Меценат купува творби на млади художници, прави изложба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6446241 www.24chasa.bg

Колекционерът Тодор Стайков им дава шанс за пробив

Изложбата “Началото - млади български художници” ще се открие на 15 септември. Тя е наредена на третия етаж на галерията на СБХ на ул. “Шипка” 6. Участват 26 току-що дипломирани студенти от художествената академия.

Това са Александрина Дакова, Анатолий Йончев, Благица Здравковска, Георги Атанасов, Георги Стефанов, Делиана Стоянова, Десислава Янакиева, Дина Стоев, Елена Аначкова, Елена Велкова, Елина Симеонова, Иван Петков, Катерина Маринова, Мария Стефанова, Марта Райхел, Мартин Николов, Мая Стойкова, Никола Цветанов, Светлин Демирев, Силвия Богоева, Стефан Коцев, Тина Хамзе, Христина Дренска-Тита, Христо Антонов, Явор Костадинов, Яна Караманджукова.

Как са избрани и какъв старт им дава тази представителна и ранна за тяхната възраст изложба?

Идеята е на

Тодор Стайков -

колекционер

и един от учредителите на Съюза на колекционерите в България.

Заедно с комисия от специалисти, чиито творби присъстват в неговата колекция, но са и преподаватели в академията - акад. Светлин Русев, проф. Валентин Старчев, проф. Станислав Памукчиев, проф. Десислава Минчева, проф. Вихрони Попнеделев, проф. Емил Попов и проф. Ангел Станев, посещава дипломната защита на младите художници и скулптори и закупува творби.

Целта на този меценатски акт (изключителен по думите на акад. Светлин Русев) е създаването на колекция от най-младите, току-що завършили автори, чието развитие да следи и подпомага занапред.

За него това е повече

от една перспективна

инвестиция

Това е възможност да помогне и да бъде съпричастен към развитието на българското изкуство.

Така се набелязват завършващи студенти, чиито творби се отличават с голяма артистичност, професионализъм и творчески заряд. За избраните млади колеги меценатът организира ежегодно пленер в артцентър “Вихрони” в с. Долно Камарци и впоследствие творбите им се показват в столична галерия.

“Усилията на Тодор Стайков и целия екип на платформата “Млади български художници” (основана през 2015 г.) са изцяло насочени към подпомагане и популяризиране на изкуството на съвременните творци на България. Убедени сме, че това е един от пътищата за опазване на духовната ни култура”, казва проф. Десислава Минчева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е контузил рамото си по време на крос в базата на тима в Репино край Санкт Петербург. Последвало е посещение на близката болница с доктора на "трите лъва". След направените прегледи Саутгейт е получил лекарска забрана да се радва по типичния си начин на гол и занапред ще бъде много въздържан.

Бразилски фенове се забавляват на трибуните на стадиона в Санкт Петербург преди мача от група Е на СП по Футбол в Русия между Бразилия и Коста Рика. Снимка: REUTERS/Lee

Бившето "златно момиче" Цветелина Стоянова се върна в залата по художествена гимнастика! Това стана две години след скока от шестия етаж, който едва не отне живота й. Дотогава тя беше част от ансамбъла, който по-късно спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Цвети е световна шампионка от Измир 2004.