Как да подберем най-подходящият подарък?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6381725 www.24chasa.bg

Случвало ли ви се е да се чудите какъв подарък да направите на някого, когото не познавате добре и с когото отношенията ви са предимно делови, или пък на приятели и роднини, на които сте подарявали почти всичко? Предлагаме ви няколко прости правила, чието спазване ще ви гарантира сигурен успех. Най-важното е да не забравяте, че основни са уважението и вниманието, а не излишната щедрост.

Предлагаме ви откъс от книгата на Йордан Кожухаров „Етикет и протокол”, която вече години наред е верен помощник на всеки, който иска да спазва общоприетия етикет за поведение в обществото.

ПОДАРЪЦИ. ЦВЕТЯ

В живота има немалко поводи да бъдат почетени и зарадвани роднини, близки и познати – не само на празнични дати, но и в ежедневието. Традицията е стара като света. И винаги основни са били уважението и вниманието, а не излишната щедрост или ненужното пренебрежение. А колко по-добре е този жест да съответства на характера, интересите и начина на живот на този, за когото е предназначено вниманието! И още нещо – не само да се получава внимание, е приятно, а и то да се оказва! Това е израз на отношението ни към другите. И именно поради това не бива то да бъде свързвано с неговото материално изражение.

Поводите са общоприетите празници (Нова година, Рождество Христово, Великден, Свети Валентин, денят на пролетта и др.), семейните и личните тържества (рожден или имен ден, годишнини и т. н.), а към тях можем да прибавим всеки приятен, макар и най-обикновен случай, за да поздравим някого.

ПОДАРЪЦИ

Най-често срещаната форма на внимание и уважение е подаръкът. В желанието си да доставим удоволствие нерядко обаче срещаме и трудности – какво да подарим? Няма уеднаквени представи, поради което за сравнително приемлива се приема формулата за съчетаване на квалификацията на повода, случая и вида на подаръка.

Официални подаръци – цветя (букет или в кошница), художествено оформено печатно издание, маркова напитка, кристал, бонбони (в кутия), картина или графика.

Предмети за гардероба – чанта, шал, кърпа за глава, мъжка риза, ръкавици, колан, чехли, плат за костюм.

Гастрономически – торта, чай, кафе, какао, шоколад, плодове, напитки.

На пушачи – един-два стека цигари (тези, които те пушат), запалка, красив пепелник, пури и лули (само на любители или колекционери).

На чужденец – национално художествено или характерно занаятчийско произведение, албум за страната, грамофонни плочи, Си Ди, напитки (на Запад даването на подаръци не е така разпространено, както на Изток).

Ювелирни изделия – обеци, колиета, брошки, браслети и т. н. (естествени и изкуствени или филигранни копия).

* В една известна песен на Мерилин Монро има такъв текст: „Брилянтите са най-добрите приятели на девойката.” Струва си едно предупреждение – такива скъпоструващи подаръци се дават само на много близки хора. Ако се поднасят на приятели и познати едновременно с други хора, те поставят в неудобно положение както тях (чиито съответни подаръци е възможно да са по-скромни), така и получателя (той едва ли би могъл да отговори по същия начин).

Ценители, познавачи и преди всичко хора с възможности държат много на символиката на скъпоценните камъни. Така например за особено изискано се смята камъкът да съответства не на деня, а на часа на раждане: 01,00 – опушен кварц, 02,00 – хематит, 03,00 – малахит, 04,00 – лазурит, 05,00 – тюркоаз, 06,00 – турмалин, 07,00 – хризолит, 08,00 – аметист, 09,00 – кунцит, 10,00 – сапфир, 11,00 – гранат, 12,00 – диамант, 13,00 – циркон, 14,00 – изумруд, 15,00 – берил, 16,00 – топаз, 17,00 – рубин, 18,00 – опал, 19,00 – сердолик, 20,00 – халцедон, 21,00 – жадеит, 22,00 – ахат, 23.00 – магнетит, 00,00 – оникс.

Козметика – парфюм, тоалетна вода, козметична чантичка и др.

За дома – полилеи, аплици, посуда, прибори за храна; покривка със салфетки; домакинска чанта и т. н.

Разни – албуми (за марки, диапозитиви, снимки), маркова писалка, портмоне (в него задължително се слага монетка от чужда валута); барометър, компас, саксии, предмети за автомобила, за екскурзия (ако е известно, че получателят се интересува от такива неща), декоративна възглавница и др.

За универсален подарък се смятат цветята.

Твърде важно е да се предпазим от нежелани подаръци: предмети, асоцииращи се с болести (термометър), остри предмети (ножът се свързва с рана, ако случайно получите такъв подарък, „откупете” го символично с няколко дребни монети), носни кърпички (сълзи, също се „откупуват”), свещници (огън, пожар), ръчен часовник, огледало и т. н. Мъжете трябва много да внимават какъв парфюм подаряват – дали това е нейният, на дамата! Господата от своя страна могат да получават предмети за гардероба си (ризи, вратовръзки, чорапи) само от съпругите си или от близки приятели. Бельо се подарява само в семейството и в краен случай между много близки приятели. Никога не се даряват лични или семейни стари вещи. И накрая, още едно предубеждение: на мъж, особено пък от жена, цветя не се подаряват (това е допустимо само на болни и доста възрастни хора).

