Кой шлифова диамантите в художествената гимнастика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6435967 www.24chasa.bg

Весела Димитрова и Бранимира Маркова сменят съчетания шедьоври с амбиция да създадат още по-сложни и перфектни

Нарекохме ги диаманти още преди първото им състезание. Получиха заръка да блестят по-силно и различно от златните момичета. Да направят така, че България и светът да говорят за тях, а не за досегашните любимки на нацията. Събраният отбор от нешлифовани диаманти го направи по-бързо и от големите очаквания. Още в дебютното световно първенство грациите от новия ансамбъл по художествена гимнастика - Симона Дянкова, Елена Бинева, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова и Теодора Александрова, станаха втори в света, извоювайки сребърните медали в Пезаро. За сравнение - златните момичета, техни примери, приятелки и дори ментори на първото си световно завършиха седми. А после покориха света и сърцата на българите...

В Пезаро блестяха и още два български диаманта, обработвани майсторски през годините. Невяна Владинова спечели първия си медал от световно първенство, а заедно с най-добрата си приятелка Катрин Тасева сбъднаха още една мечта - две българки отново да са в топ 10 на световния елит...

С годините работа България се е превърнала в рай за откриване на натуралния материал, от който се формират бижута на световната художествена гимнастика. Зад неподражаемото отразяване на светлината от прожекторите обаче стои друг отбор.

Диамантът е творение на природата. Шлифоването му е майсторското човешко умение да бъде превърнат в съвършен и необикновен.

“24 часа” ви представя шлифовчиците на диамантите от националния отбор по художествена гимнастика.

Още докато златните момичета се готвят за олимпийските игри в Рио, Илияна Раева стартира селекцията и подготовката на техните наследнички, за да няма луфт след отказването на доказания ни ансамбъл. Ина Ананиева покани работещата отлично с националния отбор на Швейцария Весела Димитрова. “Тя започна да учи момичетата от “а” и “б”, за да се получи нужният синхрон.

Весела започна да ги

обучава на много

сложна техника и

сложни елементи

с уреда

Това се оказа решаващо още с първата си поява на подиума за състезание те да оставят впечатление за много дълго работил екип. Италианската треньорка каза: “Този отбор е работил минимум 2 години.” А всъщност отборът бе заедно от 6 месеца”, разказва пред “24 часа” Илияна Раева.

След отказването на Ина Ананиева от треньорския пост на ансамбъла ни за жени заради чаканото прекрасно събитие - раждането на дъщеря ѝ Елена, Весела Димитрова поема поста. “Имаше много добра приемственост от Ина. Отлично загряване, общофизическа подготовка, техника с уред. Весела накара момичетата много отговорно да приемат задачите, въпреки че са малки. Буквално са скачени съдове с Весела и Михаела Маевска. Абсолютно безкомпромисна работа на Весела Димитрова, а в същото време и прекрасни отношения с момичетата.

Интензивността на тренировка е отлична. От първата минута до влизането им в залата да играят момичетата знаят какво трябва да правят. На световното първенство забелязах, че Весела много малко участва в предварителната подготовка. Попитах я защо. Тя каза: “Тренираме отдавна, дала съм им задачи, които знаят. По време на състезанието трябва да има концентрирано внимание за работата, която вършат зад кулисите. Мисълта, концентрацията и психиката в спорта са много важни, но в художествената гимнастика това е много дълъг процес. Това ги е научила Весела. Влизат в залата 3 часа преди състезание и всеки миг е отдаден на това, което трябва да правят на килима. Сякаш изобщо не им остана време да мислят, че са на изтощително световно първенство с тежки задачи. Голямо постижение на Весела - да научиш състезателя, че като влезе в режим на работа, той има определени задачи, които да направи, да няма хаос и безсмислено стоене в залата”, разказва Раева за поредното нейно момиче, направило първите си стъпки в треньорството в клуб “Илиана”, преди да отиде да научи и швейцарките на български език, художествена гимнастика и как от нулата да стигнат до медалите.

