Представете си, че махате кората на банан, а отвътре той е син, или че отхапвате ябълка, която е искрящорозова. Едва ли бихте продължили да ядете. Най-вероятно ще заклеймите плода като поредното ГМО на пазара.
Ако обаче динята ви е жълта, а не червена, не я изхвърляйте. Яжте смело!
Има приблизително 1200 вида дини. Някои от тях са розови без семена, други имат черна кора, а отвътре са яркочервени. Има и жълти.
На външен вид те не се различават от червените. Кората им е зелена с тъмнозелени ивици. Вътрешността им е различна само по цвят - семената са черни. Жълтата диня е
естествена мутация,
а не експеримент
Динята идва от Африка, като цветът ѝ първоначално е бил в нюанси от бяло до светложълто.
Днес най-разпространени са червените дини. Цветът им се дължи на антиоксиданта ликопен. Той е отговорен и за червения цвят на доматите, червения грейпфрут, годжи берито и розовата гуава. Ликопенът предпазва кожата от появата на старчески петна.
Жълтата диня не съдържа този антиоксидант, но пък е богата на бета-каротен, който допринася за летния загар. Заради наличието на протеини жълтата диня е
по-подходяща за
хапване при диета,
тъй като има по-малко въглехидрати от червената.
Двете се различават и по вкус. Жълтата не е толкова сладка - вкусът ѝ е по-скоро меден. Но сладостта ѝ в голяма степен зависи от условията, в които се отглежда.
Без достатъчно хранителни вещества, вода и топлина вкусът ѝ не е максимално добър. Затова и
повечето
производители не
садят жълти дини
Пък и търсенето ѝ е далеч по-малко от това на традиционната, която отвътре е червена. Заради по-трудното им отглеждане жълтите дини са и по-скъпи.
Търсенето на такава е добър начин да прецените адекватно кой продавач отглежда сам стоката си. Попитайте го за жълтата диня. Ако някой наистина има градина и отглежда в нея плодове, значи се е поинтересувал от различните сортове.
И докато по нашите пазари е почти невъзможно да намерите жълта диня, в чужбина не е така.
Тя е много
популярна
в някои азиатски
страни
като Индия, Тайланд и Филипините.
Особено търсена е в Тайланд точно заради нестандартния ѝ цват. В страната има традиция, според която определен цвят е свързан с ден от седмицата. Жълтото е традиционно за понеделниците и в повечето случаи хората избират да носят жълти дрехи, а понякога това се пренася и върху избора им на храна.
Има и по-странни
видове дини от
жълтата - например
бялата
Ако попаднете на такава, може да я помислите за неузряла, но наистина има такъв сорт. Тя расте през лятото и есента. Съдържа много вода и малко витамини.
Съществува и оранжева диня. Тя също не съдържа ликопен, но е богата на други хранителни вещества като бета-каротен, фибри и протеини. Съдържа над 92% вода, което я прави особено подходяща за летните жеги.
Друга нестандартна диня е черната. При нея
сърцевината е
розова, но кората е
напълно черна
Тя обаче е доста по-скъпа. През 50-те години на миналия век черната диня е една от най-отглежданите в САЩ. Макар и трудно, днес може да се намери и на българския пазар.