Кой шлифова диамантите в художествената гимнастика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6435967 www.24chasa.bg

Весела Димитрова и Бранимира Маркова сменят съчетания шедьоври с амбиция да създадат още по-сложни и перфектни

Нарекохме ги диаманти още преди първото им състезание. Получиха заръка да блестят по-силно и различно от златните момичета. Да направят така, че България и светът да говорят за тях, а не за досегашните любимки на нацията. Събраният отбор от нешлифовани диаманти го направи по-бързо и от големите очаквания. Още в дебютното световно първенство грациите от новия ансамбъл по художествена гимнастика - Симона Дянкова, Елена Бинева, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова и Теодора Александрова, станаха втори в света, извоювайки сребърните медали в Пезаро. За сравнение - златните момичета, техни примери, приятелки и дори ментори на първото си световно завършиха седми. А после покориха света и сърцата на българите...

В Пезаро блестяха и още два български диаманта, обработвани майсторски през годините. Невяна Владинова спечели първия си медал от световно първенство, а заедно с най-добрата си приятелка Катрин Тасева сбъднаха още една мечта - две българки отново да са в топ 10 на световния елит...

С годините работа България се е превърнала в рай за откриване на натуралния материал, от който се формират бижута на световната художествена гимнастика. Зад неподражаемото отразяване на светлината от прожекторите обаче стои друг отбор.

Диамантът е творение на природата. Шлифоването му е майсторското човешко умение да бъде превърнат в съвършен и необикновен.

“24 часа” ви представя шлифовчиците на диамантите от националния отбор по художествена гимнастика.

Още докато златните момичета се готвят за олимпийските игри в Рио, Илияна Раева стартира селекцията и подготовката на техните наследнички, за да няма луфт след отказването на доказания ни ансамбъл. Ина Ананиева покани работещата отлично с националния отбор на Швейцария Весела Димитрова. “Тя започна да учи момичетата от “а” и “б”, за да се получи нужният синхрон.

Весела започна да ги

обучава на много

сложна техника и

сложни елементи

с уреда

Това се оказа решаващо още с първата си поява на подиума за състезание те да оставят впечатление за много дълго работил екип. Италианската треньорка каза: “Този отбор е работил минимум 2 години.” А всъщност отборът бе заедно от 6 месеца”, разказва пред “24 часа” Илияна Раева.

След отказването на Ина Ананиева от треньорския пост на ансамбъла ни за жени заради чаканото прекрасно събитие - раждането на дъщеря ѝ Елена, Весела Димитрова поема поста. “Имаше много добра приемственост от Ина. Отлично загряване, общофизическа подготовка, техника с уред. Весела накара момичетата много отговорно да приемат задачите, въпреки че са малки. Буквално са скачени съдове с Весела и Михаела Маевска. Абсолютно безкомпромисна работа на Весела Димитрова, а в същото време и прекрасни отношения с момичетата.

Интензивността на тренировка е отлична. От първата минута до влизането им в залата да играят момичетата знаят какво трябва да правят. На световното първенство забелязах, че Весела много малко участва в предварителната подготовка. Попитах я защо. Тя каза: “Тренираме отдавна, дала съм им задачи, които знаят. По време на състезанието трябва да има концентрирано внимание за работата, която вършат зад кулисите. Мисълта, концентрацията и психиката в спорта са много важни, но в художествената гимнастика това е много дълъг процес. Това ги е научила Весела. Влизат в залата 3 часа преди състезание и всеки миг е отдаден на това, което трябва да правят на килима. Сякаш изобщо не им остана време да мислят, че са на изтощително световно първенство с тежки задачи. Голямо постижение на Весела - да научиш състезателя, че като влезе в режим на работа, той има определени задачи, които да направи, да няма хаос и безсмислено стоене в залата”, разказва Раева за поредното нейно момиче, направило първите си стъпки в треньорството в клуб “Илиана”, преди да отиде да научи и швейцарките на български език, художествена гимнастика и как от нулата да стигнат до медалите.