“Весела Димитрова е изключително амбициозен човек. Преди около месец ми се обади, че момичетата са леко зациклили психически от натоварените тренировки. Отидох в залата и видях, че те всъщност са отлични и готови утре да е световното първенство. Трябваше им малко релакс. Стоях 3 дни с тях. После се измайтапих с Весела: “Искам

да вземеш лист и

да си записваш колко

пъти им казваш

благодаря

на момичетата.” На листа за изминалите 3 дни нямаше да има нито едно браво. (Смее се.) Дори нещо да е много добре направено, тя винаги вижда как може да се подобри още, за да стане перфектно. Да, с моя по-голям опит ѝ дадох съвета, че да толерираш и да хвалиш е въздухът и водата на състезателя, но всъщност благодарение на взискателността на Весела момичетата са това, което са, и се отличаваха от всички. Резултатът показва, че тя работи правилно”, допълни Илияна.

А плътно до Весела работи капитанката на златните момичета Михаела Маевска.

“Тя е много спокоен и уравновесен човек. Вече не е онази Михаела, която току-що се е отказала и не знае още състезател ли е, треньор ли е. Тя категорично е треньор - много на мястото си, дейно участва и е голяма опора на Весела Димитрова и на момичетата, на които вдъхва своето спокойствие. Расте с всеки ден. Трупа безценен опит до Весела и виждам голямо треньорско бъдеще пред нея”, описа я Раева.

Президентът на федерацията по художествена гимнастика, който ръководи процеса на шлифоването на диамантите, разказа и мигове от дебютното световно на ансамбъла, останали зад кадър.

“Някои от момичетата минаха през предстартова треска. Имаше и сълзи дори. Но в точното време. Преди самия старт бяха отлично. Всъщност са много малки и собствените им резултати от началото на годината ги натовариха повече. Не са виновни очакванията и хората, напротив, те просто им се радват. Но малките момичета отрано бяха много добри и спечелиха много медали. Това се оказа тежест. Осъзнах колко са малки, когато крачехме към залата за изиграването с въжета и топки в многобоя. Мадлен се беше притеснила за един много сложен елемент. Гушна се в мен. Усещайки подкрепата, тя издиша - все едно издиша страховете си, излезе и игра отлично.

Когато вървяхме, моите думи към момичетата бяха:

“Вече спечелихте една

торба с медали. Но не

забравяйте, че вие сте

дебютантки на

световно първенство

Та златните момичета в дебюта си бяха на седмо място. Искам да сте спокойни, да играете красиво и да изпитвате удоволствие от пълната зала.” Преди старта на световното им казах: “Няма по-силен отбор от вашия. Отпуснете се и се наслаждавайте.” Усетиш ли тази атмосфера, започваш да я искаш постоянно. Тя става като наркотик. И ако треньорът научи състезателите си на това, те никога няма да изпитват страх от състезание”, каза Илияна. А треньорът явно е успял. Още след дебюта си Елена Бинева изстрелва: “Искам всеки ден да е световно!” Това определя нейния смел натюрел. “Тя прави изключително сложен елемент - хвърля двата обръча кръстосано и миг по-късно прави изхвърляне на обръча с крак по време на колело. На тренировката забиваше обръча през един терен. Но идва и казва: “Госпожо, спокойно, на състезанието ще го направя.” И го направи блестящо”, разкри Раева.

Вписващата индивидуалността и харизмата си в името на отбора Симона Дянкова, която вече е истински капитан, Мис Дисциплина Елена Бинева, танцуващата актриса Лаура Траатс, изключително талантливата Мадлен Радуканова и най-малката - наскоро навършилата 16 Теодора Александрова, която показа устойчива психика, дават надежда, че диамантите тепърва ще блестят по-силно.

Но огромна роля за блясъка на ансамбъла изиграва и включването на танцовите педагози. По новия правилник вече има оценка за артистичност, много важна за крайната. По този показател на ансамбъла помага Елица Павликенова. Тя е бивша гимнастичка, европейска шампионка с ансамбъла за девойки, която впоследствие се занимава дълги години с балет и танци. Присъства на всяка тренировка, на всички лагери и работи успоредно с Весела и Михаела.

В индивидуалното направление от края на 2016 г. България има изключителен главен шлифовчик на диаманти - Бранимира Маркова. Тя е една от последните гимнастички на Нешка Робева, а след 23-годишен треньорски стаж в “Левски” и Италия работата ѝ в националния отбор показва, че страната ни има нов голям национален треньор. Доказват го и двете ѝ “творения”, които усъвършенства от 7 г. - Невяна Владинова и Катрин Тасева.