Естествено, това съвсем не е някакъв задължителен или още по-малко всеобхватен списък на взаимните подаръци. Изборът е нещо твърде отговорно и сериозно, изискващо не само средства, но и вкус и такт. Своевременното решение до голяма степен би ни облекчило. А предварителната информация за повода и човека е повече от желателна. Колкото по-добре го познаваме, толкова по-затруднени сме, защото знаем какви са предпочитанията и интересите му, а желанието ни е да бъдем полезни и приятни. Ами ако той е поздравен и от други хора, няма ли да се повторят предметите? В такива случаи изходът е в договореността за разпределение на подаръците. При непознати и малко познати може внимателно да се попитат познаващите ги по-отрано хора, но вникакъв случай самите тях. По-добре е тогава безличен, но не излишен предмет.

Сред поводите и очакванията за връчване на подаръци най-разпространен е юбилеят от съвместния семеен живот, т. нар. годишнина от сватбата. Ето едно сравнително широко прието тълкуване:

1 година – басмена (марлена, памучна): двойката си разменя басмени кърпи и получава предмети от басма, памук, коприна, синтетика;

2 години – хартиена: подаръци от хартия, пластмаса, мебели;

3 години – кожена: предмети от кожа (естествена или изкуствена);

4 години – ленена: лен, коприна (естествена или изкуствена);

5 години – дървена: изделия от дърво;

6 години – чугунена: предмети от чугун, желязо;

7 години – медна (вълнена): разменят се медни монети (залог за бъдещо щастие), а се получават предмети от кована мед, медна бижутерия, вълнени изделия;

8 години – ламаринена: блестяща кухненска посуда, бронзови предмети, електроприбори;

9 години – порцеланова: порцелан, фаянс, стъкло, кристал;

10 години – розова (оловна): мъжът подарява на съпругата букет рози (на тържеството е добре да се поканят присъствалите на бракосъчетанието);

11 години – стоманена: предмети от стомана;

12 години – никелова (порцеланова): изделия от порцелан;

13 години – вълнена: изделия от вълна и дантела;

14 години – костена: слонова кост, ахат;

15 години – кристална (стъклена): кристал, стъкло;

20 години – порцеланова: порцелан, мебели;

25 години – сребърна: изделия от сребро, шампанско;

30 години – бисерна: подаръци с бисери;

35 години – коралова: корал, нефрит;

40 години – рубинена: рубин, гранат;

45 години – сапфирена: сапфир, турмалин;

50 години – златна: предмети от злато;

55 години – изумрудена: изумруд и тюркоаз;

60 години – брилянтена: брилянт, злато;

75 години – брилянтена: брилянт, злато.

Препоръчва се в тези случаи поканените да даряват юбилярите с предмет от символния или близък до него материал. Скъпоценните камъни обаче не са задължителни.

Често възниква въпросът, дали може да се подаряват пари. Може, но на близки хора за рожден ден (най-често на деца) и задължително в плик или портмоне.

Етикетът изисква всеки подарък да бъде представен по подходящ начин, а това означава да е в опаковка (да не се забравя предварително да бъдат свалени цените). Това става лично, по пощата или със специален куриер – при всички случаи е добре на видно място да бъде поставена визитната картичка на даряващия (в пликче). Не по-малко е изкуството да се получават подаръци. Елементарният отговор е благодарността, която се свързва не толкова със самия дар, колкото с вниманието и добрите намерения. Добрият тон изисква незабавно след получаването подаръкът да бъде разопакован и похвален пред подаряващия и евентуалните други присъстващи (може да бъде посочено колко е на място и необходим, а ако е нещо не съвсем познато, дарителят би следвало да даде първи указания или да посочи инструкцията за ползването му). При повече подаръци получателят би трябвало да ги изложи на подходящо място в реда, по който се получават (независимо от предпочитанията към един или друг гост, а още по-малко – от цената). Ако има напитки, бонбони, плодове, цигари и др. под., е добре с тях да бъдат почерпени гостите или те да станат допълнение към домашното меню.

Има случаи, когато се подаряват живи животни – кученца, котета, рибки, хамстери. Задължително условие е да се знае предварително дали този дар е желан и дали ще бъде приет с благодарност.

Макар и много рядко, случва се подаръкът да бъде отказан. Това е допустимо само когато той е много ценен и силно задължава получателя. При такова положение отказът трябва да е внимателен и да обясни откровено причината.

Из „Етикет и протокол”

Книгата може да поръчате тук!

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След като отмени концерта си в България в края на декември, сръбската мегазвезда Лепа Брена отмаря на Малдивите, научи "България Днес". Певицата не пропусна да се похвали със снимки от екзотичната дестинация, а българските й фенове се надяват да я видят през март, за когато е насрочен концертът. "Поради редица активности и много ангажименти през

Малко тигърче бе нахранено с мляко от певицата Преслава. Котенцето изобщо не изплаши изпълнителката и тя го гушна като своя рожба. Преслава сложи в устата му биберон, от който тигърчето сучеше мляко. Изпълнителката реши да запечата докосването си до екзотичното животинче със снимка. По време на почивката си в Тайланд Преси успя да се качи и на

Жени Калканджиева се притеснявала да се снима гола пред "Плейбой" заради бизнеса си. На бившата Мис България й станало кофти, когато си представяла, че отива на среща и човекът срещу нея я е виждал както майка я е родила. "Какво би станало, ако той държеше брой на изданието с мои голи снимки в бюрото си.