За риба с Цанко: Настана мараджилък, сафридът изчезна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6388532 www.24chasa.bg

Риболовът в морето се отлага за края на септември

Времето на тоталното лятно безрибие настана. Поне до средата на август надеждите за улов в морето ще бъдат напразни. “Когато казваме, че е мараджилък, значи няма риба. Риба няма и при нас в таляна”, казва собственикът на древното съоръжение на Траката Ангел Чумата.

При температура на морската вода 25-26 градуса всички риби по нашите брегове се скриват на дълбокото. Най-добрият пример е сафридът, който буквално допреди седмица влизаше до самия бряг на буната на Кабакум и мераклиите правеха килограми на светеща плувка и морски червей. Мина Илинден постарому и край.

Пасажите пак доближават брега надвечер и сафриди се ловят на чепарета по здрач, но после рибата изчезва обратно навътре в дълбините. “Онзи ден нямаше нито една риба, в сряда хванах едвам 12 рибки до полунощ”, жалва се Кольо Колев, който всяка божа вечер е на буната на Кабакум и лови на плувка.

На вълнолома във Варна също няма сафрид. Допреди две седмици имаше вечери, в които се правеха по пет килограма риба. Най-голям успех имаха хората, които ловяха на ластик. За нея се изисква специално чепаре, което е минимум 25 куки. Куките са на по-голямо разстояние, за да не се закачат една в друга.

Чепарето трябва да

е от здрава месина,

защото при замятането на ластика тя може да се скъса. Връзва се ластик около 6-7 метра за камък, който се засилва навътре в морето. Ластикът първоначално е вързан за месивана на пръчката. После ластикът се изтегля внимателно, откача се от основното влакно и за него се закача краят на чепарето. Другият му край се завързва за основното влакно и ластикът леко се пуска във водата. Линията се държи изпъната, а вълните клатят чепарето и сафридите атакуват. Някои рибари слагат на куките морски червеи. Добре е за края на чепарето откъм влакното да се върже светеща ампула, която в тъмното да показва къде започва линията с хванатите риби.

Други опитни майстори

слагат на въдицата

звънче,

което дрънчи, когато се хване риба. Още по-опитните пък не оставят пръчката в покой, а постоянно я движат и допълнително лъжат сафридите. След края на риболова ластикът се вади внимателно, обикновено той се къса от камъка, но понякога излиза и с него. Проблемът е, че няма откъде да се купи качествен ластик. Продават само с оплетка, която не става за риболов, тъй като във водата натежава и увисва. Гол ластик не се продава никъде и това прави този риболов епизодичен. В някои риболовни магазини пък искат баснословните 7 лева за метър ластик.

В последните години обаче все повече хора практикуват нощно клатене на вълнолома. Този метод бе привнесен от кея на Морска гара, но разликите са големи. На вълнолома бе направен ремонт и пред чистите пясъчни места към фара бяха нахвърлени тетраподи. От друга страна, и тук трябва да се използват 8 и 9-метрови пръти, за да се стигне рибата по-навътре. Дълбочината обаче между тетраподите стана 4 м и затова чепарето трябва да се пуска внимателно. Най-добре е най-напред да се пробва къде има дупка, коятостига до дъното и да се пуска в нея. Клатенето трябва да е внимателно, иначе чепарето се закача и заминава завинаги в небитието.

Изчезна и хамсията, която масово се ловеше на Морска гара и на моста на стария канал за езерото. А сега

хамсията е

най-примамлива,

защото до края на

август става за

осоляване

Уловената през септември риба от този вид става мазна и гранясва, ако се сложи в съд със сол.

По това време изчезват и кефаловите риби, които могат да се видят на огромни пасажи на повърхността на морето. Дори и да мине морски червей през стадото, рядко някоя платерина или илария ще се закачат, защото рибите са в любовен период и не се хранят активно.

Търсачи на силни усещания обаче продължават да дерат платерините на новия канал за Варненското езеро. Те обличат дебели гумени костюми и навлизат във водата с тях в най-голямата жега. Задължително се хвърлят поне по пет хляба на човек в специални мрежи, които карат рибата да се върти тук цяло лято.

Рибите се ловят на плувка с 8-метрови директни телескопи, като те се търсят на дъното, на около 6-7 метра дълбочина. Опасността е, когато голям кораб минава с превишена скорост през канала. Неведнъж гумените костюми са се пълнили с вода и в няколко случая рибари бяха на косъм от удавяне, докато дебнат платерините.

Напоследък платерини се появиха нощно време на плувка и морски червей на буната в квартал Аспарухово. По принцип кефаловите риби не кълват нощем, но при големи температури на водата стават активни точно след смрачаване, примамката обаче задължително трябва да е морски червей, на хляб по тъмно платерината не отива.

Големият въпрос е какво става с най-луксозните риби, които идват от Мраморно море - леферът и паламудът. Засега няма нишани миналогодишното изобилие да се повтори. Обикновено през август започват да се ловят дребни чернокопчета на морски червей, които

често прегризват

влакното и за това ги

наричат бръснарски

ножчета

Сега обаче никъде няма сведения за люпило от тези рибки, което да доведе до есенно изобилие от лефер и чернокоп. Друга година хищниците тръгваха след 15 август, става дума за чернокоп и зарган. Миналата година те се появиха чак в края на септември и сега, заради горещините, се очаква същото събитие.

Във форумите се появи информация за уловен на 2 август паламуд на Варвара. Според варненските опитни рибари само луд може да каже, че паламудът е дошъл. Това са майки, добре е, че ги има, ще направят поколение и наесен може да има паламуд по половин кило, казва препатилият рибар Агоп Габриелов.

Съвсем друга бира са хората с лодките, които и сега ловят сафрид на нос Калиакра. Преди 3 години през есента паламудът мина на 12 мили навътре, където е сондата за газ, припомни Илко Илиев, който редовно ходи с пиратските кораби за риба.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),