“Бранимира е изключително попадение за главен мениджър на националния отбор.

Жена, която съчетава

в себе си благост и

безкомпромисност

Изключителен психолог. Педагог, уважаван и обичан от всички състезателки. Има много точен поглед за проблемите, недостатъците и решенията. Човек, който чува препоръка, различна от нейното мнение, да я обмисли добре и да каже “съгласна съм” или “не съм съгласна”. И в над 90% от случаите е точна в преценката си. Възхитена съм. Това е качество за голям треньор. Има невероятна фантазия”, описва я Илияна Раева. Неотлъчно да Бранимира е Силвия Стойнева. “Добър психолог. Изискващ треньор. Двете са страхотен тандем”, каза Илияна Раева.

Бранимира Маркова има намерение да смени всички композиции и стереотипа на работа, който драстично се различава от този на ансамбъла. И не се бави, а вече действа. “Следва

задължително

усложняване на

композициите по

отношение на

техниката с уред

и работата с тяло,

компоненти, по които сестрите Аверини са голяма класа”, разясни Илияна.

Амбицията и перфекционизмът водят Брани към поредното много смело решение - да смени шедьовъра на Катрин Тасева на топка, сътворен от самата нея. За 6 месеца брилянтната композиция събра милион гледания в ютюб. И напомни за рекордните 9 млн. гледания на композицията на Боянка Ангелова, събрани от качването й в ютюб през 2008 г. “Всички казвахме на Брани, че искаме топката да остане. Любов Черкашина възкликна, че това е най-силната композиция с топка. Но Брани каза - не, ще направим още по-добро”, разкри Илияна.

По амбиция и стремеж към перфекционизъм Бранимира явно си прилича много с треньора на ансамбъла ни Весела Димитрова. Само за няколко дни изпълнението на момичетата ни с 5 обръча от многобоя в Пезаро също е гледано близо милион пъти. По света възкликнаха: “Няма значение класирането, това е шедьовърът на световното.” Но и Весела отсича: “Не. Правим ново съчетание, още по-добро.” Макар и доволна, вече има нови идеи и не спира да иска...

Хореографът също е много важна част от успеха на отбора. “В първата част беше Гоча Будагашвили, а сега е Радул Роглев. Гоча даде сериозен тласък в балета. Аз имах още претенции по отношение на пируетите и скоковете. Радул го познавам от миналата година. За 10 дни във Флорианополис той вкара Невяна във фантастична форма за олимпийските игри. Радул е перфекционист. Безкомпромисен. Формата на Невяна е такава, благодарение на Бранимира, но Радул направи страхотна постановка на краката на Неви за Рио”, сподели Раева.

С обновен стил, въздействаща музика и нова система на работа в индивидуалното направление

България може да

мечтае още по-смело

за Токио 2020

“Невяна Владинова е абсолютен работохолик. С огромна енергия и амбиция. С нея си поставихме за задача да овладява страхотните емоции в нежното същество. Има огромен скок в развитието, но и още много да се работи в тази насока. В същото време Невяна трябва да се показва в тотално друга светлина. Има много силно изявени индивидуални качества, които още не сме ги дали на показ, които ще я отличат много. Тя трябва да провокира със съчетания, със стил. И тя е готова. Минути след края на световното Неви ми каза: “Госпожо, нямам търпение да започнем да правим новите съчетания”, разказа Илияна.

“Катрин Тасева дори не е осъзнала какъв огромен талант е. Дете, родено да се състезава. Страшен боец. Тя успява да използва атмосферата от пълната зала. В Пезаро италианците превърнаха залата в подобие на колизеум по време на гладиаторски битки. Катрин носи у себе си качества, които състезателки придобиват с години. Може да ги реализира с огромен труд и осъзнаване, че трябва да се отдаде сто процента на тренировките. Много обича да се състезава, но трябват и много тренировки”, каза Раева.

“До Невяна и Катрин има 3 фантастични гимнастички, прекрасни момичета, които са в състояние да объркат сметки. Ерика Зафирова, Боряна Калейн и Петя Борисова. Заслугата е и на техните треньори Белла Каратанчева, Марияна Памукова и Николай Боев. Искам абсолютно равностойни съчетания за тези 5 момичета. Искам голяма конкуренция първо в нашата зала”, добави още Илияна.