“Весела Димитрова е изключително амбициозен човек. Преди около месец ми се обади, че момичетата са леко зациклили психически от натоварените тренировки. Отидох в залата и видях, че те всъщност са отлични и готови утре да е световното първенство. Трябваше им малко релакс. Стоях 3 дни с тях. После се измайтапих с Весела: “Искам

да вземеш лист и

да си записваш колко

пъти им казваш

благодаря

на момичетата.” На листа за изминалите 3 дни нямаше да има нито едно браво. (Смее се.) Дори нещо да е много добре направено, тя винаги вижда как може да се подобри още, за да стане перфектно. Да, с моя по-голям опит ѝ дадох съвета, че да толерираш и да хвалиш е въздухът и водата на състезателя, но всъщност благодарение на взискателността на Весела момичетата са това, което са, и се отличаваха от всички. Резултатът показва, че тя работи правилно”, допълни Илияна.

А плътно до Весела работи капитанката на златните момичета Михаела Маевска.

“Тя е много спокоен и уравновесен човек. Вече не е онази Михаела, която току-що се е отказала и не знае още състезател ли е, треньор ли е. Тя категорично е треньор - много на мястото си, дейно участва и е голяма опора на Весела Димитрова и на момичетата, на които вдъхва своето спокойствие. Расте с всеки ден. Трупа безценен опит до Весела и виждам голямо треньорско бъдеще пред нея”, описа я Раева.

Президентът на федерацията по художествена гимнастика, който ръководи процеса на шлифоването на диамантите, разказа и мигове от дебютното световно на ансамбъла, останали зад кадър.

“Някои от момичетата минаха през предстартова треска. Имаше и сълзи дори. Но в точното време. Преди самия старт бяха отлично. Всъщност са много малки и собствените им резултати от началото на годината ги натовариха повече. Не са виновни очакванията и хората, напротив, те просто им се радват. Но малките момичета отрано бяха много добри и спечелиха много медали. Това се оказа тежест. Осъзнах колко са малки, когато крачехме към залата за изиграването с въжета и топки в многобоя. Мадлен се беше притеснила за един много сложен елемент. Гушна се в мен. Усещайки подкрепата, тя издиша - все едно издиша страховете си, излезе и игра отлично.

Когато вървяхме, моите думи към момичетата бяха:

“Вече спечелихте една

торба с медали. Но не

забравяйте, че вие сте

дебютантки на

световно първенство

Та златните момичета в дебюта си бяха на седмо място. Искам да сте спокойни, да играете красиво и да изпитвате удоволствие от пълната зала.” Преди старта на световното им казах: “Няма по-силен отбор от вашия. Отпуснете се и се наслаждавайте.” Усетиш ли тази атмосфера, започваш да я искаш постоянно. Тя става като наркотик. И ако треньорът научи състезателите си на това, те никога няма да изпитват страх от състезание”, каза Илияна. А треньорът явно е успял. Още след дебюта си Елена Бинева изстрелва: “Искам всеки ден да е световно!” Това определя нейния смел натюрел. “Тя прави изключително сложен елемент - хвърля двата обръча кръстосано и миг по-късно прави изхвърляне на обръча с крак по време на колело. На тренировката забиваше обръча през един терен. Но идва и казва: “Госпожо, спокойно, на състезанието ще го направя.” И го направи блестящо”, разкри Раева.

Вписващата индивидуалността и харизмата си в името на отбора Симона Дянкова, която вече е истински капитан, Мис Дисциплина Елена Бинева, танцуващата актриса Лаура Траатс, изключително талантливата Мадлен Радуканова и най-малката - наскоро навършилата 16 Теодора Александрова, която показа устойчива психика, дават надежда, че диамантите тепърва ще блестят по-силно.

Но огромна роля за блясъка на ансамбъла изиграва и включването на танцовите педагози. По новия правилник вече има оценка за артистичност, много важна за крайната. По този показател на ансамбъла помага Елица Павликенова. Тя е бивша гимнастичка, европейска шампионка с ансамбъла за девойки, която впоследствие се занимава дълги години с балет и танци. Присъства на всяка тренировка, на всички лагери и работи успоредно с Весела и Михаела.

В индивидуалното направление от края на 2016 г. България има изключителен главен шлифовчик на диаманти - Бранимира Маркова. Тя е една от последните гимнастички на Нешка Робева, а след 23-годишен треньорски стаж в “Левски” и Италия работата ѝ в националния отбор показва, че страната ни има нов голям национален треньор. Доказват го и двете ѝ “творения”, които усъвършенства от 7 г. - Невяна Владинова и Катрин Тасева.

