100 рецепти от ресторанта на Гордън Рамзи за домашна храна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6493605 www.24chasa.bg

Топ готвачът вкарва мишленовите  звезди в дома ви

Прави скандал заради употребата на кока в елитни заведения

Може би искате да впечатлите близки и приятели с изискан неделен обяд или търсите свежи идеи за вечеря през работните дни?

Или пък обичате да готвите и желаете да подобрите кулинарните си умения? Гордън Рамзи и екипът му от професионални готвачи предлагат разнообразни идеи не само за всяко хранене през делничните дни, но и за брънч, обяди през уикенда и специални вечери.

Представените рецепти от ресторанта са пригодени за домашни условия, за да се насладите на гарантирано приятен краен резултат.

Домашната храна никога не е била толкова вкусна, ако следвате съветите на топготвача от книгата му “Рецепти от ресторанта на Гордън Рамзи Bread Street Kitchen” (ИК “Хермес”).

Заведението има култов статут в Лондон. Луксозното богато илюстрирано издание излиза у нас днес и събира 100 рецепти със страхотни предложения за закуска, обяд и вечеря, които да приготвите у дома.

Гордън Рамзи се нарежда сред най-популярните майстори готвачи в света. Той е високо оценяван от кулинарните критици и ресторантите му са удостоени с най-престижни отличия, включително три звезди “Мишлен”. Ястията му не просто удовлетворяват и най-изтънченото небце, но и провокират хиляди хора да сътворят кулинарни шедьоври в домашни условия. За мнозина готвачът е познато лице и от телевизионния екран – той участва в няколко успешни кулинарни риалити програми и води свои предавания.

Освен с безспорните си умения Гордън Рамзи става известен с хапливия си език, заради който често е определян като най-скандалния топготвач. Макар и все още верен на провокативния си стил, Рамзи постепенно се разделя с образа на лошото момче на кулинарията, разкривайки неподозирани черти от личността си.

Другата дейност, на която Гордън Рамзи се отдава безрезервно през последните години, е благотворителната фондация, която той и съпругата му основават, за да помагат на тежко болни деца и техните семейства.

Ето две негови рецепти:

Рецепти
Гриловано пилешко филе
и салца от домати и маслини

ЗА 4 ПОРЦИИ:
40 г полусушени или бавно
печени на фурна домати,
едро нарязани
20 чери домата, едро
нарязани
20 черни маслини (сорт
„Каламата“) без костилки,
едро накълцани
1 скилидка чесън, ситно
накълцана
100 мл зехтин екстра върджин
1 ч. л. сушен риган
1 с. л. накълцан магданоз
250 г зелен фасул, почистен
4 х 150 г пилешки филета (за
предпочитане от птици,
хранени с царевица)
(вж. СЪВЕТ)
4 шепи рукола
10 г сирене „Пармезан“, ситно
настъргано или на тънки
ленти
морска сол и прясно смлян
черен пипер

Пилешкото филе пеперуда се приготвя, като с остър нож се разрязва хоризонтално почти до края, разтваря се като книга и се притиска. Това спомага за по-равномерното изпичане и се намалява рискът месото да стане прекалено сухо. Готви се и по-кратко и ще поднесете вечерята на масата по-бързо. За да спестите време, може да приготвите салцата предната вечер.
1. Пригответе салцата. Объркайте сушените или печени домати, чери доматите, маслините и чесъна в купа. Заделете 2 ч. л. от зехтина, а останалото количество сипете в купата, добавете
ригана и магданоза и разбъркайте добре. Може да приготвите салцата предишната вечер и да я приберете в хладилника, покрита със стреч фолио.

2. Сварете зеления фасул в тенджера с вряща подсолена вода за 5–6 минути, докато стане крехък, отцедете го и го запазете топъл.

3. Междувременно намажете пилешките филета със заделения зехтин и подправете със сол и черен пипер. Сложете голям грил тиган на умерен огън и като се сгорещи, печете филетата по 2–3 минути от всяка страна или до готовност. Може да се наложи да направите това на два пъти – в зависимост от големината на тигана.

4. Разпределете зеления фасул в чинии и поставете пилешките филета отгоре. Сложете щедро количество от салцата върху месото и шепа рукола. Накрая поръсете с пармезана и
сервирайте.

СЪВЕТ:
За да разрежете пилешкото филе като пеперуда, поставете го на дъска и с много остър
нож направете хоризонтален разрез почти до края.
Разтворете го като книга, поставете отгоре стреч фолио и изтънете равномерно с точилка.

Шоколадов фондан

ЗА 4 ПОРЦИИ
(количеството лесно се удвоява)
150 г масло, плюс допълнително
за намасляване
150 г черен шоколад (60–70% какаова маса), едро
накълцан или начупен на парченца
75 г брашно
3 големи яйца
3 големи жълтъка
200 г фина кристална захар
ванилов сладолед, прясна или бита сметана за
сервиране

Идеалният шоколадов фондан запазва формата си, когато го обърнете в чиния, а като го разчупите с лъжица, отвътре се излива гъст разтопен шоколад. Тайната е в това да го изпечете правилно, като спазвате стриктно посоченото време. Затова, щом минат 15 минути, разклатете леко формичките – десертът е готов, ако се поклаща само в средата. Ако не, върнете ги във фурната и проверявайте кога ще достигнат желаната степен
на изпичане.

1. Загрейте фурната на 190°С/170°С с вентилатор. Намаслете 4 х 220 мл огнеупорни купэички и ги поставете в тава.
2. фСложете маслото и шоколада в голяма огнеупорна купа, поставена върху тенджера с тихо вряща вода (дъното на купата да не докосва водата), и оставете да се разтопят, като разбърквате периодично. Свалете от огъня, пресейте брашното в купата и разбъркайте.

3. В отделна купа разбийте яйцата, жълтъците и захарта и ги прибавете към шоколадовата смес, като разбърквате до хомогенност. Разсипете сместа в подготвените купички. Печете
15–20 минути във фурната. Шоколадовият фондан е готов, ако се поклаща само в средата, когато разклатите леко купичката.

4. Извадете купичките от фурната и ако е необходимо, внимателно прекарайте остър нож по стените. Обърнете в чинии за сервиране и поднесете фондана веднага с ванилов сладолед, прясна или бита сметана.

Това е седмичната класация на ИК "Хермес"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лечението на Кубрат Пулев от разкъсването на гръден мускул може да продължи до шест месеца. Всичко зависи от степента на травмата. Подобна контузия има три степени - разтежение, частично разкъсване и пълно разкъсване. При най-тежкия вариант е задължително прибягването до оперативна намеса. Възстановяването след нея отнема минимум три месеца в

Новият съперник на Антъни Джошуа - Карлос Такам, се е готвел за мача още от септември. Това разкри за "България Днес" мениджърът на камерунеца Кристиян Керки. Британецът трябваше да се бие с Кубрат Пулев на 28 октомври, но срещата пропадна заради травма на Кобрата. "В началото на септември се срещнахме с Еди Хърн в Лондон - сподели италианецът.

Кубрат Пулев ще пропусне най-големия хонорар в своята кариера след пропадането на мача с Антъни Джошуа. Той трябваше да вземе около $2 млн. Това е с около $600 000 повече от сумата за двубоя с Владимир Кличко през 2014-а. Битката с английския нокаутьор трябваше да се състои на 28 октомври пред 75 000 фенове в Кардиф.