“Двамата танцови педагози - Маргарита Будинова и Светлин Димитров, направиха страшно много с Невяна и Катрин, както и с Ерика, Боряна и Петя”, отчете също шефката на художествената гимнастика у нас.

Тя е поканила майсторката на триковете Юлия Байчева, която ще помага по отношение на техниката.

При наличието на проблеми от всякакво естество всички момичета в националния отбор се обръщат към психолога Татяна Янчева.

В процеса на шлифоване роля има и директорът на националните отбори Деспа Кателиева. “Със своята безпардонност по отношение на работата тя е в помощ на всички треньори”, казва Илияна.

На световното в Пезаро България имаше и силно присъствие на съдийската маса чрез Мария Гигова и Филипа Филипова. Съдийките рядко влизат под прожекторите. Но в Италия например работеха от 8 сутринта до 9 мечерта, а млада съдийка на два пъти припада. “Художествената гимнастика е спорт, който се решава на съдийската маса, за добро или лошо. Мария и Филипа изкараха тежко състезание. При всички случаи са били безкрайно полезни. А когато отборът ти е силен, е лесно и да съдийстваш”, каза Илияна Раева.

Тя отчита ролята и на други, скрити от прожекторите хора - масажистите Юлиян и Виктор и докторът на отбора Милен Димов. Екипът, който се грижи за физическото състояние на отбора, има и друга роля - винаги разведрява обстановката и на момичетата, и на треньорите. А когато треньорите хукнат към килима и гледат концентрирано, някой трябва да се грижи за вещите им. Тогава мъжката група е за снимка - затрупана с дамски чанти като миникуфарчета, накичена с шалове и държаща телефони.

Това е българската рецепта за шлифоване. Отговорни, талантливи и отдадени - младите треньори Весела Димитрова и Бранимира Маркова, заедно с екипите си, създават диамантите на българската художествена гимнастика.

Новите грации, впечатлили света

АНСАМБЪЛ

Симона Дянкова е родена на 7 декември 1994 г. във Варна. Започва да тренира на 6 г. в “Чар ДКС” при Мария Чиприянова. После я поема треньорката Филипа Филипова. Има много успехи като индивидуален състезател. През 2007 г. е шампионка в многобоя при девойките старша, а на държавното в категория “А” е със сребро. От 2009-а вече е и на финали в категория “Елит”. Започват потоци от златни медали в различни състезания и престижни класирания в многобоя на държавното. През 2014 г. печели правото да е част от ансамбъла за жени с треньор Ина Ананиева. Резерва на златните момичета, спечелили бронз на олимпийските игри в Рио. Вече е капитан на ансамбъла на България за жени.

Елена Бинева е родена на 18 септември 1999 г. в София. Дъщеря е на бившия евродепутат, шампион по таекуондо и настоящ шеф на родната федерация по таекуондо Слави Бинев. Започва да тренира на 3 г. в “Левски Триадица” с треньор Мария Кънчева. На 6 г. се премества в “Левски” при Мариана Василева, а след това при Бранимира Маркова. От 2017 г. е състезател на “Левски-Илиана”. Има множество отличия като индивидуална състезателка. Печели сребърен медал с ансамбъла за девойки от вторите младежки олимпийски игри в Нанджин. Обича да чете, да ходи на кино и да се разхожда в парка. С удоволствие слуша Майкъл Джексън и Уил Ай Ем.

Лаура Траатс е родена на 13 декември 1998 г. в София. Започва да тренира на 4 г. в “Левски Триадица”. Баща ѝ е холандец. Лаура имаше двойно гражданство. Когато навърши 18 г. в края на декември 2016-а, трябваше да избира - българско или холандско. Дилема нямаше – мечтите ѝ са свързани с българския национален отбор. От 8-годишна печели златни медали в международни състезания. От 2012 г. е член на ансамбъла за девойки с треньор Камелия Дунавска. През 2013 г. с отбора печели бронз от европейското първенство във Виена. Обожава да чете книги, да гледа филми, да се разхожда със семейството си и с приятели. Много важно за нея е учението и въпреки че се подготвя на индивидуален план, Лаура завършва всяка година с отличен успех.

