Меценат купува творби на млади художници, прави изложба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6446241 www.24chasa.bg

Колекционерът Тодор Стайков им дава шанс за пробив

Изложбата “Началото - млади български художници” ще се открие на 15 септември. Тя е наредена на третия етаж на галерията на СБХ на ул. “Шипка” 6. Участват 26 току-що дипломирани студенти от художествената академия.

Това са Александрина Дакова, Анатолий Йончев, Благица Здравковска, Георги Атанасов, Георги Стефанов, Делиана Стоянова, Десислава Янакиева, Дина Стоев, Елена Аначкова, Елена Велкова, Елина Симеонова, Иван Петков, Катерина Маринова, Мария Стефанова, Марта Райхел, Мартин Николов, Мая Стойкова, Никола Цветанов, Светлин Демирев, Силвия Богоева, Стефан Коцев, Тина Хамзе, Христина Дренска-Тита, Христо Антонов, Явор Костадинов, Яна Караманджукова.

Как са избрани и какъв старт им дава тази представителна и ранна за тяхната възраст изложба?

Идеята е на

Тодор Стайков -

колекционер

и един от учредителите на Съюза на колекционерите в България.

Заедно с комисия от специалисти, чиито творби присъстват в неговата колекция, но са и преподаватели в академията - акад. Светлин Русев, проф. Валентин Старчев, проф. Станислав Памукчиев, проф. Десислава Минчева, проф. Вихрони Попнеделев, проф. Емил Попов и проф. Ангел Станев, посещава дипломната защита на младите художници и скулптори и закупува творби.

Целта на този меценатски акт (изключителен по думите на акад. Светлин Русев) е създаването на колекция от най-младите, току-що завършили автори, чието развитие да следи и подпомага занапред.

За него това е повече

от една перспективна

инвестиция

Това е възможност да помогне и да бъде съпричастен към развитието на българското изкуство.

Така се набелязват завършващи студенти, чиито творби се отличават с голяма артистичност, професионализъм и творчески заряд. За избраните млади колеги меценатът организира ежегодно пленер в артцентър “Вихрони” в с. Долно Камарци и впоследствие творбите им се показват в столична галерия.

“Усилията на Тодор Стайков и целия екип на платформата “Млади български художници” (основана през 2015 г.) са изцяло насочени към подпомагане и популяризиране на изкуството на съвременните творци на България. Убедени сме, че това е един от пътищата за опазване на духовната ни култура”, казва проф. Десислава Минчева.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Афроамериканският певец с второ обвинение за секстормоз над свои почитаталки Ново обвинение в опит за изнасилване на фенка се стовари на главата на похотливия рапър Нели. Чернокожият американски хип-хоп изпълнител този път е наклеветен в полицията от млада англичанка. Тя присъства на негов концерт недалеч от Лондон в края на миналата година.

Линдзи Вон (САЩ) обяви, че няма да участва в надпреварата по ски алпийски дисциплини за смесени отбори в събота. Дисциплината с 16 тима на директно елиминиране дебютира в олимпийската програма, но много от водещите състезатели взеха решение да не се включат, за да концентрират подготовката си за стартовете в Европа до края на сезона в Световната

Новото попълнение на ЦСКА-София Укра ще става женски баща за трети път. Това стана ясно от снимки на съпругата му Неуза Жорже, която сама си ги публикува. Тя е направила парти в чест на предстоящото раждане на малката Камила, а цялата стая е аранжирана в розово. На празненството присъстваха и двете дъщери на Укра от предишния му брак - Франсиска и