“Бранимира е изключително попадение за главен мениджър на националния отбор.

Жена, която съчетава

в себе си благост и

безкомпромисност

Изключителен психолог. Педагог, уважаван и обичан от всички състезателки. Има много точен поглед за проблемите, недостатъците и решенията. Човек, който чува препоръка, различна от нейното мнение, да я обмисли добре и да каже “съгласна съм” или “не съм съгласна”. И в над 90% от случаите е точна в преценката си. Възхитена съм. Това е качество за голям треньор. Има невероятна фантазия”, описва я Илияна Раева. Неотлъчно да Бранимира е Силвия Стойнева. “Добър психолог. Изискващ треньор. Двете са страхотен тандем”, каза Илияна Раева.

Бранимира Маркова има намерение да смени всички композиции и стереотипа на работа, който драстично се различава от този на ансамбъла. И не се бави, а вече действа. “Следва

задължително

усложняване на

композициите по

отношение на

техниката с уред

и работата с тяло,

компоненти, по които сестрите Аверини са голяма класа”, разясни Илияна.

Амбицията и перфекционизмът водят Брани към поредното много смело решение - да смени шедьовъра на Катрин Тасева на топка, сътворен от самата нея. За 6 месеца брилянтната композиция събра милион гледания в ютюб. И напомни за рекордните 9 млн. гледания на композицията на Боянка Ангелова, събрани от качването й в ютюб през 2008 г. “Всички казвахме на Брани, че искаме топката да остане. Любов Черкашина възкликна, че това е най-силната композиция с топка. Но Брани каза - не, ще направим още по-добро”, разкри Илияна.

По амбиция и стремеж към перфекционизъм Бранимира явно си прилича много с треньора на ансамбъла ни Весела Димитрова. Само за няколко дни изпълнението на момичетата ни с 5 обръча от многобоя в Пезаро също е гледано близо милион пъти. По света възкликнаха: “Няма значение класирането, това е шедьовърът на световното.” Но и Весела отсича: “Не. Правим ново съчетание, още по-добро.” Макар и доволна, вече има нови идеи и не спира да иска...

Хореографът също е много важна част от успеха на отбора. “В първата част беше Гоча Будагашвили, а сега е Радул Роглев. Гоча даде сериозен тласък в балета. Аз имах още претенции по отношение на пируетите и скоковете. Радул го познавам от миналата година. За 10 дни във Флорианополис той вкара Невяна във фантастична форма за олимпийските игри. Радул е перфекционист. Безкомпромисен. Формата на Невяна е такава, благодарение на Бранимира, но Радул направи страхотна постановка на краката на Неви за Рио”, сподели Раева.

С обновен стил, въздействаща музика и нова система на работа в индивидуалното направление

България може да

мечтае още по-смело

за Токио 2020

“Невяна Владинова е абсолютен работохолик. С огромна енергия и амбиция. С нея си поставихме за задача да овладява страхотните емоции в нежното същество. Има огромен скок в развитието, но и още много да се работи в тази насока. В същото време Невяна трябва да се показва в тотално друга светлина. Има много силно изявени индивидуални качества, които още не сме ги дали на показ, които ще я отличат много. Тя трябва да провокира със съчетания, със стил. И тя е готова. Минути след края на световното Неви ми каза: “Госпожо, нямам търпение да започнем да правим новите съчетания”, разказа Илияна.

“Катрин Тасева дори не е осъзнала какъв огромен талант е. Дете, родено да се състезава. Страшен боец. Тя успява да използва атмосферата от пълната зала. В Пезаро италианците превърнаха залата в подобие на колизеум по време на гладиаторски битки. Катрин носи у себе си качества, които състезателки придобиват с години. Може да ги реализира с огромен труд и осъзнаване, че трябва да се отдаде сто процента на тренировките. Много обича да се състезава, но трябват и много тренировки”, каза Раева.

