Излезе енциклопедия за София на български и английски, търсете в Алеята на книгата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6446280 www.24chasa.bg

Луксозното издание е на БАН и КК “Труд”

Излезе от печат първата специализирана енциклопедия, посветена на столицата на България - София, град с хилядолетна история и богата култура.

Двуезичната енциклопедия “София” е съвместно издание на Научноинформационен център “Българска енциклопедия” при Българската академия на науките и Книгоиздателска къща “Труд” и е реализирано с подкрепата на Столична програма “Култура” на Столична община. Изданието е луксозно, в албумен формат, на гланцова хартия, богато илюстрирано с около 700 цветни снимки и схеми.

Досега за София са излизали научни и научнопопулярни изследвания - исторически, природогеографски, етнографски, културологични, статистически и икономически, и художествени произведения. Красотата и неповторимата ѝ атмосфера са възпети в стихове и песни, пресъздадени са в картини и музикални произведения. За първи път обаче в един том е събрана максимално пълна разностранна информация за града. С новата енциклопедия София се нарежда сред столиците, на които има посветени специализирани справочни издания - Париж, Москва, Лондон, а читателите имат възможност да намерят на едно място достоверна информация за природата, историята и културата на града и региона, поднесена не само на български, но и на английски език.

През последните години столицата ни се превърна в привлекателна туристическа дестинация и е посещавана от все повече чуждестранни гости. Очаква се те да нараснат около българското председателство на Европейския съюз през 2018 г. Енциклопедия “София” достойно представя хилядолетната история и богатото културно-историческо наследство на града и едновременно с това го показва като модерна европейска столица с богат културен живот. Тя е значимо културно събитие за столицата ни, отразяващо времето и епохата.

Премиерата на Енциклопедия “София” е  от 14 ч на 14 септември в големия салон на БАН, ул. “15 ноември” 1.

КК “Труд” в Алея на книгата

предлага 20% отстъпка

Алея на книгата – София, на пешеходната зона на бул. “Витоша” (откъм бул. “Патриарх Евтимий”) продължава всеки ден от 10 до 20 ч до 17 септември.

Тази година книгите на издателство “Труд” ще откриете в шатра №9. Те ще се предлагат с 20% отстъпка от коричната цена. Както винаги жанровото разнообразие ще е голямо. За най-малките - незабравими детски книжки като “Мечо Пух”, “Зайчето Питър”, “Пчеличката Мая”, “Макс и Мориц”. За учениците е поредицата с кратки и ясни преразкази и насочващи анализи на творби от българската и световната класика - “Ключът към класиката Cliffs Notes”. В серията са включени заглавия като “Тютюн”, “Под игото”, “Железният светилник”, „Бай Ганьо”, “Илиада”, “Едип цар”.

Любителите на българската история ще могат да си купят “Тефтерчето на Левски”, четвъртото преработено издание на “Предателите на Левски” от Росен Янков, пъзела с картината на Никола Кожухаров “Залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче”, “Български хроники” от Стефан Цанев в четири тома и др.

Дамите ще могат да се насладят на книгите на две великолепни популярни в цял свят британски авторки – Розамунде Пилхер и Лусинда Райли, а господата - на криминални романи и справочни издания. Най-значимото и ценно издание обаче на тазгодишната Алея на книгата в София безспорно ще бъде “Енциклопедия “София”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане