Банкери ходят по дивите Хайтови пътеки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6398140 www.24chasa.bg
Актьори самодейци със страст, с която са играли на читалищните сцени преди 100 г., правят благотворителни постановки за деца в нужда.

Самодейците дават всичко от себе си в постановката, средствата от която отиват за деца със сериозни заболявания - досега са събрани над 300 хил. лв.

“Шумки от вяра по диви пътеки” е третата постановка на пътуващ театър “ПРОтегни ръка” . Турнето на “играещите банкери” премина през България и стигна до Русе - ще бъдат там на 19 септември от 19 ч в ДТ “Сава Огнянов”. Има и още спирки.

Началото на инициативата е поставено през 2012 г. с първата постановка “Малкият принц” и последвалата “Чудеса, чудесии или чудният свят на приказките”. Те са изиграни над 100 пъти в 42 града. В проекта безвъзмездно участват служители от голяма банка, приели предизвикателството да излязат на сцена в името на една кауза - “ПРОтегни ръка”.

Трупата от непрофесионални актьори напомнят за вярата в доброто и силата на успеха. Правят го от сърце и с изключителен професионализъм, в подкрепа на децата със сериозни заболявания. Събраните от първите две постановки над 300 000 лева са предоставени за терапии, помощни уреди и операции, които подобряват състоянието на малките герои. Защото детството не бива да боли.

Постановката “Шумки от вяра по диви пътеки” също допринася за реализиране на дарителската кауза “ПРОтегни ръка”.

“Шумки от вяра по диви пътеки” е адаптация на три разказа на Николай Хайтов - “Римска делва”, “Пътеки” и “Изпит”. Пиесата е драматизирана за трупата от Оля Стоянова - носител на “Аскеер” . Режисурата е на Христо Чешмеджиев. На сцената банковите служители влизат в ролите на Хайтовите хора, онези вярващи безрезервно в правдата, носещи в сърцата си любов и сила за живот.

Да ги видим на сцената е възможно с подкрепата на техните работодатели и на наследниците на Николай Хайтов, научихме от първородната дъщеря на писателя Елена, която изцяло застава зад тази кауза.

“Така има надежда за децата в нужда”, скромно казват непрофесионалните актьори, които дават сърцето и душата си на сцената.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.