Неблагоприятната работна среда може да доведе до психични разстройства

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6489065 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Неблагоприятната обстановка на работното място може да доведе до психични разстройства, злоупотреба с алкохола, отсъствие от работа и намалена производителност на труда, предаде ТАСС, цитиран от БТА. Това бе оповестено от Световната здравна организация (СЗО) във връзка със Световния ден за психично здраве - 10 октомври.

Тази година инициативи на СЗО са посветени на темата "Психичното здраве на работното място". В разпространено в Женева комюнике на СЗО се казва, че свързаната с депресии и тревожни разстройства намалена производителност на труда струва всяка година 1 трилион долара на световната икономика.

СЗО напомня, че от депресия страдат над 300 милиона души по света, а от тревожни разстройства - 260 милиона.

Експерти отбелязват, че риск за психичното здраве представляват неадекватната политика в здравеопазването, лошият мениджмънт и комуникация, ограниченото участие на персонала във вземането на решения, недостатъчното ниво на поддръжка на работниците, натовареният работен график, неясно поставените работни задачи. Заплахите за психиката може да се увеличат, ако на работното място липсва съгласуваност и социална поддръжка.

Световният ден за психично здраве ежегодно се отбелязва на 10 октомври от 1992 г.