Мадлен Радуканова е родена на 14 май 2000 г. в София. Тя е дъщеря на футболния треньор Милен Радуканов. Започва да тренира на 5 г. в “Левски Триадица” при Мария Кънчева. С ансамбъла за девойки печели бронзов медал от европейското първенство в Минск през 2015 г. Година по-рано има бронз и от “Саникс Къп” в Япония – първото голямо състезание на тима с треньор Силвия Стойнева. През 2015 г. индивидуално печели сребро в многобоя на международния турнир в Загреб. През 2016-а е трета. Голям успех е бронзовият ѝ медал в многобоя в Лисабон 2016 в турнира, съпътстващ световната купа. На държавното първенство “Жулиета Шишманова” миналата година е 6-а в многобоя сред най-добрите ни гимнастички. Но вече бъдещето ѝ е с ансамбъла за жени.

Теодора Александрова е родена на 17 юли 2001 г. в София. Започва да тренира на 4 г. в “Левски” при Божидара Ламбова. Печели бронзов медал с ансамбъла за девойки на европейското първенство в Минск през 2015 г. На държавното първенство за приз “Жулиета Шишманова” в Бургас през 2016 г. Теодора се класира 4-а в многобоя. На държавното първенство в категория “Елит” в старшата възраст е шеста. Но вече мечтите ѝ са насочени към почетната стълбичка на олимпийски игри, където да стъпи заедно със съотборничките си от женския ансамбъл.

ИНДИВИДУАЛНО

Невяна Владинова е родена на 23 февруари 1994 г. в Плевен. На 5 г. се запалва по балета покрай по-голямата си сестра Моника, но само година по-късна съдбата я среща с любовта ѝ - художествената гимнастика. Започва да тренира в клуб “Елегант”, а първата ѝ треньорка е Жоржета Атанасова. На 11 г. получава предложение и се мести в София, за да тренира в “Левски” на Нешка Робева при треньора Мариана Василева. От 2011 г. Неви работи с Бранимира Маркова, която от края на 2016 г. е и главен мениджър на националния отбор. С много труд и постоянство Владинова стига до първи световен пробив през 2014 г. - 4-а е на обръч във финалите на гран при в Москва. След това идват и медалите - и в многобоя, и на уредите, но Неви вече е с място в топ 10 на света. През 2016 г. е 7-а в многобоя на олимпийските игри в Рио. През 2017 г. става абсолютна кралица на световната купа в София с титла в многобоя, още 3 златни и 1 сребърен медал. На световното първенство в Пезаро извоюва и първия си медал от шампионат на планетата - бронз на топка. В многобоя е 7-а. Но гледа към върха - на световното у нас догодина и на олимпийските игри в Токио. Неви среща и голямата любов в залата. Веселин е счетоводител, но танцува брейк в трупата на Нешка Робева. Двамата влюбени са сгодени и живеят заедно в София.

Катрин Тасева е родена на 24 ноември 1997 г. в Пловдив. Тренира от 3-годишна в “Тракия”. След лека дилема - спортни танци или художествена гимнастика, тръгва по пътя си. През 2010 г. той я отвежда към София, “Левски” и към националния отбор. Първоначално е избрана в ансамбъл девойки с треньор Валентина Симеонова, а след това става индивидуален състезател в селекцията ни. На 16 вече грабва и фенове по света, наричат я “нешлифован диамант”. От 2015 г. дебютира в състезания за световната купа и до днес подобрява класирането си. През 2017 г. вече печели и медали - в София беше втора в многобоя, в Ташкент трета, грабва отличия във финали на уредите. На световното в Пезаро влезе в топ 10. Задено с личната ѝ и национална треньорка Бранимира Маркова и Силвия Стойнева вече са вперили поглед към мечтаната квота за Токио 2020. Докато я преследва, Кати ще учи и индивидуално в НСА, за да стане треньор. И в любовта вървят ръка за ръка с най-близката ѝ приятелка Невяна Владинова. Приятелят на Катрин също се занимава с брейк.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е

Вратарят на "Реал" (Мадрид) Тибо Куртоа бе издебнат с красива брюнетка по време на почивката си. Двамата отмарят на Ибиса. Медиите на Иберийския полуостров бързо разконспирираха коя е новата мацка до стража. Оказа се, че новата му тръпка е известният испански модел Сара Солдати. Двамата не се притесняват да демонстрират близост,

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,