Шест премиери в началото на 116-ия сезон на Народния театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6445099 www.24chasa.bg

До края на годината излизат "Чудаци", "Калигула", "Лисичета", "Цветът на дълбоките води" и адаптацията по разкази на Димитър Димов "Виновните"

Шест спектакъла, чиито премиери ще са до края на годината подготвя трупата на Народния театър "Иван Вазов" за началото на своя 116-и сезон. "Работим под знака на обновлението на репертоара", съобщи директорът на театъра Мариус Донкин. Сезонът се откри на 10 септември.
Премиерата на камерна сцена на пиесата "Чудаци" от Максим Горки под режисурата на проф. Красимир Спасов е на 28 и 29 септември.
Актрисата от Народния театър Бойка Велкова репетира представление „Цветът на дълбоките води” от младата драматуржка Оля Стоянова. Освен че участва в него, тя е и режисьор на спектакъла, чиято премиера ще бъде на 13 и 14 октомври на Сцена на IV етаж в Народния театър. Това е режисьорски дебют за Велкова.
Голямата сцена е запазена на 27,28 и 29 октомври за "Калигула" от Камю, постановка на Диана Добрева. С участието на Александра Василева, Жорета Николова, Биляна Петринска, Албена Ставрева, Вяра Табакова, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли, Деян Донков, Деян Ангелов и студенти от НАТФИЗ.
В първите дни на декември на голяма сцена ще се играе премиерно "Танцът "Делхи" от Верипаев, постановка на Галин Спасов. С този спектакъл театърът ще гостува в Тулуза, където българският режисьор поема директорския пост и той ще бъде неговата своеобразна визитна картичка. Предвиждат се 8 представления.
"Лисичета" на Лилиан Хелман излиза на 14 декември. Режисьорката Бина Харалампиева ще заложи и на двама млади студенти.
"Виновният" е нарекъл адаптацията си на два разказа на Димитър Димов Юрий Дачев, която ще се играе на сцената на четвъртия етаж.
На 23 декември е традиционната среща с ветераните на Народния театър.
В началото на новата 2018 г. театърът ще започне възстановката на "Хамлет", а най-успелият български режисьор в Германия - Иван Пантелеев се връща, за да постави на негова сцена "Дачници" на Горки.

Точно в 13 часа днес заработи и новият сайт на Народния театър, който предлага изключително богата информация и още много възможности.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е контузил рамото си по време на крос в базата на тима в Репино край Санкт Петербург. Последвало е посещение на близката болница с доктора на "трите лъва". След направените прегледи Саутгейт е получил лекарска забрана да се радва по типичния си начин на гол и занапред ще бъде много въздържан.

Бразилски фенове се забавляват на трибуните на стадиона в Санкт Петербург преди мача от група Е на СП по Футбол в Русия между Бразилия и Коста Рика. Снимка: REUTERS/Lee

Бившето "златно момиче" Цветелина Стоянова се върна в залата по художествена гимнастика! Това стана две години след скока от шестия етаж, който едва не отне живота й. Дотогава тя беше част от ансамбъла, който по-късно спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Цвети е световна шампионка от Измир 2004.