Лични документи колкото 7-етажен блок дари царят на архивите (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6472603 www.24chasa.bg
Това е снимка от срещата на Симеон II с папа Йоан Павел II през 1983 г., когато царят му предава Торинската плащаница. Тя ще бъде показана на изложба за архива на царя от годините му на изгнание в Мадрид, която се открива на 3 октомври. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Снимка разказва уникална история, в която Симеон дарява Торинската плащаница  на папа Йоан Павел II от името на италианския крал Умберто

Представете си кула от документи, висока колкото 7-етажен блок? Звучи невероятно, но именно толкова листа със свои писма и бележки е дарил на Държавна агенция “Архиви” цар Симеон II.

През 2009 и 2011 г. той на два пъти предава на архива лични документи, чийто общ обем е около 22 линейни метра (в архивистиката обемите се мерят в линейни метри и километри чрез наслагването на лист върху лист). Царят е може би най-крупният частен дарител на държавните архиви за прехода, разказа шефът на агенцията доц. Михаил Груев. Обработването на документите продължава и досега, а предварителният опис е над 300 страници. 

Става въпрос за лични документи на царя от годините му в изгнание в Мадрид. Обемите са много големи. Според една статистика за периода 1955-1965 г. само за 10 г. в неговата канцелария са получени 26 837 писма. В отговор са изпратени 19 275 писма и телеграми и 227 500 пощенски пратки.

Дарявайки личните си документи на архивите,

Симеон слага

20-годишно

ограничение

за показването им

Но днес, 8 години по-късно, вече е склонил някои от тях да бъдат за първи път представени пред широката публика на изложба. Тя ще бъде открита на 3 октомври в сградата на архивите. А подборката на експонатите е направена от специалистите, Симеон много малко се е намесил в избора им.

 

Организирането на това събитие е своеобразен жест на благодарност от наша страна към царя за дарението му, обясни Груев. Съорганизатор на изложбата е Фондът за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Йоанна” начело с Ивайло Шалафов. Една от целите на фонда е превръщането на двореца “Врана” в музей на царската фамилия и Третото Българско царство и към него също има много снимки, документи и предмети от архивите на Симеон II.

В изложбата ще бъдат включени няколко изключително ценни документа. За първи път се показва оригиналът на Манифеста към българския народ за встъпване на престола на цар Борис III на 3 октомври 1918 г.

Много интересна е и една снимка от 1983 г. На пръв поглед тя показва уж обикновена среща на цар Симеон с папа Йоан Павел II. Историята ѝ обаче е изключително ценна, защото снимката документира предаването на една от най-големите реликви на църквата - Торинската плащаница. Това е лененото платно, в което е било увито тялото на Исус Христос след свалянето му от кръста. Историята на плащаницата е дълга и пълна със съмнения и неясноти, но от 1435 г. до март 1983 г. тя е била собственост на Савойското херцогство, а след това по завещанието на италианския крал Умберто Савойски е дарена на Светия престол. Малко известен факт е, че по волята на краля

Симеон е бил сред

тримата избрани

да предадат

християнската реликва

на папата. Той разказва в автобиографията си, че лично не е виждал плащаницата, защото в продължение на 4 века тя е била съхранявана в скрин, за който имало само два ключа - у крал Умберто и у кардинала на Торино. А скринът се отварял веднъж на 25 г. или когато НАСА решила да направи анализ на тъканите. Тогава обаче царят нямал възможност да отиде до Торино.

“Крал Умберто ми поръча да върнем нашия ключ, църквата изцяло да стане собственик на плащаницата. Моите инструкции бяха да я дам на папа Йоан Павел II”, разказва Симеон по-късно. Когато я предава обаче, разбира, че го прави не лично на папата, а на Римокатолическата църква.

В изложбата ще бъдат показани и други документи, разказващи за интересния живот на царя. 

Като две

писма от

генералисимус

Франко по повод

сватбата

на Симеон с доня Маргарита или от бившия френски президент Жак Ширак. Както и от президента на Международния олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч. И три писма от генералисимус Чан Кайши - политика, стоящ в основата на отцепването на остров Тайван от комунистически Китай. По време на обиколката си в Близкия изток през 1968 г. цар Симеон дори гостува на Чан Кайши и има снимка с него.

 

Изложбата проследява и други интересни моменти от живота и дейността на царя преди завръщането му в България. Като документи от учението му във Военната академия на САЩ “Вали Фордж” през 1957-59 г. От една от тетрадките на кадет Рилски дори наднича мъничко зайче - рисувано явно в момент на леко разсейване.

 

Особено място сред документите е отделено на благотворителната дейност на царя сред българската емиграция. Показана е и серия от марки за зимните олимпийски игри в Инсбрук през 1964 г., правена със съдействието на канцеларията на Симеон от филателна агенция Царска българска поща на Драгомир Проданов, също емигрант в Мадрид. Тези марки са се продавали, а парите от тях са се влагали във Фонд за подпомагане на българските емигранти, който се е намирал в Швейцария.

 

Известна е и още една серия от марки, макар в архива да няма съхранен оригинал - по повод

убийството на

американския

президент

Джон Кенеди на 22 ноември 1963 г. За тях свидетелства публикация в “Морнинг Трибюн”, Колумбия, от 26 февруари 1964 г.

Ще бъде видяна част от кореспонденцията му с някои български емигрантски политически и културни организации, с български интелектуалци в изгнание, с хора на изкуството, музикални дейци, духовенство и др. С поредица от важни документи е подчертан стремежът на царя да обедини българската емиграция с одобряване на създаването на Временно българско представителство на 7 януари 1958 г. и на съвещателния орган “Съвет на стоте”. Изложбата завършва с посещението на Симеон в България през 1996 г.

Освен големия личен царски архив, от чийто фонд ще бъдат показани документи, Симеон е дарил на агенцията и още един - т.нар. Станфордска колекция, която съдържа документи и материали на дядо му цар Фердинанд и на Монархическия институт. Тя е била депозирана през 80-те години в архива на Хувър институт към Станфордския университет с условието, че ако има възможност един ден да се завърне в България, Симеон ще я пренесе у нас. През 2006 г. я носи в България и тя е публична, той не е налагал ограничения за ползването ѝ. “Тя е безценна, защото това са документи, които ги няма на други места - писма на Фердинанд, инструкции на дворцовата канцелария и други”, разказва Груев.

   

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от