“До Невяна и Катрин има 3 фантастични гимнастички, прекрасни момичета, които са в състояние да объркат сметки. Ерика Зафирова, Боряна Калейн и Петя Борисова. Заслугата е и на техните треньори Белла Каратанчева, Марияна Памукова и Николай Боев. Искам абсолютно равностойни съчетания за тези 5 момичета. Искам голяма конкуренция първо в нашата зала”, добави още Илияна.

“Двамата танцови педагози - Маргарита Будинова и Светлин Димитров, направиха страшно много с Невяна и Катрин, както и с Ерика, Боряна и Петя”, отчете също шефката на художествената гимнастика у нас.

Тя е поканила майсторката на триковете Юлия Байчева, която ще помага по отношение на техниката.

При наличието на проблеми от всякакво естество всички момичета в националния отбор се обръщат към психолога Татяна Янчева.

В процеса на шлифоване роля има и директорът на националните отбори Деспа Кателиева. “Със своята безпардонност по отношение на работата тя е в помощ на всички треньори”, казва Илияна.

На световното в Пезаро България имаше и силно присъствие на съдийската маса чрез Мария Гигова и Филипа Филипова. Съдийките рядко влизат под прожекторите. Но в Италия например работеха от 8 сутринта до 9 мечерта, а млада съдийка на два пъти припада. “Художествената гимнастика е спорт, който се решава на съдийската маса, за добро или лошо. Мария и Филипа изкараха тежко състезание. При всички случаи са били безкрайно полезни. А когато отборът ти е силен, е лесно и да съдийстваш”, каза Илияна Раева.

Тя отчита ролята и на други, скрити от прожекторите хора - масажистите Юлиян и Виктор и докторът на отбора Милен Димов. Екипът, който се грижи за физическото състояние на отбора, има и друга роля - винаги разведрява обстановката и на момичетата, и на треньорите. А когато треньорите хукнат към килима и гледат концентрирано, някой трябва да се грижи за вещите им. Тогава мъжката група е за снимка - затрупана с дамски чанти като миникуфарчета, накичена с шалове и държаща телефони.

Това е българската рецепта за шлифоване. Отговорни, талантливи и отдадени - младите треньори Весела Димитрова и Бранимира Маркова, заедно с екипите си, създават диамантите на българската художествена гимнастика.

Новите грации, впечатлили света

АНСАМБЪЛ

Симона Дянкова е родена на 7 декември 1994 г. във Варна. Започва да тренира на 6 г. в “Чар ДКС” при Мария Чиприянова. После я поема треньорката Филипа Филипова. Има много успехи като индивидуален състезател. През 2007 г. е шампионка в многобоя при девойките старша, а на държавното в категория “А” е със сребро. От 2009-а вече е и на финали в категория “Елит”. Започват потоци от златни медали в различни състезания и престижни класирания в многобоя на държавното. През 2014 г. печели правото да е част от ансамбъла за жени с треньор Ина Ананиева. Резерва на златните момичета, спечелили бронз на олимпийските игри в Рио. Вече е капитан на ансамбъла на България за жени.

Елена Бинева е родена на 18 септември 1999 г. в София. Дъщеря е на бившия евродепутат, шампион по таекуондо и настоящ шеф на родната федерация по таекуондо Слави Бинев. Започва да тренира на 3 г. в “Левски Триадица” с треньор Мария Кънчева. На 6 г. се премества в “Левски” при Мариана Василева, а след това при Бранимира Маркова. От 2017 г. е състезател на “Левски-Илиана”. Има множество отличия като индивидуална състезателка. Печели сребърен медал с ансамбъла за девойки от вторите младежки олимпийски игри в Нанджин. Обича да чете, да ходи на кино и да се разхожда в парка. С удоволствие слуша Майкъл Джексън и Уил Ай Ем.

Лаура Траатс е родена на 13 декември 1998 г. в София. Започва да тренира на 4 г. в “Левски Триадица”. Баща ѝ е холандец. Лаура имаше двойно гражданство. Когато навърши 18 г. в края на декември 2016-а, трябваше да избира - българско или холандско. Дилема нямаше – мечтите ѝ са свързани с българския национален отбор. От 8-годишна печели златни медали в международни състезания. От 2012 г. е член на ансамбъла за девойки с треньор Камелия Дунавска. През 2013 г. с отбора печели бронз от европейското първенство във Виена. Обожава да чете книги, да гледа филми, да се разхожда със семейството си и с приятели. Много важно за нея е учението и въпреки че се подготвя на индивидуален план, Лаура завършва всяка година с отличен успех.

