Как Емил Димитров изпя "Моя страна" като "Моника" във Франция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6419966 www.24chasa.bg

Френската връзка на Емил Димитров с песента на България

Преди близо 50 години песента “Моя страна, моя България” по музика на Емил Димитров и текст на Васил Андреев става хит във Франция, но под името “Моника”. Едва след това е записана у нас. Става

хит номер 1

за всички времена

През 1969 г. Емил Димитров е поканен във Франция след големия му успех в СССР. Французите го забелязват и харесват песента му “Моя страна, моя България”. Предлагат му да направи френска версия, но с различен текст. Защото коя е тази “моя страна...”

Накрая Васил Андреев намира изход с рими за сантиментална влюбена девойка Моника, която мечтае за своя любим. И ето ти хитът “Моника” на френски! Девойката Моника страда и плаче за своето гадже, и накрая казва “за теб ще бъда всичко на света...” Но мелодията си е същата.

Песента още се пее от световни певци. До днес.

През 1969 г. Емил Димитров за първи път е поканен да пее във Франция. А песните, които пише и изпълнява, са в стила на шансона. Успехът на дебюта му в Париж е оглушителен. След това Емил Димитров е първият и остава единственият ни изпълнител с истинско и голямо турне на Запад.

В оригиналното изпълнение на Емил песента “Моника” печели върховната за онова време награда за продажби.

Тя се сдобива с

платинени плочи

и във Франция, и в Германия. Песента му гарантира и приемане в Съюза на френските композитори, след като от българския са го отхвърлили, понеже бил представител на “лекия жанр” и нямал съответното образование.

Емил Димитров във Франция! Тези щури години. Приемат го като композитор. Но не като певец. Макар тембърът му да е уникален.

Синът му пази сингли със записи от това време. Може би дори дългосвиреща плоча. Ще ги потърси.

Баща му общува със звездите на френската естрада. Сред тях е Шарл Азнавур, който скоро ще гостува у нас пак. Харизматичният Емил го пленява. Царят на шансона му гостува в България, дори го кани за кръстник на едно от внучетата си. Отсяда в къщата му в Княжево.

Но още се помни песента “Когато отидеш там, при другия” по музика на Емил Димитров и по текст на Патрисия Карли. Така се казва и френският му албум.

Когато отиваш там при другия, ти тръгвай спокойно, както правиш всеки ден, когато отиваш да купуваш! Спокойно излизай, така е по-добре за мен! Припев: А,после върви,върви,върви! При него иди, иди, иди! Не искам да знам, къде си ти, макар, че боли! И пак ме лъжи, лъжи, лъжи! Когато останем с теб сами, когато се връщаш, пак в зори, с тъжни очи.

Ти пак излизаш, само недей се обръща! Все едно, вече всичко разбрах! Ха-ха! Аз съм чужда радост прегръщал и съм плакал заради чуждия смях.

Богдана Карадочева, с която са били заедно в Париж, си спомня как той казвал: “Става! Става! Стана!, просвирвайки на пианото някаква мелидия. И тя става песен. “Имаше музика, имаше любов”, припомня си тяхните парижки години. И добавя: “Той беше крал! Нашият Елвис! Такава звезда не сме имали. Но той си оставаше едно голямо дете.” Точно с музиката си Емил става член на Съюза на фненските композитори.

Емил топи разстоянията. Далида го кани на гости, защото той е познат с брат ѝ Орландо. Истината е, че братчето е автор на големия хит “Хубавата Джиджи”.

Заедно

с Богдана отсядат

в дома на звездата

Добре са дошли! Колкото поискат. Но Емил не иска - връща се в България. Дали е имал роман с Далида? Остава тайна. “Баща ми ми е разказвал за тези години. Питат го дали е съжалявал. Накрая казваше, че е взел правилното решение. Да се върне”, разказва Димитров младши.

Защо го харесва Франция? Защото уважава шансона, но и внася оживление в него.

През 1969 г. го забелязва Христо Куртев. Уважаван във Франция, близък до Симеон Втори, довел царя на концерт на Емил Димитров там. По-късно създава издателство “Орфеус”, което подкрепя Емил. Франзузите са влюбени в мелодиите на Димитров. Искат ги. Но биха предпочели френски текстове. Васил Андреев откликва.

Емил мечтае за албуми. Правят дружество, което да гарантира на певеца и композитора поне 10% от печалбата. А той се ангажира и във вариететни програми. “Пете Маркони” проявява интерес. Следва промоция в зала “Рикар”. Ето тук идва и проблемът. В друга страна не би вървяла песен, в която се пее за България. Милее се за родината, но това няма нищо общо с търговията. И така се ражда “Моника”. Тази “моя Моника” е много харесвана по света.

Запява се на

много езици

И още нещо интересно, което разказва Куртев. Емил Димитров е имал шанс да бъде звезда в мюзикъла “Клетниците” - бил харесан за представлението, но записите не го задоволяват, допълва Христо Куртев за този период.

За успеха на Емил във Франция помага и нашият културен аташе проф. Владимир Топенчаров, спомня си Куртев, който в своите мемоари разказва подробности за появата на Димитров на френска сцена. Той блесва дори на фестивала в Кан.

През 1970 г. Емил Димитров подписва договор с френската музикална компания EMI Pathe-Marconi, която издава първият му френскоезичен сингъл L'amour c'est toi. Песента му Monica е разпродадена в тираж от 500 000 копия в Германия и 100 000 в Белгия според “Уикипедия”. Песента е записана и изпълнявана също и от немския изпълнител Ulli Martin.

Според американското списание “Билборд” и други медии Емил Димитров е продал над 40 млн. копия на свои албуми в Източна Европа и СССР.