е Теди Москов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6298750 www.24chasa.bg
Сцена от спектакъла "Редки тъпанари"

Теди Москов се изкачи на сцената на “Сълза и смях”, за да поздрави актьорите си от “Редки тъпанари” с щастливо лице. Не съм го виждал толкова усмихнат и доволен от годините на “Улицата”.

Спектакълът на русенския театър имаше премиера край Дунав през май, наскоро бе показан в “Сълза и смях” с две претъпкани представления едно след друго, а в края на август отива на “Аполония”. Ако има начин някой да го откупи за няколко софийски гостувания, няма да сгреши -

той е от чисто

злато, ще носи

само печалба

“Редки тъпанари” е лъжица за всяка уста, за разлика - да речем, от спектаклите на Теди по Пирандело, изискващи по-интелектуално гледане. Историята е показана като върволица от анекдоти и смехът на зрителите не секва.

Въображението на Теди е работило бясно и спектакълът е истински тедимосковски, както беше “Ромео и Жулиета” в Младежкия театър, с който той се легитимира в София в началото на 90-те г. Може да се състави визуален речник с комичните похвати на режисьора. Има от всякакъв вид. Репликите срещат буквален прочит и ситуацията става нелепа. Или пък очевидно абсурдна ситуация се обяснява буквално на потърпевшия герой и той тутакси става смешен. Рутинни сюжети от битовия фолклор или народната митология се представят като изключителна ценност и обратно, уникални сюжети и отношения се банализират. И в двата случая финалът е смешен.

Историята е семпла, но всичко е в пълнежа

Неколцина дребни престъпници, които никога не са припечелвали с труд (само при споменаването на думата работа им се повдига) се организират да разбият сейф, до който могат да се доберат през жилищен апартамент. Разбира се, там, където очакват да е пусто, се оказва пълно с хора и обратно; там, където трябва да натискат надясно, те поемат наляво и обратно; там, където се очаква да ги посрещнат благосклонно, се отнасят враждебно и обратно. Всичко е объркано и разместено в живота на тези тъпанари. Понякога

хуморът на

ситуациите,

където те нагазват, е с вкуса на италианските битови и любовни щампи, както си го спомняме от комедиите на неореализма. Това е обяснимо - Теди Москов пояснява, че сюжетът е вдъхновен от филма на Марио Моничели “Неизвестни извършители” от 1958 г., който е с Мастрояни, Тото, Клаудия Кардинале и Виторио Гасман и печели номинация за “Оскар”. Но сценарият така е преработен от режисьора в съавторство със Симон Шварц, че да доближи ставащото до “днешна България - бедна, крадлива и безперспективна за много хора”.

Голямата

изненада на

актьорското

участие

се казва

Явор Бахаров

Премного стегнат и внимателен в софийските спектакли, той се чувства като риба във вода в тази комедия и е превъзходен комичен италианец, бранещ сестра си. Мая Новоселска, Робърт Янакиев, Йосиф Шамли и Александър Сано са столичното подкрепление на режисьора. Сред русенските актьори прекрасна в гамата на Теди Москов е Даяна Михайлова. Нейните колеги са Ясена Господинова, Петя Венелинова, Александър Узунов и Ивайло Спасимиров.