Мадлен Радуканова е родена на 14 май 2000 г. в София. Тя е дъщеря на футболния треньор Милен Радуканов. Започва да тренира на 5 г. в “Левски Триадица” при Мария Кънчева. С ансамбъла за девойки печели бронзов медал от европейското първенство в Минск през 2015 г. Година по-рано има бронз и от “Саникс Къп” в Япония – първото голямо състезание на тима с треньор Силвия Стойнева. През 2015 г. индивидуално печели сребро в многобоя на международния турнир в Загреб. През 2016-а е трета. Голям успех е бронзовият ѝ медал в многобоя в Лисабон 2016 в турнира, съпътстващ световната купа. На държавното първенство “Жулиета Шишманова” миналата година е 6-а в многобоя сред най-добрите ни гимнастички. Но вече бъдещето ѝ е с ансамбъла за жени.

Теодора Александрова е родена на 17 юли 2001 г. в София. Започва да тренира на 4 г. в “Левски” при Божидара Ламбова. Печели бронзов медал с ансамбъла за девойки на европейското първенство в Минск през 2015 г. На държавното първенство за приз “Жулиета Шишманова” в Бургас през 2016 г. Теодора се класира 4-а в многобоя. На държавното първенство в категория “Елит” в старшата възраст е шеста. Но вече мечтите ѝ са насочени към почетната стълбичка на олимпийски игри, където да стъпи заедно със съотборничките си от женския ансамбъл.

ИНДИВИДУАЛНО

Невяна Владинова е родена на 23 февруари 1994 г. в Плевен. На 5 г. се запалва по балета покрай по-голямата си сестра Моника, но само година по-късна съдбата я среща с любовта ѝ - художествената гимнастика. Започва да тренира в клуб “Елегант”, а първата ѝ треньорка е Жоржета Атанасова. На 11 г. получава предложение и се мести в София, за да тренира в “Левски” на Нешка Робева при треньора Мариана Василева. От 2011 г. Неви работи с Бранимира Маркова, която от края на 2016 г. е и главен мениджър на националния отбор. С много труд и постоянство Владинова стига до първи световен пробив през 2014 г. - 4-а е на обръч във финалите на гран при в Москва. След това идват и медалите - и в многобоя, и на уредите, но Неви вече е с място в топ 10 на света. През 2016 г. е 7-а в многобоя на олимпийските игри в Рио. През 2017 г. става абсолютна кралица на световната купа в София с титла в многобоя, още 3 златни и 1 сребърен медал. На световното първенство в Пезаро извоюва и първия си медал от шампионат на планетата - бронз на топка. В многобоя е 7-а. Но гледа към върха - на световното у нас догодина и на олимпийските игри в Токио. Неви среща и голямата любов в залата. Веселин е счетоводител, но танцува брейк в трупата на Нешка Робева. Двамата влюбени са сгодени и живеят заедно в София.

Катрин Тасева е родена на 24 ноември 1997 г. в Пловдив. Тренира от 3-годишна в “Тракия”. След лека дилема - спортни танци или художествена гимнастика, тръгва по пътя си. През 2010 г. той я отвежда към София, “Левски” и към националния отбор. Първоначално е избрана в ансамбъл девойки с треньор Валентина Симеонова, а след това става индивидуален състезател в селекцията ни. На 16 вече грабва и фенове по света, наричат я “нешлифован диамант”. От 2015 г. дебютира в състезания за световната купа и до днес подобрява класирането си. През 2017 г. вече печели и медали - в София беше втора в многобоя, в Ташкент трета, грабва отличия във финали на уредите. На световното в Пезаро влезе в топ 10. Задено с личната ѝ и национална треньорка Бранимира Маркова и Силвия Стойнева вече са вперили поглед към мечтаната квота за Токио 2020. Докато я преследва, Кати ще учи и индивидуално в НСА, за да стане треньор. И в любовта вървят ръка за ръка с най-близката ѝ приятелка Невяна Владинова. Приятелят на Катрин също се занимава с брейк.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.