100 рецепти от ресторанта на Гордън Рамзи за домашна храна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6493605 www.24chasa.bg

Топ готвачът вкарва мишленовите  звезди в дома ви

Прави скандал заради употребата на кока в елитни заведения

Може би искате да впечатлите близки и приятели с изискан неделен обяд или търсите свежи идеи за вечеря през работните дни?

Или пък обичате да готвите и желаете да подобрите кулинарните си умения? Гордън Рамзи и екипът му от професионални готвачи предлагат разнообразни идеи не само за всяко хранене през делничните дни, но и за брънч, обяди през уикенда и специални вечери.

Представените рецепти от ресторанта са пригодени за домашни условия, за да се насладите на гарантирано приятен краен резултат.

Домашната храна никога не е била толкова вкусна, ако следвате съветите на топготвача от книгата му “Рецепти от ресторанта на Гордън Рамзи Bread Street Kitchen” (ИК “Хермес”).

Заведението има култов статут в Лондон. Луксозното богато илюстрирано издание излиза у нас днес и събира 100 рецепти със страхотни предложения за закуска, обяд и вечеря, които да приготвите у дома.

Гордън Рамзи се нарежда сред най-популярните майстори готвачи в света. Той е високо оценяван от кулинарните критици и ресторантите му са удостоени с най-престижни отличия, включително три звезди “Мишлен”. Ястията му не просто удовлетворяват и най-изтънченото небце, но и провокират хиляди хора да сътворят кулинарни шедьоври в домашни условия. За мнозина готвачът е познато лице и от телевизионния екран – той участва в няколко успешни кулинарни риалити програми и води свои предавания.

Освен с безспорните си умения Гордън Рамзи става известен с хапливия си език, заради който често е определян като най-скандалния топготвач. Макар и все още верен на провокативния си стил, Рамзи постепенно се разделя с образа на лошото момче на кулинарията, разкривайки неподозирани черти от личността си.

Другата дейност, на която Гордън Рамзи се отдава безрезервно през последните години, е благотворителната фондация, която той и съпругата му основават, за да помагат на тежко болни деца и техните семейства.

Ето две негови рецепти:

Рецепти
Гриловано пилешко филе
и салца от домати и маслини

ЗА 4 ПОРЦИИ:
40 г полусушени или бавно
печени на фурна домати,
едро нарязани
20 чери домата, едро
нарязани
20 черни маслини (сорт
„Каламата“) без костилки,
едро накълцани
1 скилидка чесън, ситно
накълцана
100 мл зехтин екстра върджин
1 ч. л. сушен риган
1 с. л. накълцан магданоз
250 г зелен фасул, почистен
4 х 150 г пилешки филета (за
предпочитане от птици,
хранени с царевица)
(вж. СЪВЕТ)
4 шепи рукола
10 г сирене „Пармезан“, ситно
настъргано или на тънки
ленти
морска сол и прясно смлян
черен пипер

Пилешкото филе пеперуда се приготвя, като с остър нож се разрязва хоризонтално почти до края, разтваря се като книга и се притиска. Това спомага за по-равномерното изпичане и се намалява рискът месото да стане прекалено сухо. Готви се и по-кратко и ще поднесете вечерята на масата по-бързо. За да спестите време, може да приготвите салцата предната вечер.
1. Пригответе салцата. Объркайте сушените или печени домати, чери доматите, маслините и чесъна в купа. Заделете 2 ч. л. от зехтина, а останалото количество сипете в купата, добавете
ригана и магданоза и разбъркайте добре. Може да приготвите салцата предишната вечер и да я приберете в хладилника, покрита със стреч фолио.

2. Сварете зеления фасул в тенджера с вряща подсолена вода за 5–6 минути, докато стане крехък, отцедете го и го запазете топъл.

3. Междувременно намажете пилешките филета със заделения зехтин и подправете със сол и черен пипер. Сложете голям грил тиган на умерен огън и като се сгорещи, печете филетата по 2–3 минути от всяка страна или до готовност. Може да се наложи да направите това на два пъти – в зависимост от големината на тигана.

4. Разпределете зеления фасул в чинии и поставете пилешките филета отгоре. Сложете щедро количество от салцата върху месото и шепа рукола. Накрая поръсете с пармезана и
сервирайте.

СЪВЕТ:
За да разрежете пилешкото филе като пеперуда, поставете го на дъска и с много остър
нож направете хоризонтален разрез почти до края.
Разтворете го като книга, поставете отгоре стреч фолио и изтънете равномерно с точилка.

Шоколадов фондан

ЗА 4 ПОРЦИИ
(количеството лесно се удвоява)
150 г масло, плюс допълнително
за намасляване
150 г черен шоколад (60–70% какаова маса), едро
накълцан или начупен на парченца
75 г брашно
3 големи яйца
3 големи жълтъка
200 г фина кристална захар
ванилов сладолед, прясна или бита сметана за
сервиране

Идеалният шоколадов фондан запазва формата си, когато го обърнете в чиния, а като го разчупите с лъжица, отвътре се излива гъст разтопен шоколад. Тайната е в това да го изпечете правилно, като спазвате стриктно посоченото време. Затова, щом минат 15 минути, разклатете леко формичките – десертът е готов, ако се поклаща само в средата. Ако не, върнете ги във фурната и проверявайте кога ще достигнат желаната степен
на изпичане.

1. Загрейте фурната на 190°С/170°С с вентилатор. Намаслете 4 х 220 мл огнеупорни купэички и ги поставете в тава.
2. фСложете маслото и шоколада в голяма огнеупорна купа, поставена върху тенджера с тихо вряща вода (дъното на купата да не докосва водата), и оставете да се разтопят, като разбърквате периодично. Свалете от огъня, пресейте брашното в купата и разбъркайте.

3. В отделна купа разбийте яйцата, жълтъците и захарта и ги прибавете към шоколадовата смес, като разбърквате до хомогенност. Разсипете сместа в подготвените купички. Печете
15–20 минути във фурната. Шоколадовият фондан е готов, ако се поклаща само в средата, когато разклатите леко купичката.

4. Извадете купичките от фурната и ако е необходимо, внимателно прекарайте остър нож по стените. Обърнете в чинии за сервиране и поднесете фондана веднага с ванилов сладолед, прясна или бита сметана.

Това е седмичната класация на ИК "Хермес"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скръб потопи американската порноиндустрия след новината за кончината на звездата й Юризан Белтран. Знойната красавица от мексикански произход е намерена мъртва от наемодателя си в Ел Ей. До безжизненото тяло на 31-годишната актриса от филмите за възрастни се въргалят куп лекарства и наркотици. Парамедиците, които прибират трупа й,

Цветана Манева, Орлин Павлов и Койна Русева с ключови роли в сериала. Това е поредицата „Скъпи наследници”, за която вече са готови цели 170 епизода. Още преди да види ефир, тя бе обилно полята от екипа с вино и твърд алкохол, подсладени с шоколадова торта. Купонът се оказа точно на рождения ден на друг от ангажираните в сериала – Любомир Ковачев.

  Една от най-популярните носителки на титлата Мис България – Ивайла Бакалова, е в трепетно очакване на второто си дете. 36-годишната красавица е в начална бременност и все още не иска да обявява публично щастливата вест, но вероятно скоро ще го направи. Според запознати Бакалова планира да роди в Дубай, където живее от 3 години,