Енциклопедия от 416 стр. със 700 снимки разказва историята на столицата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6448214 www.24chasa.bg

Откъде идва името Сердика? Защо градът не е бил опожарен, колко са къщите в София през 1878 г.

Уникалното издание излиза с марката на КК "Труд" - дело е на екип на БАН

Големият салон на Българската академия на науките. Най-авторитетното място за представяне на ценно издание. И точно там се разгръща енциклопедия “София” на цели 416 стр! Дело на екип на БАН и КК “Труд” - премиера на един том, който няма аналогия. На премиерата присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Том, който разказва с факти за един многовековен град, за една столица с нейните възходи и падения. Оказва се, че по-малко знаем, отколкото не знаем.

-  Римският военен лагер, създаден на мястото на днешна София, се превръща в цветущ град, административно и търговско средище. Наречен е Сердика по името на тракийското племе серди. Статут на град получава след 105 г. и е преименуван Улпия Сердика в чест на император Марк Улпий Траян.

-  При настъпването на руските войски към София Осман Нури паша дава заповед градът да бъде опожарен. Турското население е евакуирано, а чуждите дипломати и поданици са предупредени да напуснат града. Благодарение на застъпничеството на вицеконсулите Вито Позитано (Италия), Луи дьо Марикур (Франция) и Йозеф фон Валдхарт (Австро-Унгария) и отказа им да се изселят София е спасена.

- През 1878 г. София разполага с 3306 къщи, 2 училища, 7 църкви, 30 джамии и текета, 10 хана, 120 дюкяна и 19 фурни, скупчени в 82 малки махали. Големите двуетажни къщи с чардаци на софийските първенци не са повече от стотина. Останалата част от населението живее в схлупени едноетажни къщички.

-  В резултат на англо-американските бомбардировки през 1943 г. и през януари и март 1944 г. загиват над 2000 души. Нанесени са непоправими поражения на центъра на столицата.

-  Деривационната водноелектрическа централа в България е построена в Панчарево. Така София става една от първите електрифицирани столици.

За повечето от нас, дори жители на София, тези факти са неизвестни, но могат да станат познати от двуезичната енциклопедия “София” - съвместно издание на Научноинформационен център “Българска енциклопедия” при Българската академия на науките и Книгоиздателска къща “Труд” , е реализирано с подкрепата на Столична програма “Култура” на Столичната община. То бе представено вчера в големия салон на БАН.

Изданието е

луксозно,

в албумен формат, на гланцова хартия, богато илюстрирано с около 700 цветни снимки и схеми. То е предназначено за широк кръг читатели - гости на София и любознателни софиянци, които искат да научат повече за столицата на България. През последните години София се превърна в привлекателна туристическа дестинация и е посещавана от все повече чуждестранни гости.

Очаква се те да нарастнат около българското председателство на Европейския съюз през 2018 г. Енциклопедия “София”

достойно

представя

хилядолетната

история

и богатото културно-историческо наследство на града и едновременно с това го показва като модерна европейска столица с богат културен живот. Тя е значимо културно събитие за столицата ни, отразяващо времето и епохата.

Енциклопедия “София” се различава съществено от другите издания на НИЦ “Българска енциклопедия” - както от азбучните, така и от тематичните. Тя е различна не само като тематика (посветена е само на София и област София-столица), но и като структура.

Енциклопедията

започва с

обширен обзор, който заема почти една четвърт от книгата и разглежда природната среда, проследява историята на града, акцентира на важни събития от миналото, на развитието, изграждането и днешното състояние на управлението, обществения и духовен живот на София и региона. Заглавието му (София - път във времето) отразява стремежа да се проследи хилядолетното развитие на града до днес. Очертани са етапите от развитието на София - от неолита и първите поселения на територията му, през разцвета на антична Сердика и превръщането ѝ в процъфтяващ град, българския Средец и последвалия упадък по време на османското владичество, възкръсването на София за нов живот като столица на България и устремното ѝ развитие в първите десетилетия след Освобождението.

Изтъкната е

заслугата на

значими

исторически

личности

и държавни институции. Отразени са ролята на София в историята и културата на страната ни, духовната значимост на манастирите на софийската Мала Света гора и многобройните храмове в София през Средновековието, софийските светци, загинали за Христовата вяра, дарителите, проветителската роля на Софийската книжовна школа и първите училища, зараждането на първите културни институции в страната и първите културни прояви.

София от А до Я - основна енциклопедична част с азбучно подредени статии. Стремежът на авторите е бил да се събере на едно място цялото богатство от информация за столицата ни. Заради сравнително ограничения обем в рамките на един том статиите са сведени до 450, а изложението е стегнато. Включени са азбучни статии за планини, реки, софийски квартали и населени места в Столична община, стопански обекти и транспортни съоръжения, паркове, градини, спортни зали и стадиони, висши училища, театри и музеи, фестивали и др. национални и международни събития в областта на музиката, театъра, спорта. Обхванати са културните ценности (материални и нематериални, недвижими и движими), които носят историческата памет на София, свързани са с националната идентичност, имат научна или културна стойност. Включени са всички културни ценности с национално и световно значение.

София един от най-старите градове в Европа, и районът има с какво да се гордеят. В

Списъка на

световното

наследство

са Боянската църква, като недвижима културна ценност, и автентичните песни на Бистришките баби – част от нематериалното световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Поради ограничения обем в енциклопедията не са предвидени самостоятелни биографични статии за личности - българи и чужденци. Това отчасти е компенсирано с включването на показалец на личните имена, който препраща към статиите за конкретни събития или обекти, в които са споменати лицата. Единствено кметовете на София - общо 57 на брой, са изредени в отделна таблица.

Третата част - “Разходка из София”, запознава със знакови софийски булеварди, улици и площади, които дават облика на града и допринасят за неповторимата му атмосфера. Повечето улици и площади са проектирани в края на ХIХ век, по време на бързото урбанизиране на София и превръщането ѝ в модерен град, но има и такива, които водят началото си от Античността и Средновековието. Представени са историята на улицата, археологическите находки под уличната настилка, както и съвременното състояние - представителни частни и обществени сгради, градини, паркове, скулптурни и архитектурни паметници, за повечето от които има самостоятелни статии в азбучната част.

Търсенето на допълнителен материал е улеснено чрез препратки между статиите. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Лудогорец" има съвсем прясна трансферна цел от Румъния. Става въпрос за 23-годишния офанзивен футболист Ервен Онженда от "Ботошани". Онзи ден "орлите" загубиха с 1:3 в турския курорт Белек контролата именно с този румънски тим. Според sport.ro веднага след мача хора на родния шампион са питали румънските си колеги относно възможността за трансфер

Виктория Бекъм не се скъпи за козметиката си. Футболната съпруга брои 1200 паунда за нов овлажнител за лицето си. Той е специално изработен за нея, като сред основните му съставки е собствената й кръв. Тя е използвана за добавяне на лечебни фактори на крема. Съпругата на Дейвид Бекъм сама се похвали с новата си покупка в социалните медии.

Колийн Рууни отново е бясна на съпруга си Уейн Рууни. Поводът е арестът на бившия капитан на "Манчестър Юнайтед" на летището във Вашингтон преди празниците. Тя му заявила, че е съсипал новия им живот в Америка с постъпката си, обяви в. "Мирър". Бившият капитан на Англия бе задържан за невъздържано поведение вследствие употребата на лекарства и