Проблеми в брака? Спете повече

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6451148 www.24chasa.bg

Започна като приятен разговор как да отпразнуват рождения ден на детето. Но бързо прерасна в яростен семеен скандал. Тя го обвини, че пренебрегва семейството. Той ѝ каза да не вика.

“Както и да е - каза тя. - Добре.”

“Какво му е доброто”, отговори той.

“Не знам - отвърня тя. - Не искам да разговарям повече с теб.”

Каращите се родители са сред 43-те семейства, участвали в изследване на щатския университет в Охайо, което проучва

как брачните връзки

влияят на човешкото

здраве

Всяка двойка в изследването - точно както и в реалността - минава през някаква форма на рутинен брачен конфликт. Най-горещите теми, за които хората се карат, включват управлението на семейния бюджет, времето, в което цялото семейство е заедно, или роднините по сватовство, които се намесват във взаимоотношенията.

Но докато семейните кавги са универсални, не е така с начина, по който двойките се справят с тях. Някои спорят конструктивно, дори любезно, докато други - като семейството, което се кара за рождения ден, са враждебни и негативно настроени.

Откъде идва разликата? Враждебните двойки в повечето случаи са онези, които не са спали достатъчно.

“Когато хората са спали малко, тогава сякаш

гледат света през

черни очила

- казва Джанис Кийколт-Глейсър, дългогодишен учен, изследовател на човешките отношения и директор на Института за поведенчески медицински изследвания в Охайо. - Настроението е по-лошо. Ние сме по-намусени. Липсата на сън наранява взаимоотношенията.”

От 3 до 27 години е възрастта на семействата, които участват в изследването. Те съобщават за различно количество сън - от 3 и половина до 9 часа сън на нощ. Всяка двойка посещава по два пъти лабораторията, където партньорите са подтиквани да говорят за проблемите, станали повод за конфликт в техните взаимоотношения. След това изследователите анализират видеозаписи от разговорите, като използват вече установени техники, за да оценят позитивните и негативните взаимодействия и враждебните и конструктивните отговори. След разбора на всички данни се очертава ясен модел.

Двойките са били по-често враждебни помежду си - като двамата, които се карат за детския рожден ден - когато партньорите са имали по-малко от 7 часа сън.

Разбира се, двойките с повече от 7 часа сън също се карат помежду си, но тонът в техните неразбирателства е различен. Ето един такъв спор между двойка, която обсъжда притесненията си за харченето и парите, с които разполага.

- Искаш ли да се опиташ да се заемеш с бюджета?

- Не мога. Не искам да го правя.

- Разбирам.

- Много бързо го приемаш. Можеше да ми кажеш, че съм луд.

- Не си луд.

Въпреки че семейството е посочило, че редовно спори по финансови въпроси, това, че мъжът и жената си осигуряват достатъчно сън сякаш им дава търпението да превъзмогнат конфликта конструктивно.

“Значение има не толкова фактът, че двойките спорят, а липсата на сън, и начинът, по който те спорят - казва д-р Кийколт-Глейсър. - Добре разбиращите се двойки могат да го направят с хумор, любезно, въпреки че продължават да спорят. За другите може да стане твърде неприятно.”

Идеята, че по-добрият сън осигурява по-добър брак, не е изцяло нова. Доста изследвания показват, че

лишените от сън хора

са предимно

неприятни

и дори враждебни в социалните си контакти за разлика от другите с достатъчно сън. Хората са склонни да използват повече негативни и обидни думи, когато не са си отспали, в сравнение с дните, когато са си отпочинали добре през нощта. Изследване от 2010 г. показва, че мъжете са по-склонни да се карат с жените си след нощ с нарушен сън. Според друго проучване от 2014 г. двойките, които са отчели лош сън в двуседмичен период, съобщават за повече семейни скандали през деня от двойките, които са се наспали.

Изследването на университета в Охайо обаче отива стъпка напред, като измерва как семейните раздори, комбинирани с лишаване от сън, могат да са опасни за здравето на човека. Всеки участник в изследването дава кръвни проби преди и след скандал с половинката си. Пробите измерват маркери на възпаление, които се свързват със сърдечно заболяване, рак и други здравословни проблеми.

Изследването открива, че когато женените партньори са спали по-малко, не само конфликтите им са по-враждебни, но след тях и двамата имат по-високи нива на протеини в кръвта, които показват

наличието на

възпалителен процес

Накратко, семейните раздори са по-вредни за вашето тяло, когато не сте си отспали.

“Липсата на сън не само нарушава взаимоотношенията, но и прави конфликта в тези взаимоотношения по-труден за възприемане от тялото”, казва д-р Кийколт-Глейсър, която е водещ автор в изследването, публикувано през май в американското списание “Психоневроендокринология”.

Има и добра новина от изследването. Когато единият партньор си е отпочинал, е възможно да смекчи влиянието на безсънието върху другия партньор. Такива двойки е по-малко вероятно да бъдат въвлечени във враждебен разговор, отколкото, когато и двамата не са си отспали.

“Сънят и кавгата работят заедно за увеличаване на възпалението, но сънят на двамата партньори има значение”, казва Стефани Уилсън, която също е сред авторите в изследването. “Когато единият партньор е отпочинал, това защитава двойката от гадно поведение един към друг.”

Проблемите със съня в една връзка не са необичайни. Националната фондация за съня в САЩ установява, че

близо 25 процента

от двойките спят в

отделни легла

Друго изследване показва, че наличието на партньор в леглото има влияние върху това колко дълго и колко добре спи другият. И когато единият не спи добре, другият партньор е по-вероятно да се оплаква от лошо здраве и да не се чувства добре.

Въпреки че изследването преглежда само хетеросексуални семейни двойки, изводите му са съотносими за всички видове двойки - и за такива, които живеят на семейни начала, както и за хомосексуални партньори. “Във взаимоотношенията това са универсални процеси. Когато човек знае техния ефект, той ще е наясно какво е значението на добрия сън през нощта и ще подхожда внимателно към конфликтите”, казва д-р Уилсън.

Урокът от изследването е, че при проблемна връзка двамата трябва да обръщат внимание не само на взаимоотношенията си и да се опитват да се справят с избухливостта си, но също и на навиците си за сън.

“Да губиш съня си понякога и да се сблъскваш с междуличностно напрежение във всекидневието, е нещо обичайно за хората - казва д-р Уилсън. - За да не бъде човек уязвим, трябва да научи значението на това да си почива добре всяка нощ и да се справя разумно с несъгласията си.”

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена