Кумството не е грях в политиката, но често се пази в тайна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6484218 www.24chasa.bg
Борисов, облечен във фрак, на сватбата на Николай Младенов в “Евксиноград”.

Борисов стана на пиарката си Севи, а после и на кумата ѝ.
Плевнелиев е бил три пъти. Шефът на ЕНП омъжи Мария Габриел

На политиците нищо човешко не им е чуждо. И те минават под венчило, понякога по два-три пъти. Някои не смеят да повторят. И те приемат покани да са кумове. Всъщност, по думите на Цветан Цветанов, такава покана не се отказва.

През април 2015 г. премиерът Бойко Борисов стана кум на пиарката си Севделина Арнаудова и на бащата на дъщеричката ѝ Деяна - Делян Димитров, който пък е племенник на Марио Тагарински. Кумата е Моника Александрова, която работи в централата на ГЕРБ. Севи и Делян вече бяха заедно от 3 г., а детето им се роди по времето, когато ГЕРБ беше в опозиция. Тези дни Борисов сам разказа как един ден ги извикал и им заявил с нетърпящ възражение тон, че вече трябва да се женят.

На следващата година след сватбата на Севи Борисов кумува и на кумата ѝ Моника. Вечерта на Кръстовден през 2016 г. събрал и нея и Цецо - в случая Паунов. Той е административен секретар на ГЕРБ и шеф на столичната организация на партията. Даже веднага си взел календара и им посочил на коя дата трябва да е сватбата през януари.

Оставил им

“прозорец” от 4

месеца да се

подготвят

Така Моника Александрова и Цветомир Паунов, които също живееха под един покрив заедно и вече имаха дете, си казаха “да”.

Кума на Моника пък стана Севи, която, както вече казахме, ѝ е и кумица.

Николай Младенов е също кумец на премиера. Той се ожени за Гергана Григорова, сътрудник на евродепутата Владимир Уручев, с която се беше залюбил, докато самият той бе член на Европейския парламент. Сватбата бе по времето, когато Младенов бе външен министър в първото правителство на Бойко Борисов - през лятото на 2011 г., в резиденция “Евксиноград”. Кумата тук е певица - Валентина Корчакова от Музикалния театър. Борисов подари телевизор на кумците Младенови.

Първият, на когото Борисов е станал кум, е известният ни тенисист Илия Кушев. Всички семейства, които е скрепил Борисов, са заедно и до днес.

Да жени, обича и най-близкият човек на генерала в политиката. И той е, също като Борисов, е бил кум четири пъти. Със съпругата си Десислава зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на депутатите от мнозинството Цветан Цветанов е свидетел на бракосъчетанието на зам.-министърката на спорта Ваня Колева.

А с бившия еврокомисар Кристалина Георгиева - на пожарникаря Тихомир и съпругата му Антония. С него Цветанов се запозна по време на наводненията в с. Бисер през 2012 г. После зам.-шефът на ГЕРБ и тогавашният ни еврокомисар продължиха ангажимента си, като станаха кръстници и на дъщеричката им Никол.

Президентът Росен

Плевнелиев е

бил три пъти кум.

Два от тях - още като студент през 80-те, на колеги от Техническия университет, тогава МЕИ. Първо е оженил програмистите Стефка и Евгени, който е бил съквартирант на Плевнелиев. От 20 г. семейство Боневи живее в Щатите. Евгени е водещ програмист в Силициевата долина.

Второто кумство на Плевнелиев е на Наталия и Цветан Димитрови от Шумен. Днес семейството живее в София. Тя е кожен лекар, а той - програмист, също състудент на президента. Двамата седели на един чин.

Третото семейство, на което Росен Плевнелиев е кум, е на единия от собствениците на известна верига магазини.

“Всеки човек, който си е сложил името и подписа под бракосъчетание, носи голяма отговорност. Не бих оплюл кумството”, разяснява философията си държавният глава на България (2012-2017 г.).

Кум на българския еврокомисар Мария Габриел пък е не кой да е, а лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол.

“Моторът” (както го определя самият премиер Борисов) на правителството Томислав Дончев до момента е единственият, който му се е опънал да се жени. За сметка на това заместник министър-председателят на втория и третия кабинет на ГЕРБ е

бил кум два пъти на

един и същи човек

След което го предупредил да си прави сметка - че трети път няма да приема. Колегите на Дончев в ГЕРБ обаче не са изгубили надежда, че един ден може и да го убедят да мине под венчило.

Мирослав Севлиевски

е кум на Гроздан

Караджов и на

Красен Кралев

Разбира се, става дума за брака на спортния министър, който в момента е ерген, с бившата му съпруга Жасмина.

Иначе доказателство, че политиката създава силни приятелства, които прерастват в почти роднински връзки, е сватбата на омбудсмана Мая Манолова и бившия военен министър Ангел Найденов. Преди година - на 2 октомври 2016 г., двамата си размениха халки под погледите на Весела Лечева и половинката ѝ Сотир Ушев. Дългогодишното приятелство на Лечева и Найденов тръгва по партийна линия, за да стане днес семейно и затова изборът на кумове не учуди никого.

Още една силна политическа връзка се бе превърнала в роднинска преди години. Тогавашният шеф на тв “Скат” и настоящ вицепремиер Валери Симеонов бе кум на сватбата на Волен Сидеров през ноември 2006 г. в Кърджали. Тогава лидерът на “Атака” се ожени за дългогодишната си приятелка Капка Георгиева, но много скоро след това отношенията им взеха обрат. Както в семейството, така и между кумовете, след като Сидеров и Симеонов се скараха ужасно. Днес препирнята е зад гърба им и двамата са коалиционни партньори, но лидерът на НФСБ бе само гост на втората сватба на Волен с майката на сина му - Деница.

Брат си избра за свой

кум президентът на

ПЕС и бивш соцлидер

Сергей Станишев

Той се ожени тайно за половинката си Моника. Двамата се заклеха пред Бога на 19 май 2013 г. в столичния храм “Св. София” в изключително тесен кръг - само те и кумовете. А свидетели пред Бога им станаха арх. Георгий Станишев и братовчедка на булката.

За връзката на Станишев с Моника се разбра в началото на 2011 г., малко преди да се роди първата им дъщеря Дария. Две години по-късно семейството се увеличи и с момче - Георги.

Областният управител на Смолян от ГЕРБ Недялко Славов пък е кумец на съпартиеца си и кмет на Златоград Мирослав Янчев.

Кой на кого е в светските среди

И в светските среди приятелствата често прерастват в сродяване по кумска линия. Много от популярните семейства са избрали за свидетели на брака си известни приятели, колеги или познати.

Людмила Живкова

венчава Лили Иванова

Когато примата на българската естрада Лили Иванова решава да мине под венчило за трети път, избраникът е Янчо Таков, а кумовете - дъщерята на Тодор Живков - Людмила и тогавашният ѝ мъж - Иван Славков.

Нешка Робева кумува

на Илияна Раева и

Наско Сираков

Освен че треньорката е белязала живота на двамата с това, че е благословила брака им, благодарение на нея младоженците имали първа брачна нощ. Вечерта след сватбеното тържество националният отбор по футбол заминавал на лагер във Варна, а Робева убеждава треньора Иван Вуцов да пусне Наско за първата му брачна нощ. Илияна Раева пък кумува на Сашка Васева на сватбата ѝ през 1999 г., защото младоженецът Христо Бакърджиев се оказва близък приятел със Сираков.

Мая Бежанска е

свидетел на сватбата

на Румен Угрински

Той се венчава за Биляна Казакова под зоркия поглед на Мая Бежанска и съпруга ѝ Владимир Войновски. Двамата се познават от студентските си години, а младоженецът и кумата даже са свързани и по регионална линия - двамата са от благоевградския край, което допълнително ги сближило.

Орлин Горанов е кум на

Кристина Димитрова

Освен че са изпели заедно някои от най-големите естрадни хитове, двамата са свързани и от почти роднинска връзка. Орлин Горанов е кумувал на сватбата на Кристина Димитрова и Иван Тенев през 1984 г. Любопитен факт е, че кумът освен морално, подкрепил младоженеца и с папийонка. 

Хайгашот Агасян е кум на

Михаил Белчев, той пък -

на Андрей Баташов

Михаил и Кристина Белчеви пък са си казали “да” в компанията на композитора на незабравимия им хит “Не остарявай, любов”. Те пък стават свидетели на брака между Андрей Баташов и съпругата му Боряна. След три неуспешни годежа Баташов отива до олтара с Боряна, а за свидетели на сватбата си кани именно семейство Белчеви.

Румънеца кумува на Енчев

Друг музикален дует - Румънеца и Енчев, е скрепен и от подпис в гражданското - в качествата им на младоженец и кум. Младоженците дълго ще помнят голямата изненада от кума. В разгара на купона Румънеца казал: “Моля всички момичета, които имат ключ от апартамента на младоженеца, да го върнат.” И последвала дълга опашка от красиви девойки, които носели ключове. Накрая на опашката бил и Любо Ганев, който също носел уж ключ от жилището на Енчев.

Мария венча свекър си

Фолк певицата Мария кумува на свекъра си Добромир Гущеров. Попфолк звездата и все още законният ѝ съпруг Християн Гущеров бяха свидетели на гражданския брак на бизнесмена Добромир Гущеров и дългогодишната му приятелка Диана. Само около месец преди Мария да стане официално Гущерова - през декември 2014 г., се сроди с бъдещите си свекър и свекърва по кумска линия. 

Куката ожени Мона Недева

Пак това лято други актьори станаха от приятели почти роднини. Мариан Вълев, който доби популярност като Куката от сериала “Под прикритие”, венча колежката си Мона Недева за продуцентския син Радослав Гочев. Младоженците се познават от работата им по сериала “Революция Z”, а кумът им Мариан Вълев бе част от продукцията “Под прикритие”, в която Радослав бе оператор, а баща му - продуцент.

Слави Трифонов е кум

на Борис Солтарийски

Слави Трифонов пък е кум на певеца Борис Солтарийски. Шоуменът е шеф на младоженеца, който среща бъдещата си жена в шоуто - Аделина участва във формата “Умна и красива”. Малко след това Солтарийски предлага брак на Аделина и кумство на Трифонов.

Иван кумува на Андрей

Една от любимите телевизионни двойки - Иван Христов и Андрей Арнаудов, също е свързана. За сватбата си със сръбкинята Даниела Янков Андрей решава, че няма по-подходящ човек за ролята на кум от телевизионната му половинка Иван и вече бившата му жена Вихра Петрова. Андрей и Даниела отдавна са разведени, но кумството на Иван очевидно е за цял живот.

Нели и Меги от “Търси се”

също са свързани

по кумска линия

Нели Хаджийска и Меги Димчева от съботното предаване “Търси се” са приятелки от години. Освен че работят заедно, Нели запознава Меги с бъдещия ѝ съпруг Ивайло. И това са само две от причините Меги да избере Нели за свидетел в сватбения им ден.

Димитър Рачков и Мария

Игнатова станаха

свидетели на Зуека

В началото на тази година Васил Василев-Зуека и дългогодишната му приятелка Ани, с която имат общо дете, вдигнаха приказна сватба. Актьорът и половинката му избраха за свои кумове колегите на Зуека от “Господари на ефира” Димитър Рачков и Мария Игнатова. Кумът и младоженецът са телевизионен тандем от години като водещи и актьори в предаването за гафове. Двамата водят заедно и шоуто за имитации “Като две капки вода”. 

Фолкпевицата Мария и булката Диана, която месец по-късно й стана свекърва. СНИМКА: АРХИВ

Младоженците Зуека и Ани с кумата Мария Игнатова в сватбения ден. СНИМКА: АРХИВ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.

Пресният лидер на СДС Румен Христов дори на улицата е готов на преговори за бъдещо дясно обединение. Топпапараците на "България Днес" изловиха Христов с униформен за партията тоалет - синьо сако, синя риза и сини дънки, да обикаля с приятел с наръч документи след конгреса на десницата. Двамата бяха улисани в задълбочен,